Slavii nezaskočilo ani Ogbuovo vyloučení, vyhrála 3:0 nad Dniprem. Plzeň si poradila s Gzirou

Ve čtvrtek pokračovala svými prvními zápasy 3. předkol také kvalifikace dalších dvou evropských soutěží, Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Zatímco v boji o prvně zmiňovanou soutěž bojuje pražská Slavia, o tu druhou pro změnu Viktoria Plzeň. Sešívaní se doma v Edenu utkali s ukrajinským Dniprem, a přestože se před zápasem očekával vyrovnaný a těžký souboj, ukrajinský celek se nakonec do mnoha šancí nedostal, naopak slávisté mířili po většinu času jasně za vítězstvím.

O první dvě branky se nejprve postaral Schranz, o nadějnější výsledek do odvety se postaral nováček ve slávistickém kádru Wallen, jenž se trefil pouhou minutu po střídání. To proto, že Slavia hrála aktivně i po zbytečném vyloučení Ogbua. Ještě s jasnějším výsledkem pak pojede do odvety Plzeň, která si poradila s maltským soupeřem Gzirou. Postupně se trefili Bucha, Durosinmi, Švec a Kopic. 

Nejen vidina těžkého soupeře z Ukrajiny, ale i nekvalitní trávník v Edenu byly očekávanými překážkami pro svěřence kouče Jindřicha Trpišovského. Zatímco trávník hrbolatý byl, ovšem Dnipr nebezpečný nikoli. I tak ale byli určitě Trpišovský a spol. rádi, že už po pěti minutách šla Slavia do vedení. Postaral se o to po první šanci Schranz po Masopustově přízemním centru zprava, 1:0. Střelec prvního gólu mohl skórovat podruhé již ve 12. minutě a to po spolupráci s Van Burenem. Tehdy ale mířil vedle. 

Po většinu času pak slávisté zápas kontrolovali, ale čekalo se, že už díky bezzubému výkonu soupeře, bude vést za chvíli o více branek. Druhou branku nepřidal ve 36. minutě ani Lingr, jenž si tak nepřišel na gólmana Kinarejkina. O dvě minuty později už ale slávisté konečně podruhé udeřili. Opět na gólové akci spolupracovali Van Buren se Schranzem, který tak zužitkoval Nizozemcovo prodloužení předešlého centru z rohu. 

Uběhlo šest minut po změně stran a slávisté mohli jít ještě o většího klidu, kdyby ovšem Jurečkův gól platil a nebyl odvolán kvůli ofsajdu. Jurečka se tak prvního gólu v nové sezóně opět nedočkal. Zdálo se, že slávistům už na cestě za jasným vítězstvím nestojí nic, až přišla 58. minuta a rána z čistého nebe v podobě červené karty pro Ogbua za jeho ostrý faul, za šlapák na krk jednomu ze soupeřů.  Stalo se tak po dlouhém nákopu gólmana. 

Aktivní hra slávistů ale naštěstí neutuchala, a protože ani hra Dnipru se nijak dramaticky nezměnila, mohlo vše vyústit ve zvýšení na konečných 3:0, o které se postarala nová norská posila Wallen. Ten se trefil střelou ze šestnáctky pod víko a to pouhou minutu po jeho příchodu na hřiště. Jednalo se navíc o jeho první přesnou trefu v novém angažmá. 

Plzeň i přes čtyři trefené tyče vyhráli jasně 4:0 a má větší klid před odvetou na Maltě 

Viktoriáni nechtěli připustit nervy drásající dvojzápas, jaký odehrál ve 2. předkole Konferenční ligy s kosovskou Dritou a proto byli určitě rádi, že už po deseti minutách hry otevřel skóre nedávný navrátilec do sestavy Bucha, jemuž až do branky soupeře nakonec propadl jeho centr zleva. Chvíli na to musel kvůli zranění předčasně ze hřiště Jirka a na hrací plochu tak místo něj šel Mosquera. 

Naštěstí ale tato nešťastná událost nikterak Plzeň nezlomila a nadále pokračovala ve snaze navyšování svého náskoku. To se povedlo uskutečnit ve 23. minutě, kdy Šulc poslal balón Durosinmimu a tento Nigérijec v šestnáctce tak prohozením gólmana Cassara, 2:0. 

Maltská Gzira hrála skutečně roli pouhého sparing partnera a nejinak tomu bylo jinak v dalších minutách. Chorého hlavička mířila jen těsně vedle, následně během pouhých tří minut Západočeši trefili hned třikrát brankovou konstrukci. Nejprve trefil tyč střelou z první Kalvach, za chvíli hlavou kapitán Hejda a pak Durosinmi navíc přidal hlavičku do břevna. Skutečně štěstí pro maltský celek, že neprohrál o daleko více branek. 

Plzeňští pálili další velké příležitosti i po změně stran, kdy nejprve opět Chorý zakončoval mimo a kdy pak Durosinmiho hlavička nechala vyniknout gólmana Cassara. V následujících minutách sice toto tempo ze strany Viktoriánů opadlo, ale v 73. minutě nakonec vše rozčísl nikým nehlídaný Šulc, 3:0. Poté svěřenci kouče Miroslava Koubka pokračovali v aktivním fotbalu a tak Kliment přidal další trefu do tyče v tomto zápase. 

Až v nastavení se povedlo Západočechům zvýšit na uklidňovacích 4:0 Kopic, když obloučkem zužitkoval předešlou přihrávku Traorého. 

Konečné výsledky: 

Evropská liga – 3. předkolo (10.8.2023): 

Viktoria Plzeň - Gzira United 4:0 (2:0) 
Branky: 10. Bucha, 23. Durosinmi, 73. Šulc, 90.+4 Kopic. Rozhodčí: Thorarinsson - G. M. Sigurdsson, B. Sigurdsson (všichni Isl.). ŽK: Mendoza, Carlos Chabá, Ewertton (všichni Gzira). Diváci: 10 142 

Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Jirka (16. Mosquera), Bucha (76. Vlkanova), Kalvach, Cadu (76. Kopic) - Šulc (75. Traoré) - Chorý, Durosinmi (56. Kliment). Trenér: Koubek 

Gzira: Cassar - Marcelo Dias, Mentz, Romero, Carlos Chabá, Thiaguinho - Mendoza (79. Riascos), Scerri (87. Ewertton), B. Borg (90.+3 Pace) - Wilkson (77. Azizi), Essaka (46. A. Borg). Trenér: D. Abdilla 

Evropská konferenční liga – 3. předkolo (10.8.2023): 

Slavia Praha - SC Dnipro-1 3:0 (2:0) 
Branky: 5. a 38. Schranz, 81. Wallem. Rozhodčí: Visser - Vanyzere, Nijssen - Lambrechts (video, všichni Belg.). ŽK: Masopust - Svatok, Babenko, Ledněv, Rubčynskij, Kravec. ČK: 58. Ogbu. Diváci: 19.102 

Slavia: Kolář - Masopust, Ogbu, Holeš, Provod - Zafeiris (90. Jurásek), Oscar - Schranz, Lingr (79. Ševčík), Jurečka (79. Wallem) - Van Buren (79. Chytil). Trenér: Trpišovský 

Dnipro: Kinarejkin - Adamjuk, Svatok (46. Pasič), Sarapij, Kravec - Babenko (61. Pichaljonok), Blanco - Guculjak, Rubčynskij (80. Bill), Treťjakov (11. Ledněv) - Filippov (80. Kivinda). Trenér: Kučer 

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal sk slavia praha FC Viktoria Plzeň

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy