Australian Open: Výtečná Strýcová! Porazila světovou trojku Muguruzaovou a postoupila do osmifinále. Další Češi vypadli

Melbourne - I o šestém hracím dnu prvního letošního grandslamového turnaje Australian Open nastoupili na kurty v Melbourne čeští hráči. Mezi nimi Barbora Strýcová, která v rámci 3. kola podala výtečný výkon, když dokázala porazit světovou trojku Španělku Garbinu Muguruzaovou a to výsledkem 6:3 a 6:2. Další dvě české hráčky však na tento úspěch nenavázaly a s turnajem se musely rozloučit. Řeč je o Denise Allertové a Karolíně Plíškové. Zatímco první jmenovaná nestačila na Britku Johannu Kontaovou (2:6 a 2:6), tak druhou jmenovanou Češku z turnaje vyprovodila Ruska Jekatěrina Makarovová. S tou Plíšková prohrála 3:6 a 2:6. Nejen ženy samozřejmě hrály v sobotu. Na programu měli pochopitelně své zápasy i muži, mezi nimi i Lukáš Rosol, jehož vyzval ve 3. kole k souboji Švýcar Stan Wawrinka. Ten byl úspěšnější, českého tenistu porazil ve třech setech 2:6, 3:6 a 6:7.

Celé utkání se Španělkou Muguruzaovou měla devětadvacetiletá rodačka z Plzně pod kontrolou, v podstatě od začátku se dařilo Češce brát servisy ze strany Španělky a i díky tomu tak po hodině a čtvrt duel skončil výhrou a postupem do čtvrtfinále Barbory Strýcové. „Vše vycházelo, jak mělo, jsem strašně šťastná," byla radostí bez sebe po zápase česká hráčka, které se proti této soupeřce z Pyrenejského poloostrova mimořádně dařilo, jelikož proti ní Strýcová v minulosti nedokázala ani jednou uhrát nějaký set. „Věřila jsem si však, nebyla nervózní a dobře jsem se pohybovala," pokračovala Strýcová.

"Vyřadila jsem trojku. Dodává mi to sebevědomí," uvedla pak dále česká hráčka, jejíž duel s Muguruzaovou byl tím, který zahájil sobotní program v australském Melbourne. Španělka během tohoto zápasu vyrobila hned 32 nevynucených chyb a to také byla jednou z příčin jejího neúspěchu. Muguruzaová uznala, že Strýcová hrála zkrátka lépe: "Barbora mě rozběhala a hrála chytře. Já se necítila na kurtu dobře. Nemohla jsem se dostat do rytmu a trefit dvorec," řekla. O čtvrtfinále se utká Strýcová s Běloruskou Azarenkovou, se kterou v minulých čtyřech vzájemných duelech nedokázala ani jeden set vyhrát. S touto hráčkou se Strýcová utká na melbourneských kurtech utká hned potřetí v řadě za sebou. "Proti takovým hráčkám musíte hrát svůj nejlepší tenis, hluboko do kurtu, dobře podávat a o to se zase budu snažit," řekla Češka. "Viktoria je stále velmi, velmi dobrá, viděla jsem ji v tréninku a zasahovala míče skvěle," dodala Strýcová, která se tak bude snažit o vyrovnání svého maxima, tedy čtvrtfinále z Wimbledonu před dvěma lety.

Stejně jako loni, tak i letos skončila v Melbourne Karolína Plíšková poté, co nestačila na Rusku Makarovovou a opět se ji tak nevydařilo vybojovat svou první účast v osmifinále tohoto turnaje. Na kurtu zkrátka Ruska dominovala. V prvním setu přišel rozhodující moment za stavu 2:3 pro Rusku. To Makarovová dokázala sebrat české hráčce servis. A to, že se Plíškové v tomto duelu příliš nedařilo, se viditelně podepsalo i na její psychice, neboť po prvním prohraném setu mrštila raketou o zem. Druhý set byl v podstatě na vlas stejný a tak se tedy musí s Austrálií Plíšková rozloučit. Rozloučit se s tímto turnajem musí po třetím kole i Denisa Allertová, která podlehla Britce Kontaové, která neměla žádnou velikou práci s vyřazením české hráčky. Vítězství Britky mimo jiné znamená i to, že Kontaová se stala první britskou reprezentantkou po 29 letech, která se představí na Australian Open v osmifinále.

Lukáš Rosol se ve svém souboji o osmifinále utkal se Švýcarem Stanem Wawrinkou a pokoušel se tak o pomstu za vyřazení Radka Štěpánka, jenž se ve 2. kole střetl právě s Wawrinkou, ovšem pomsta se nakonec nepovedla. Nejvyrovnanější byl až třetí set, který dospěl do tie-breaku, ten byl vyrovnaný do stavu 3:3 a pak už opět pouze Švýcar. Ten se tak tedy radoval z vítězství 6:2, 6:3 a 7:6.

Konečné výsledky Australian Open 2016 (23.1.2016):

Muži (dvouhra) - 3. kolo:

Wawrinka (4-Švýc.) - Rosol (ČR) 6:2, 6:3, 7:6

Ženy (dvouhra) - 3. kolo:

Strýcová (ČR) - Muguruzaová (3-Šp.) 6:3, 6:2Makarovová (21-Rus.) - Kar. Plíšková (9-ČR) 6:3, 6:2Kontaová (Brit.) - Allertová (ČR) 6:2, 6:2

Muži (čtyřhra) -2. kolo:

Štěpánek, Nestor (ČR/Kan.) - Kubot, Matkowski (10-Pol.) 7:6 (7:4), 6:1

Ženy (čtyřhra) - 2. kolo:

Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Gasparjanová, Panovová (Rus.) 7:5, 6:1Karolína Plíšková, Görgesová (13-ČR/Něm.) - Krejčíková, Wang Ja-fan (ČR/Čína) 7:5, 6:3Strýcová, Lučičová-Baroniová (ČR/Chorv.) - Atawová, Spearsová (6-USA) 6:7 (4:7), 6:1, 6:2

Juniorka - ženy (dvouhra) - 1. kolo:

Kaňková (14-ČR) - Arakawaová (Jap.) 6:3, 6:2

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Barbora Strýcová tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy