Australian Open, 8. den: Plíšková se dostala přes Australanku do čtvrtfinále, naopak Strýcová na Serenu nestačila

Melbourne - Skvělá jízda tuzemské tenisové jedničky mezi ženami Karolíny Plíškové v australském Melboune nadále pokračuje. Po tomto hracím dni je totiž jasné, že na tenisovém mistrovství Austrálie bude bojovat o semifinálovou účast. Do čtvrtfinále postoupila rodačka z Loun poté, co si dokázala bez větších potížích v osmifinále poradit s domácí reprezentantkou Darjou Gavrilovovou a to ve dvou setech 6:3 a 6:3. Nyní na ni čeká Chorvatka Mirjana Lučičovová-Baroniová. O účast ve čtvrtfinále v pondělí bojovala i Barbora Strýcová, proti ní však stála Serena Williamsová. Ta poté, co už v tomto turnaji vyřadila ve 2. kole Lucii Šafářovou, vyprovodila nakonec z Melbourne právě i Strýcovou. I přes tradiční bojovnou hru ze strany plzeňské rodačky tedy česká tenistka prohrála 5:7 a 4:6.

Protože v předešlých dvou vzájemných duelech mezi Karolínou Plíškovou a Darjou Gavrilovovou, australskou reprezentantkou pocházející z Ruska, byla pokaždé úspěšnější česká hráčka a pokaždé to byla právě Češka, kdo neztratil v těchto dvou zápasech ani set, tak možná i proto si před čtvrtfinálovým střetnutím na letošním prvním grandslamu čtyřiadvacetiletá fedcupová reprezentantka na svou soupeřku věřila. Už od začátku tohoto čtvrtfinálového duelu se prezentovala Plíšková svou agresivní hrou při returnu, celkem rychle se jí podařilo získat soupeřčino podání a díky tomu tak již zanedlouho vedla v prvním setu 5:1. Jelikož se loňské finalistce US Open dařilo i slušně servírovat, tedy až na závvěr úvody sady, kdy se Australance podařilo Češku brejknout, mohla se přesto přesevšechno za pouhých 36 minut hry radovat ze zisku prvního setu.

Druhý set nezačal pro českou tenistku nijak nejlépe, neboť hned na úvod této části hry ztratila servis. Vše ale odčinila tím, že následovaly celkem čtyři vítězné gamy v řadě. Závěr zápasu si pak už Plíšková dokázala pohlídat a svým dvanáctým esem v pořadí ukončia tento duel, jenž nakonec vyhrála dvakrát 6:3.

Její čtvrtfinálovou soupeřkou bude už čtyřiatřicetiletá hráčka Mirjana Lučičová-Baroniová. Jedná se o chorvatskou tenistku, která se poprvé od minulého století podívá do této fáze grandslamu. Naposledy byla ve čtvrtfinále v londýnském Wimbledonu a to již v roce 1999, kde v souboji o semifinále neuspěla se Steffi Grafovou. Hráčka, jež byla v mládí nadějí světového tenisu a čekalo se, že bude stejnou personou jako obě sestry Williamsovy, Anna Kurnikovová nebo třeba Martina Hingisová, tedy tenistky, se kterými se potkávala v mládežnických kategoriích, ovšem nakonec řešila osobní problémy se svým tyranským otcem, k tomu se ještě přidaly finanční potíže a dlouho tak tedy čekala na nějaký pořádný úspěch, se nyní může znovu radovat ze svých výkonů.

Minulý týden se mohla Chorvatka v Melbourne Parku radovat z vítězství v zápase po dlouhých 19 letech a kromě Číňanky Wangové následně poslala domů i Agnieszku Radwaňskou z Polska či Marii Sakkariovou z Řecka. Nyní dokázala v osmifinále porazit Američanku Jennifer Bradyovou 6:4 a 6:2. Díky svému příběhu se tak může stát inspirací mnoha lidí. "Kašlete na všechno a na všechny, kdo vám říkají, že to nedokážete. Jděte do toho srdcem," vzkazuje všem rodačka z Dortmundu, která k tomu, aby se zase po tak dlouhé době vrátila na výsluní, musela absolvovat menší turnaje v USA, kde se tamní prémie pohybovaly ve výši 68 dolarů. "Jsem hrdá. Jiní by to asi vzdali. Bylo to neskutečně těžké. Nedostávala jsem žádné divoké karty, žádné jiné výhody. Vše jsem to musela odmakat sama," řekla a také se vrátila k aktuálním zdravotním potížím s levou nohou, kterou měla během duelu obvázanou. "Mám nějaké šrámy snad pokaždé, když hraju. Takže v dalším zápase budu možná mít ještě víc obvazů, ale jdu dál."

Mluvili jsem už o Plíškové, ovšem ta nebyla jedinou českou reprezentantkou, která se v rámci pondělního programu v Melbourne představila. Svoje osmifinále totiž také odehrála Barbora Strýcová, jenže ta na Serenu Williamsovou nestačila a navázala tak na svá předešlá vzájemná střetnutí s držitelkou dvaadvaceti grandslamových vítězství, která prohrála. Přesto se za svůj výkon v Melbourne Parku nemusí třicetiletá rodačka z Plzně nijak stydět. Samotný duel s legendární Američankou totiž začala výtečně, když se jí podařilo Serenu Williamsovou hned v první hře brejknout. Ovšem ani Češka to neměla při svém podání zrovna jednoduché. I tak ale byla první sada vyrovnaná, až za stavu 6:5 pro Američanku, jež australskému publiku předváděla výtečné returny. Právě za tohoto stavu v prvním setu ukončila Serena Williamsová tuto část hry nečistě trefeným míčkem, čímž tak dokázala proměnit až svůj osmý setbol.

Ve druhé sadě tohoto zápasu se podařilo favorizované Američance brejknout Strýcovou až ve čtvrté hře, česká hráčka ale opět ukázala svou bojovnost, kterou je známá, a především díky forhendovým úderům donutila svou rozjetou soupeřku hned k několika chybám. Přesto ale závěr duelu patřil Williamsové, ketrá dokázala proměnit hned svůj první mečbol, při kterém využila špatně naběhnuté Strýcové k síti. Po více než hodině a třičtvrtě tak tedy vyhrála Williamsová 7:5 a 6:4.

Poprvé od pařížského grandslamu roku 2015 se do čtvrtfinále grandslamového turnaje podívá i někdejší světová jednička akutálně se nacházející na devátém místě světového žebříčku Španěl Rafael Nadal. Vítěz Australian Open z roku 2009 totiž dokázal přejít přes Gaëla Monfilse z Francie, kterého porazil 6:3, 6:3, 4:6 a 6:4. Venku pak už je i přemožitel Novaka Djokoviče z 2. kola Uzbek Denis Istomin, jenž tentokrát nestačil na Bulhara Dimitrova 6:2, 6:7, 2:6, 1:6.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (23.1.2017):

Ženy, dvouhra - 4. kolo:

Karolína Plíšková (5-ČR) - Gavrilovová (22-Austr.) 6:3, 6:3S. Williamsová (2-USA) - Strýcová (16-ČR) 7:5, 6:4Kontaová (9-Brit.) - Makarovová (30-Rus.) 6:1, 6:4Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Bradyová (USA) 6:4, 6:2

Muži, dvouhra - 4. kolo:

Goffin (11-Belg.) - Thiem (8-Rak.) 5:7, 7:6 (7:4), 6:2, 6:2Dimitrov (15-Bulh.) - Istomin (Uzb.) 2:6, 7:6 (7:2), 6:2, 6:1Raonic (3-Kan.) - Bautista (13-Šp.) 7:6 (8:6), 3:6, 6:4, 6:1Nadal (9-Šp.) - Monfils (6-Fr.) 6:3, 6:3, 4:6, 6:4

Ženy, čtyřhra - 3. kolo:

Šafářová, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Babosová, Pavljučenkovová (Maď./Rus.) 6:3, 6:4Bartyová, Dellacquaová (Austr.) - Peschkeová, Grönefeldová (ČR/Něm.) 6:4, 6:4

Juniorky, dvouhra - 2. kolo:

Rybakinová (16-Rus.) - Hindová (ČR) 6:2, 7:5

Junioři, čtyřhra - 1. kolo:

Bergs, Oliel (6-Belg./Izr.) - Ruusuvuori, Vrbenský (Fin./ČR) 2:6, 6:4, 10:4

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Karolína Plíšková (tenistka) Barbora Strýcová

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

Audrey Hepburnová, hvězda stříbrného plátna a módní ikona, by dnes oslavila 95. narozeniny

Čtvrtého květnového dne roku 1929, tedy před 95 lety, se v belgickém hlavním městě do vážené rodiny s aristokratickými předky narodila holčička. Ta se později jako Audrey Hepburnová stala slavnou herečkou a módní ikonou. Svůj rodinný původ měla i v našich zemích.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy