Australian Open, čtvrtfinále: Federer se po postupu chystá na ryze švýcarský souboj o finále s Wawrinkou, v semifinále se po 14 letech objeví Venus Williamsová

Melbourne - Švýcar Roger Federer na svém prvním grandslamu po téměř půlroční pauze pokračuje v přehlídce svých výkonů takovým způsobem, že si člověk může říkat, že tohoto tenistu zmiňovaná pauza nikterak nepoznamenala. Někdejší světová jednička totiž na Australian Open postoupila až do semifinále, když se mu podařilo porazit Mischu Zvereva z Německa 6:1, 7:5 a 6:2. V semifinále mužské dvouhry se pak střetne se svým krajanem Stanislasem Wawrinkou, který pro změnu přešel přes Francouze Tsongu taktéž po třísetové bitvě 7:6, 6:4 a 6:3. Co se týče ženské dvouhry, tak tam se v semifinálové fázi po dlouhých 14 letech představí Američanka Venus Williamsová, jež se stal první semifinalistkou tohoto turnaje poté, co porazila Rusku Pavljučenkovou 6:4 a 7:5 a v ryze americkém souboji Coco Vandewegheovou se pokusí dostat se do finále.

Poté, co se tedy Venus Williamsové podařilo postoupit přes Rusku Anastazii Pavljučenkovou, kterou porazila 6:4 a 7:6, stala se tak tato Američanka ve svých již 36 letech vůbec nejstarší účastnící semifinále tohoto grandslamu v Melbourne Parku v historii. "Hrome, já jsem tak nadšená. Ale chci dojít dál," řekla po zápase očividně šťastná Venus Williamsová.

Ta nyní narazí v boji o finále na svou krajanku Coco Vandewegheovou, která poté, co z turnaje dokázala už v osmifinále vyřadit světovou jedničku mezi ženami Němku Angelique Kerberovou, nyní vyprovodila z prvního grandslamu této sezóny Španělku Garbiňe Muguruzaovou. Sedmou nasazenou tenistku na tomto turnaji, jež minulý rok vyhrála French Open, porazila Vandewegheová výsledkem 6:4 a 6:0 a mohla se tak radovat ze své první účasti v grandslamovém semifinále. I tato Američanka byla po svéém úspěchu radostí bez sebe. "Necítila jsem se na kurtu zprvu pohodlně, protože jsem byla dost nervózní. Snažila jsem se držet svého stylu a šla do toho. Ona bojovala, odvrátila pár brejkbolů, ale nakonec se zlomila. Ve druhém setu jsem jela jako nákladní vlak a ona mě nedokázala zastavit," řekla konkrétně hráčka nacházející se aktuálně na 35. pozici světového žebříčku WTA.

Přestože je toto Australian Open pro Švýcara Rogera Federera prvním turnajem od loňského Wimbledonu, jelikož musel pauzírovat kvůli svému zraněnému a již operovanému kolenu, je vidět, že na někdejší světové jedničce tato pauza nezanechala žádné následky. Nadále totiž pokračuje ve skvělé hře, na kterou adekvátně v předešlých duelech na tomto turnaji nedokázali odpvědět například Tomáš Berdych ve 3. kole či v osmifinále Kei Nišikori. Nyní na ni nenašel recept ani přemožitel aktuální světové jedničky mezi muži Andy Murray ze čtvrtfinále Mischa Zverev. Ten tak tedy opouští tento grandslam po porážce 1:6, 5:7 a 2:6. Že se Federer dostal až do semifinále, to překvapilo samotného Švýcara. "Nečekal jsem, že tady dojdu tak daleko. Před turnajem jsem říkal, že bych mohl dosáhnout tak do čtvrtého kola nebo čtvrtfinále," uvedl po utkání na kurtu.

I tento hrací den nastoupily v Melbourne Parku na kurty české tenistky, ovšem jednalo se o turnaj ženské čtyřhry. Právě v tomto turnaji budeme mít hned dvě zástupkyně v semifinále, jelikož se do této fáze soutěže podařilo postoupit jak Andree Hlaváčkové, tenistce, jež v této sezóně hraje s novou parťačkou a to Číňankou Pcheng Šuaj, tak i Lucii Šafářové, která i letos hraje s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Prvně jmenovaný česko-čínský pár bojoval ve čtvrtfinále s ryze ruským Makarovová, Vesninová. V něm nejprve první set vyhrála právě Hlaváčková s Pcheng Šuaj až poté, co rozhodla jedenáctá hra. Druhá sada pak byla ještě vyrovnanější, neboť se dostala až do zkrácené hry, v němž se hlavní hradinkou stal čínská tenistka, díky které tak společně s Hlaváščkovou dostala k dispozici hned dva mečboly, přičemž právě až v tom druhém rozhodla o vítězkách Hlaváčková díky svému voleji. V semifinále pak tento pár narazí na jedničky mezi deblistkami a to Francouzkami Garciaová, Mladenovičová.

To světové dvojky v ženské čtyřhře Šafářová, Matteková-Sandsová měly o poznání jednodušší cestu do semifinále. Proti nim nastoupil americko-čínský pár Atawová, I-fan Sü a za 53 minut hry už bylo o postupujících jasno. Česko-americký totiž zvítězil hladce dvakrát 6:1. "Už za sebou máme tři vítězství na grandslamech a hodně vítězných turnajů, takže jsme v jiné pozici. Nechci říct, že je to očekávané, ale jedeme sem vyhrát. Ne jen uhrát nějaký výsledek," uvedla brněnská rodačka Šafářová, jež společně se scvou americkou parťačkou vyhrála jak předloni French Open, tak loni i US Open.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (24.1.2017):

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

Wawrinka (4-Švýc.) - Tsonga (12-Fr.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:3Federer (17-Švýc.) - M. Zverev (Něm.) 6:1, 7:5, 6:2

Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:

Vandewegheová (USA) - Muguruzaová (7-Šp.) 6:4, 6:0,V. Williamsová (13-USA) - Pavljučenkovová (24-Rus.) 6:4, 7:6 (7:3).

Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:

Šafářová, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Atawová, I-fan Sü (11-USA/Čína) 6:1, 6:1Hlaváčková, Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) - Makarovová, Vesninová (3-Rus.) 7:5, 7:6 (7:5)Hozumiová, Katoová (Jap.) - Lučičová, Petkovičová (Chorv./Něm.) 6:3, 6:3Garciová, Mladenovičová (1-Fr.) - Bartyová, DellAcquaová (Austr.) 1:6, 6:2, 6:1

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Svitolinová, Guccione (Ukr./Austr.) - Siniaková, Soares (6-ČR/Braz.) bez boje.

Junioři, dvouhra - 2. kolo:

Vrbenský (ČR) - Sokolovskij (Rus.) 6:1, 7:6 (7:5).

Juniorky, čtyřhra - 2. kolo:

McNallyová, Subhashová (5-USA) - Hindová, Marková (ČR) 6:3, 6:4

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Roger Federer tenis

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy