Australian Open, čtvrtfinále: Karolína Plíšková se do semifinále přes chorvatskou veteránku nedostala, ve finále ženské čtyhry však bude mít český tenis hned dvojí zastoupení

Melbourne - I ve středu pokračoval první letošní grandslamový turnaj Australian Open a právě tento hrací den zajímal především tuzemské tenisové fanoušky. Do programu totiž zasáhla česká tenisová jednička mezi ženami Karolína Plíšková, která bojovala o semifinále s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou. Rodačka z Loun ale nenaváže v australském Melbourne na svou loňskou účast ve finále US Open a tentokrát tedy už ve čtvrtfinále musí turnaj opustit. Poslední česká zástupkyně ve dvouhře na tomto grandslamu totiž s chorvatskou veteránkou prohrála 4:6, 6:3 a 4:6. Mimochodem, pro českou tenistku to tak byla vůbec první porážka v letošní sezóně a ukončila tím tak devítizápasovou vítěznou šňůru. České hráčky však alespoň tuzemským fanouškům vykouzlily úsměv na tváři díky svému působení v ženské čtyřhře. Ta měla na programu semifinálové zápasy a v obou se představily české hráčky se svými parťačkami, jednak tedy Andrea Hlaváčková s Pcheng Šuaj a jednak také Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Nyní je jasné, že oba tyto páry si to rozdají mezi sebou ve finále.

Na obou stranách ve čtvrtfinálovém duelu mezi Karolínou Plíškovou a Mirjanou Lučičovou-Baroniovou do šlo k ošetřování. Česká hráčka si musela ve druhém setu ošetřit koleno, následně i přes tyto zdravotní potíže podařilo vyrovnat na 1:1 na sety. V závěrečné sadě si nejprve Chorvatka odskočila na vedení 3:1, následně to ale byla Plíšková, kdo dokázal tento nepříznivý stav otočit na 4:3 v tu chvíli se zdálo, že by to i tentokrát mohlo pro Češku klapnout a  mohla by tak opět postoupit. Jenže právě za tohoto stavu odešla čtyřiatřicetletá Chorvatka do šatny na ošetření a po návratu z něj to byla úplně jiná hráčka. Hned dvanáct výměn z posledních třinácti v tomto utkkání totiž vyhrála a díky tomu se tak nakonec ona mohla radovat z postupu do semifinále.

Že to byla právě Lučičová-Baroniová, která v zápase dominovala, tak to ukazovaly i další statistické údaje. Měla o skoro polovinu více vítězných míčků na své straně (42:23), hned sedmkrát během duelu se jí povedlo svou favorizovanou soupeřku brejknout. Po hodině a třičtvrtě tak tedy bylo rozhodnuto o tom, že si Chorvatka po dlouhých 18 letech poprvé zahraje grandslamové semifinále.

V něm si zahraje s pětatřicetiletou legendární Američankou Serenou Williamsovou, jež si celkem hladce ve svém zápase poradila s Britkou  Kontaovou. Ta sice dokázala svou slavnou soupeřku poškádlit ve 2. setu, kdy vedla 3:1, jenže Američanka následně zaznamenala pět vítězných gamů v řadě a díky tomu tak bylo po 77 minutách hotovo. "Je to úžasné, třicítka je nová desítka," poukazovala s úsměvem na tváři po duelu držitelka dvaadvaceti grandslamových trofejí na věk obou semifinalistek, které se tedy spolu střetnou. "Jsem na Mirjanu pyšná, hrála výborně. Ať se stane cokoli, někdo starší než 34 bude finále, to je skvělé," řekla dále na adresu své další soupeřky reprezentující Chorvatsko.

Zatímco v ženské dvouhře na Australian Open po tomto hracím dni už žádnou zástupkyni nemáme, v ženské čtyřhře se můžeme těšit na finále, ve kterém se představí hned dvě české hráčky. Získat druhý deblový titul na tomto grandslamu se pokusí Lucie Šafářová společně se svou americkou parťačkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Právě ty dokázaly v semifinále porazit Japonky Eri Hozumiovou a Miju Katóovou 6:2, 4:6, 6:4. Česko-americký pár tak může navázat na své triumfy z French Open 2015 či US Open 2016.

Jejími finálovými soupeřkami budou Andrea Hlaváčková spolu s Číňankou Pcheng Šuaj. Nový pár na okruhu, který stále pokračuje ve své výtečné formě a která taaké nadále se stavá u diváků čím dál více populárnější. Česko-čínské duo si tentokrát poradila se světovými jedničkami mezi deblistkami Francouzkami Caroline Garciaovou a Kristinou Mladenovicovou, které tedy porazilo ve dvou setech 7:6 a 6:2.

Do semifinále v mužské dvouhře grandslamového turnaje se dokázal poprvé od French Open 2014 dostat Španěl Rafael Nadal. Tento třicetiletý tenista nacházející se v současnosti na deváté příčce světového žebříčku dokázal ztlumit ve čtvrtfinále Raonicův servis, během duelu navíc měl k dispozici hned tři brejkboly, přičemž dva z nich je dokázal využít. Díky tomu tak tedy Španěl zvítězil jak v prvním, tak i ve třetím setu. Druhý set pak byl tím nejvyrovnanějším, jelikož v něm měl Raonic hned šest příležitostí k tomu, aby tento set byl jeho a navíc rozhodoval až tie-break, který tedy nakonec vyhrála někdejší světová jednička v poměru 9:7.

Oba tenisté na kurtu strávili dvě a třičtvrtě hodiny. "Letos jsem s ním prohrál v Brisbane, proto jsem se rozhodl jít na return více do kurtu a koncentroval se na své podání," přpomněl Nadal skutečnost, že ani jednou během tohoto duelu neztratil svůj servis. "Vždycky jsem měl pochybnosti, jestli se dostanu v turnaji takhle daleko, a to i když jsem vyhrával. Nejsem arogantní a vím, že pochybnosti nás nutí víc pracovat," uvedl tenista ke svému dosavadnímu působení na turnaji, během kterého se musel potýkat se zdravotními problémy. Nyní se Španěl utká o finále s Bulharem Dimitrovem, se kterým se v minulosti utkal osmkrát a pouze jednou s ním prohrál. "Každý o něm ví, že by mohl být až na vrcholu, že už dříve mohl být lepším hráčem. Letos začal sezonu neuvěřitelně dobře, proto očekávám těžký zápas," řekl k nadcházejícímu semifinále.

Mimochodem, jak v mužské, tak i v ženské dvouhře na tomto grandslamu může dojít k zajímavým finále, vzhledem k předešlým senzačním vyžazením několika favoritů. V tom mužském se můžou poprvé od French Open 2011 setkat bývalí rivalové Rafael Nadal a Roger Federer, v tom ženském pak může dojít na unikátní sesterský souboj mezi Serenou a Venus Williamsovými.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (25.1.2017):

Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:

Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Karolína Plíšková (5-ČR) 6:4, 3:6, 6:4S. Williamsová (2-USA) - Kontaová (9-Brit.) 6:2, 6:3

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

Dimitrov (15-Bul.) - Goffin (11-Belg.) 6:3, 6:2, 6:4Nadal (9-Šp.) - Raonic (3-Kan.) 6:4, 7:6 (9:7), 6:4

Ženy, čtyřhra - semifinále:

Hlaváčková, Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) - Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2Šafářová, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Hozumiová, Katóová (Jap.) 6:2, 4:6, 6:4

Junioři, dvouhra - 3. kolo:

Ruusuvuori (Fin.) - Vrbenský (ČR) 6:3, 6:3

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Karolína Plíšková (tenistka) tenis

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy