Australian Open, semifinále: Návrat se vší parádou! Federer si poprvé po pěti letech zahraje grandslamové finále. V pěti setech vyhrál nad krajanem Wawrinkou

Melbourne - Cesta Švýcara Rogera Federera za svým již osmnáctým grandslamovým titulem v australském Melbourne úspěšně pokračuje a to poté, co tento legendární tenista dokázal postoupíit do finále, když v semifinálovém souboji vyhrál v pětisetové bitvě nad svým krajanem Stanislasem Wawrinkou 7:5, 6:3, 1:6, 4:6 a 6:3. Atmosféru grandslamového finále si tak Federer vychutná poprvé od roku 2012, kdy se finále některého z grandslamových turnajů zúčastnil. Tehdy to bylo konkrétně ve Wimbledonu. Tenisoví fanoušci nyní budou velmi bedlivě sledovat druhé semifinále mezi Španělem Nadalem a Bulharem Dimitrovem, neboť v případě postupu prvně jmenovaného by se tak po delším čase o grandslam utkali dva někdejší rivalové. Po tomto hracím dni je také jasné, že ve finále ženské dvouhry dojde k sesterskému souboji. Po dlouhých čtrnácti letech se v něm totiž utkají Venus a Serena Williamsovy.

Přestože jak Rogeru Federerovi, tak i Stanu Wawinkovi je již přes třicet let, elán ani jednomuve vzájemném souboji rozhodně nescházel a i tak bylo nabídnuto tenisovým fanouškům na zlatém podnose parádní utkání. Ze začátku to bylo velmi vyrovnané z obou stran, pestrost tenisu byla k vidění jak u Federera, tak i Wawrinky a vedle toho hned několik parádních výměn, které pak nezůstaly ze strany diváků bez odezvy. Po prvních dvou setech to ale byl zkušenější Švýcar Federer, jenž vedl 2:0, neboť v obou těchto částech hry se mu podařilo svého soka jednou brejknout. Když se toto stalo ve druhém steu, Wawrinka už to neunesl a tak vzteky práskal raketou o zem tak, až ji zničil.

Třetí sada byla přeci jenom pro Wawrinku úspěšnější, když v ní dokázal svého slavnějšího krajana hned dvakrát brejknout a i díky tomu ji získal poměrem 6:1. Nakonec se Wawinkovi duel podařilo i vyrovnat na 2:2, když měl Wawrinka v závěru čtvrtého setu k dispozici hned tři setboly při stavu 40:0. Až ten třetí dokázal svým výtečným prohozem proměnit. V závěrečném pátém setu to byl zase pro změnu Federer, jenž na melnourneském kurtu vládl. V době, kdy v této sadě vedl 3:2, je soupeř přišel o servis poté, co zaznemal dvojchybu a Federer tak tedy díky tomu mohl do trháku. Wawrinka už na závěrečné Federerovo tažení nenašel adekvátní odpověď a i proto byl nakonec šťastnější tenista, který se tak může o víkendu dočkat svého osmnáctého grandslamu.

Nadále tak tedy pokračuje nevlídná bilance pro Wawrinku, co se týče jeho vzájemných duelů s Federerem. Oba tenisté se na takovýchto kurtech utkali spolu hned jednadvacetkrát, z toho ale pouze třikrát dokázal vyhrát právě Wawrinka, přičemž na tvrdém povrchu se mu to nepodařilo ani jednou.

Zatímco v mužské dvouhře ještě oba fináloví účastníci nejsou známí, v té ženské už se ví, kdo proti sobě ve finále nastoupí. A souboj to bude skutečně zajímavý. Po dlouhých čtrnácti letech se v grandslamovém finále představí jak Venus, tak i Serena Williamsová. Co se týče druhé jmenované, tak ta může o víkendu získat svůj již 23. grandslamový titul, čímž by tak překonala Steffi Grafovou a byla by tak nejúspěšnější tenistkou v open éře. Vedle toho to bude pro ni již osmé finále v australském Melbourne, přičemž zde finále hrála i loni. Tehdy ovšem nestačila na Angelique Kerberovou.

Do letošního finále se Serena dostala přes Chorvatku Lučičovou-Baroniovou, pro kterou to byla mimochodem první semifinálová účast na grandslamu od roku 1999. Přestože v předešlých duelech na tomto Australian Open dokázala z turnaje vyprovodit například Agnieszku Radwaňskou či třeba i Karolínu Plíškovou, na Serenu Williamsovou už nestačila. Od začátku tohoto semifinálového souboje byla vidět dominance Američanky, ze strany Chorvatky byl pak zase k vidění velký respekt. V obou setech zápasu to byla právě Američanka, která své soupeřce dokázala celkem čtyřikrát uzmout její servis a vedle toho ani jednou nepřišla o své podání. Neuběhla ani hodina a bylo o postupující rozhodnuto, když Serena Williamsová vyhrála celkem jasně 6:2 a 6:1.

To její sestra Venus absolvovala rozhodně složitější semifinále, ve kterém se střetla se svou krajankou Coco Vandewegheovou. Šestatřicetiletá veteránka sice prohrála úvodní sadu a to až ve zkrácené hře, během zápasu však ale dokázala odvrátit hned dvanáct brejkbolů z celkových třinácti. Přitom se jí podařilo hned pětkrát brejknout soupeřku, pro kterou to bylo vůbec první grandslamové semifinále v její kariéře. Bude to tak poprvé od roku 2009, kdy Venus hrál finále ve Wimbledonu, co se zúčastní grandlamového finále. Mimochodem, v pořadí již patnáctého ve své dosavadní kariéře.

Konečné výsledky tenisového grandslamu Australian Open (26.1.2017):

Muži, dvouhra - semifinále:

Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3.

Muži, čtyřhra - semifinále:

B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.) 7:6 (7:1), 6:3Kontinen, Peers (4-Fin./Austr.) - Polmans, Whittington (Austr.) 6:4, 6:4.

Ženy, dvouhra - semifinále:

S. Williamsová (2-USA) - Lučičová-Baroniová (Chorv.) 6:2, 6:1V. Williamsová (13-USA) - Vandewegheová (USA) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3.

Související

Linda Nosková

Nosková se postarala o největší senzaci na Australian Open. Ve 3. kole vyřadila světovou jedničku

Na prvním grandslamu sezóny Australian Open už nebude pokračovat ženská světová jednička, Polka Iga Šwiateková. Čtyřnásobnou grandslamovou šampionku totiž dokázala česká reprezentantka Linda Nosková ve 3. kole tohoto turnaje v Melbourne vyřadit, když po dvou hodinách a 22 minutách vyhrála po třech setech 3:6, 6:3 a 6:4. Jde o životní triumf pro teprve devatenáctiletou rodačku ze Vsetína, pro kterou se jedná o vůbec premiérovou účast na Australian Open mezi seniorkami.
Novak Djoković

Djokovič vyrovnal Nadala v počtu grandslamových titulů. Zanechal však po sobě pachuť

Mužský turnaj ve dvouhře v australském Melbourne v rámci Australian Open ovládl srbský tenista Novak Djokovič, jehož finálovým soupeřem byl v neděli Řek Stefanos Tsisipas, přemožitel Jiřího Lehečky ze čtvrtfinále. Řeckého tenistu porazil 6:3, 7:6 a 7:6 a mohl se tak radovat ze svého rekordního jubilejního desátého vítězství v Melbourne, díky čemuž se tak stal opět světovým hráčem číslo jedna. Na prvním grandslamovém turnaji však Djokovič nezanechal nejen dojem ze svého bezesporu dobrého tenisu, ale i pachuť z toho, že jeho okolí nikterak neskrývalo svou přilnavost k Rusku.

Více souvisejících

Australian Open Roger Federer tenis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy