MS v biatlonu: Z druhého zlata se na MS radují Němci, sprint vyhrál Doll. Moravec na skvělém pátém místě

Hochfilzen - I v mužském sprintu český biatlon sahal po medailovém umístění, nakonec se Ondřej Moravec, coby nejlepší český závodník v tomto závodě, umístil na i tak slušném pátém místě. Vůbec nejlepším biatlonistou byl v tomto desetikilometrovém sprintu Němec Benedikt Doll, druhý pak skončil Nor Johannes Bö, jenž na první místo ztratil pouhých sedm setin sekundy. Bronz z tohoto závodu putuje do Francie zásluhou Martina Fourcada, jenž na cennější kov nedosáhl především kvůli střelbě, neboť na obou střeleckých položkách zaznamenal vždy po jedné chybě.

Především střelba rozhodovala v tomto závodě o tom, kdo se na jaké místo umístí, neboť jen málokdo dokázal vybílit všechny terče na obbou střeleckých položkách. Poznal to i takový Martin Fourcade, jenž jak vleže, tak i vestoje vždy jednou chyboval a to byl hlavní důvod toho, proč tento "profesor biatlonu" reprezentujícího zemi galského kohouta skončil na bronzovém třetím místě a neodnesl si z tohoto sprintu cennější kov. Čistou střelbu totiž v závodě zaznamenali jak Němec Benedikt Doll, tak i Nor Johannes Bö a právě mezi nimi se až do poslední chvíle rozhodovalo o tom, kdo z nich se stane sprinterským mistrem světa. Nakonec byl norský reprezentant jen o sedm seti vteřiny pomalejší, než jeho německý soupeř a byl tak tedy Benedikt Doll, kdo se po závodě radoval ze všech nejvíce.

Pro Německo je to tak druhé zlato na tomto šampionátu, o to první se ve čtvrtek postarala německá smíšená štafeta.

Co se týče českých biatlonistů, tak ani jeden z nich nedokázal během tohoto závodu čistě zastřílet. Jako první vjel do závodu Adam Václavík, jemuž se sice výtečně dařilo běžecky, na střelnici ovšem už to tak slavné nebylo, jelikož nejprve vleže zaznamenal dvě chyby, na dvě trestná kola pak musel i po stojce. „Foukalo mu docela ostře zleva, bohužel měl většinu ran kalibrových a dva terče tam nechal," vrátil se šéftrenér Ondřej Rybář k úvodním střeleckým pokusům Adama Václavíka. Následně pak okomentoval i onu střelbu vestoje. „Neudýchal to na střelnici správně, ještě tam chybí větší závodní vyzrálost."

Díky výtečnému běhu se nakonec Václavík umístil na 34. pozici. „Svým během jsem překvapen příjemně, to byla bomba, ale bohužel na střelnici jsem byl úplně hrozný," okomentoval po závodě svůj výkon samotný Václavík.

O nejlepší český výsledek v tomto mužském sprintu se postaral Ondřej Moravec, neboť ten nejprve při ležce ani jednou nechyboval, ve stojce ho pak ovšem zradila poslední rána. Přesto až do konce bojoval o medailovou pozici, nakonec skončil jen těsně za nimi a to konkrétně na pátém místě. „Strašně mě ta poslední rána mrzí, za tu bych si namlátil. Přitom jsem se tady po mixu necítil vůbec dobře, peru se s rýmou, ale dneska jsem na trati udělal všechno, co šlo, pro slušný výsledek," řekl Moravec po závodě v rozhovoru pro Českou televizi. Závěrečnou nepřesnou ránu tohoto rodáka z Ústí nad Orlicí následně ohodnotil znovu Ondřej Rybář. „Mrzí nás to hodně, možná ji rychle spustil. Škoda, jinak mohl fakt mít medaili," řekl.

Rybář mluvil i o střeleckém výkonu Michala Šlesingra, jenž nebyl zrovna z těch nejpovedenějších. I kvůli jeho celkem čtyřem chybám skončil nakonec na nebodované 42. příčce. „Cvakal, aby reagoval na vítr, jenže si tím vůbec nepomohl," řekl konkrétně Rybář. Závodu se samozřejmě zúčastnil i Michal Krčmář, ten však do cíle dojel až na 61. pozici a pouze vteřinu tak ztrácel na to, aby se kvalifikoval do nedělního stíhacího závodu. „Úplně tomu nerozumím, proč to takhle provedl, každopádně tři rány mimo terč jsou velký handicap. Všechny měl moc dole, úplně té položce chyběla plynulost," uvedl Rybář ke Krčmářově střelbě.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen:

Muži - 10 km:

1. Doll (Německo) 23:27,4 (0)2. J. Boe (Norsko) +0,7 (0)3. M. Fourcade (Francie) +23,1 (2)4. Bailey (USA) +29,5 (0)5. Moravec (ČR) +30,7 (1)6. Anev (Bulharsko) +33,5 (0)7. Eberhard (Rakousko) +35,3 (2)8. Björndalen (Norsko) +38,4 (1)

----

34. Václavík (ČR) +1:33,8 (4)42. Šlesingr (ČR) +1:40,4 (3)61. Krčmář (ČR) +2:22,3 (4)

Související

Biatlon, ilustrační fotografie

MS v biatlonu: Německá nadvláda se v posledním závodě na MS potvrdila, v mužském masáku zvítězil Schempp. Nejlepším Čechem třináctý Šlesingr

Hochfilzen - Po ženském závodě s hromadným startem se v neděli uskutečnil i závod s hromadným startem biatlonistů a jednalo se tak o úplně poslední závod letošního světového šampionátu v rakouském Hochfilzenu. A stejně jako v ženském masáku, tak i v tom mužském se potvrdilo, že toto mistrovství patřilo Němcům. Zatímco v ženském závodě s hromadným startem zvítězila Laura Dahlmeierová, v tom mužském se taktéž raovali Němci a to tedy zásluhou Simona Schemppa. Na trati dlouhé 15 kilometrů pak bral stříbro Nor Johannes Boe, třetí pak skončil domácí závodník Simon Eder. Do tohoto závodu nastoupili hned tři čeští reprezentanti, přičemž tím nejlepším byl třináctý Michal Šlesingr, Ondřej Moravec se nakonec umístil o tři příčky za ním, Michal Krčmář pak dojel do cíle na 22. místě.

Více souvisejících

MS v biatlonu 2017 Ondřej Moravec (biatlonista) Biatlon

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy