MS v biatlonu: Ani tentokrát Moravec na medaili nedosáhl, ve stíhačce skončil pátý. Vyhrál Francouz Fourcade

Hochfilzen - Poté, co dopoledne absolvovaly biatlonistky svůj stíhací závod v rakouském Hochfilzenu na desetikilometrové trati, na níž si Češka Gabriela Koukalová dojela pro bronzovou medaili, se odpoledne v této rakouské destinaci představili muži-biatlonisté, kteří pro změnu absolvovali stíhací závod na trati dlouhé 12,5 kilometru. V sobotu biatlonisté jeli sprint, ve kterém byl nejlepším Čechem Ondřej Moravec na pátém místě a tak se tento rodák z Ústí nad Orlicí snažil toto umístění v nedělní stíhačce vylepšit. Nakonec i kvůli celkem dvěma chybám na střelnici zopakoval Moravec páté místo. Ze zlata se tentokrát radoval Francouz Martin Fourcade, druhý skončil Nor Johannes Bö, třetí pak jeho daleko zkušenější krajan Ole Einar Björndalen.

Jako první do tohoto stíhacího závodu vjel samozřejmě vítěz sobotního sprintu Němec Benedikt Doll, jako pátý pak o 31 vteřin později Ondřej Moravec. Na tomto českém reprezentantovi bylo od začátku vidět, že se nikam nežene a že tak raději zůstává součástí skupinky závodníků, kteří byli seřazeni od čtvrté do deváté pozice. Francouz Fourcade sice vjel do tohoto závodu jako třetí, zanedlouho však dojel dva vedoucí soupeře, tedy Němce Dolla a Nora Johannese Bö.

Právě tito dva biatlonisté ovšem nezvládli první střeleckou položku vleže a museli tak na tresté kolo, toho byl jejich pronásledovat Francouz Martin Fourcade ušetřen a díky tomu se tak tedy dostal do čela závodu. Po této střelbě pak Ondřejj Moravec figuroval na šestém místě, přičemž na čelo ztrácel téměř dvacet vteřin. Čistou střelbu na úvodní ležce zaznamenal i Michal Šlesingr, který byl po této položce čtyřiadvacátý. Adam Václavík, jenž stejně jako v sobotu, tak i nyní předváděl skvělý běh, ve střelbě už to ale tak slavné v jeho případě nebylo. Hned po první střelbě musel na dvě trestná kola.

Francouz Fourcade s vědomím desetivteřinového náskoku na skupinku za ním, kterou tvořili Bö, Doll, Björndalen či Bailey, nikterak nezvyšoval své tempo a i druhou ležku tento francouzský reprezentant zvládl na jedničku. Z jeho pronásledovatelů musel na trestné kolo akorát Nor Bö. Čeští fanoušci se pak mohli radovat  z čisté střelby jak Ondřeje Moravce, tak i Michala Šlesingra a co se týče prvně jmenovaného Čecha, tak ten i nadále na vedoucího Francouze ztrácel něco kolem dvaceti vteřin. Václavík opět pokračoval v nepřesnosti na střelnici, tentokrát musle hned na tři trestná kola.

Následně unikal Francouz Fourcade hned pětičlenné skupince závodníků, na jejíž konci byl Ondřej Moravec, te pak měl šestnáctisekundový náskok před Norem Johannesem Bö. Na třetí střelbě, tedy první stojce, Fourcade společně s Anevem a Björndalenem vybílili všechny terče, Moravec s Američanem Baileyem ovšem museli na jedno trestné kolo. Další z pronásledovatelů Němec Schempp chyboval hned dvakrát. Po této střelbě byl Moravec na páté pozici se sedmnáctivteřinou ztrátou na medailové umístění, co se týče Michala Šlesingra, tak ten opět nechyboval a pohyboval se tak ve druhé desítce.

Na cestě na závěrečnou střeleckou položku vestoje zvyšoval Fourcade svůj náskok a to tak, že si mohl při střelbě dovolit i jednu nepřesnost, Američanu Baileymu se sice podařilo dostat se na druhou příčku, zanedlouho ho ale předběhli Norové Bö a Björndalen. Moravec po jedné chybě musel na trestné kolo, ale bylo na něm vidět, že se chce ještě dostat do boje o medaile, na ty ale nedosáhl. Zvlášť poté, co ho ještě předjel Rus Šipulin. Ten nakonec skončil čtvrtý a to jel se startovním číslem 21. Moravec se musel opět spokojit s pátým místem. Šlesingr pak vinou tří chyb při závěrečné střelbě skončil až třicátý, Václavík pak až na 54. místě.

„S dvojkou ze střelby to asi líp nešlo. Nějak ty stojáky nedávám hlavou. Zkusil jsem vzít poslední položku od prostředka, ale zase tam jeden terč zůstal. Kdybych zvládnul odchod s nulou, bylo by to o hodně veselejší," okomentoval svůj výkon Moravec po závodě.

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen:

Muži - stíhací závod na 12,5 km:

1. M. Fourcade (Francie) 30:16,9 (1)2. J. Boe (Norsko) +22,8 (3)3. Björndalen (Norsko) +25,6 (1)4. Šipulin (Rusko) +33,6 (1)5. Moravec (ČR) +34,0 (2)6. Bailey (USA) +34,7 (1)

----

30. Šlesingr (ČR) +2:39,9 (3)54. Václavík (ČR) +4:53,2 (9)

Související

Biatlon, ilustrační fotografie

MS v biatlonu: Německá nadvláda se v posledním závodě na MS potvrdila, v mužském masáku zvítězil Schempp. Nejlepším Čechem třináctý Šlesingr

Hochfilzen - Po ženském závodě s hromadným startem se v neděli uskutečnil i závod s hromadným startem biatlonistů a jednalo se tak o úplně poslední závod letošního světového šampionátu v rakouském Hochfilzenu. A stejně jako v ženském masáku, tak i v tom mužském se potvrdilo, že toto mistrovství patřilo Němcům. Zatímco v ženském závodě s hromadným startem zvítězila Laura Dahlmeierová, v tom mužském se taktéž raovali Němci a to tedy zásluhou Simona Schemppa. Na trati dlouhé 15 kilometrů pak bral stříbro Nor Johannes Boe, třetí pak skončil domácí závodník Simon Eder. Do tohoto závodu nastoupili hned tři čeští reprezentanti, přičemž tím nejlepším byl třináctý Michal Šlesingr, Ondřej Moravec se nakonec umístil o tři příčky za ním, Michal Krčmář pak dojel do cíle na 22. místě.

Více souvisejících

MS v biatlonu 2017 Ondřej Moravec (biatlonista) Biatlon

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy