Olympionici si na odměny budou muset počkat. Peníze jim vyplatíme v červenci, slibuje ministerstvo

Komentář - Zpěvák Janek Ledecký se nedávno rozhořčoval nad tím, že jeho dcera za své úspěchy v Pchjongčchangu dosud neviděla ani korunu. Netýká se to jen Ester Ledecké, ale i dalších úspěšných olympioniků, kteří za své úspěchy převzali v polovině dubna od premiéra Babiše šek. Na své peníze si ale počkají až do července. Co způsobilo zpoždění?

Sportovci mají za zlato dostat 1,75 milionu, za stříbro 875 tisíc a za bronz 525 tisíc korun. Další peníze mají dostat i jejich realizační týmy. Češi přitom v Koreji získali sedm medailí.

Nejúspěšnější sportovkyní této zimní olympiády byla právě Ester Ledecká, která by si měla přijít na 3,5 milionu korun a dalších 1,2 milionu má obdržet její tým. Na odměny čekají ale i rychlobruslařky Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, biatlonisté Michal Krčmář, Veronika Vítková i snowboardcrossařka Eva Samková. Tito sportovci dostali ve druhé polovině dubna od premiéra Andreje Babiše šeky. Na peníze si ale nějakou dobu počkají. 

„Svaz doposud Ledecké neposlal ani 4,7 milionu korun, které jí náleží jako odměna za získané medaile. Zatím nikdo nedostal ani korunu, ani realizační tým, ani Ester. Je opravdu úplně neuvěřitelné, že v takové situaci svaz přišel s požadavkem, že by Ester měla platit peníze svazu. Vrátili jsme se sakumprásk šest let zpátky do momentu, kdy Ester jezdila žákovskou kategorii a všechno jsme si platili sami. Je to ostuda, hanba a křivda,“ zlobil se populární zpěvák. Ministerstvo školství dnes na svých stránkách zareagovalo a snažilo se celou situaci vysvětlit. 

„Byl jsem překvapen, že odměny olympionikům jsou vypláceny ze státní dotace, protože olympijský výbor se celou dobu tváří, že je to on, kdo odměňuje úspěšné sportovce. Proto by bylo logické, kdyby je vyplácel z vlastních prostředků. Odmítám, aby si úspěšné sportovce, respektive jejich odměny, bral ČOV jako rukojmí v situaci, kdy je nespokojený s výší státní dotace, a proto od teď bude odměny platit přímo stát,” píše na stránkách ministr školství Robert Plaga. 

Český olympijský výbor ale tvrdil, že s tím, aby odměny vyplácel stát, přišlo na jednání samo ministerstvo. „MŠMT vypsalo program reprezentace v prosinci minulého roku. Pravidla, která fungovala 25 let, se tak změnila dva měsíce před olympiádou. Iniciativa o rozdělování odměn olympijským medailistům přímo od státu vzešla při jednáních ze strany MŠMT," píše na svých stránkách Český olympijský výbor a zároveň chce, aby odměny byly co nejdříve vyplaceny. 

Peníze tak sportovci nejspíš uvidí až v červenci. „Předpokládáme, že by se odměny mohly olympionikům vyplatit zhruba v červenci. Našich úspěšných sportovců si vážíme a moc se omlouváme za zpoždění, ale situaci musíme jednou provždy vyřešit úpravou legislativy. Proto jsme na rozhodnutí ČOV reagovali tak, že MŠMT bude od letošního roku vyplácet odměny olympionikům napřímo,” slíbil Plaga. 

Související

Ester Ledecká

Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Ester Ledecká ministerstvo školství Robert Plaga Český olympijský výbor

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy