Ledecká svištěla rychlostí 125 km/h. Jsem z toho úplně hotová, říká šampiónka

Rychlost, jsem rychlost by si po vzoru Bleska McQueena z animovaného filmu Auta mohla říkat sjezdařka Ester Ledecká. Rychlost miluje, což prokazuje ve Světovém poháru na lyžích, v kterém jeden sjezd vyhrála a dnes dojela v Garmisch-Partenkirchenu třetí.

"Je to zvláštní, unikátní a vzrušující pocit," popsala Ledecká, co prožívá, když se řítí sjezdovkou, tak jako dnes v Německu, kde nabrala nejvyšší rychlost ze všech - skoro 125 km/h. "Jsem z toho vždycky úplně hotová. Prostě mě to strašně baví."

Její matka Zuzana Ledecká se v Garmisch-Partenkirchenu spokojeně usmívala, ale říkala, že je hlavně ráda, že je dcera v pořádku. Podle Ester Ledecké to ale neznamená, že by měla zpomalit. "Maminka mě nebrzdí. Říká, abych jela opatrně, rychle, ale opatrně. Chce, abych jela rychle, na tom jsme se shodly," řekla Ester Ledecká.

"Mám rychlost po ní. Maminka jezdí v autě daleko rychleji než já, to si neumíte představit. Když někam jedeme, tak to rozpálí a je tam vždycky první. Baví ji i jezdit rychle na lyžích z kopce dolů. Jezdívala vždy po turistické sjezdovce, já na černé závod a ona byla dole první," připomněla Ledecká své začátky na svazích ve Špindlerově Mlýně.

Přestože jezdí rychle, dokáže lyže na ledových plotnách a strmých svazích bezpečně ovládat. Pádům se vyhýbá. "Nejsem ten typ, který by riskoval. Když vidím, že to nejde, tak si to tam hodím a jsem celá dole. A to je pro mě důležitý," uvedla uvedla olympijská vítězka v super-G.

Některé soupeřky oblékají na sjezdy airbag, který by je měl v případě karambolu ochránit. Ledecká sjezdařský bezpečnostní prvek nevyužívá. "Nikdy jsem to nezkusila, ale maminka mě do toho trošku tlačí," řekla. Matce oponuje příkladem Rakušana Matthiase Mayera, který si zlomil dva hrudní obratle, i když airbag měl. "Určitě to někdy vyzkouším, ale jsem na chrániče konzervativní a trvá mi, než si zvyknu na něco nového," uvedla čtyřiadvacetiletá závodnice.

Související

Ester Ledecká

Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.
Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.

Více souvisejících

Ester Ledecká sport Lyžování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy