Sonda New Horizons má další cíl. Poletí tři roky ke vzdálenému objektu

Pamatujete si jaký ohlas měla sonda New Horizons, když prolétla kolem Pluta a poslala první ostré fotky zpátky na Zemi? Tak nyní se může zajít ještě dále. NASA vybrala jako další cíl mise objekt s názvem 2014 MU69.

Objekt 2014 MU69 se nachází v Kuiperově pásmu a byl objeven v roce 2014 při zkoumání dalších možných cílů pro sondu New Horizons, informoval server CNN. K nejbližšímu průletu sondy okolo tohoto objektu by mělo dojít přesně na nový rok 2019, takže si musíme počkat ještě dva a půl roku.

"Je zhruba tisíckrát větší než kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, která si svou "slávu" užila před dvěma lety, kdy na ni přistála evropská sonda Rosetta," napsal výzkumník Alan Stern ve svém blogu.

Vědci z NASA si z průzkumu objektu MU69 slibují hlavně nové poznatky o Sluneční soustavě, očekává se také mnohem ostřejší a kvalitnější foto, než jak tomu bylo u Pluta. Sonda bude prolétat ve výšce tří tisíce kilometrů, což je téměř čtyřikrát blíže, než tomu bylo u trpasličí planety.

"Pokud se průlet kolem 2014 MU69 podaří, bude to mezník v historii prozkoumávání vesmíru," dodal Stern. NASA doufá, že sonda New Horizons bude provozu schopná až do roku 2021, aby tak mohla sbírat cenné informace z Kuiperova pásma.

Související

Planetka Ultima Thule

Vědci změnili názor: Planetka Ultima Thule jako sněhulák nevypadá

Vědci, kteří studují vzdálenou planetku Ultima Thule, změnili názor na její tvar. Stalo se tak po prozkoumání dalších fotografií pořízených sondou New Horizons, které dorazily na Zemi. Původně experti přirovnávali planetku ke sněhulákovi, nyní se ale zdá, že je spíše plochá. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.
Země, pohled z Měsíce

Lety do vesmíru jsou nebezpečný sen? Zaznělo překvapivé varování

Mise, jakými jsou průlet sondy NASA okol planetky Ultima Thule a čínské přistání na odvrácené straně Měsíce, představují více než vítězství technologie, konstatuje editorial serveru The Guardian. Renomovaný deník v něm deklaruje, že některé věci jsou natolik mimořádné, aby je šlo plně pochopit.

Více souvisejících

sonda New Horizons vesmír, komety

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy