Sonda New Horizons pravděpodobně prolétá kolem planetky Ultima Thule

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) čeká na signál ze sondy New Horizons, která měla dnes po půl sedmé ráno SEČ proletět kolem planetky Ultima Thule. Jde o nejvzdálenější objekt sluneční soustavy, k němuž se dostala sonda vyslaná ze Země. Aparát planetku, vzdálenou od Země 6,6 miliardy kilometru, vyfotografuje a signál z něj byl měl doletět k Zemi v 16:28 SEČ, uvádí stanice BBC.

"Do toho, New Horizons! Zatím nikdy vědecký aparát nezkoumal nic tak vzdáleného," zvolal v 06:33 SEČ, tedy ve chvíli, kdy měla sonda začít snímkovat, vědecký ředitel laboratoře aplikované fyziky Johnse Hopkinse Alan Stern.

Předtím přiznal, že nebude zastírat, že existuje určité riziko a že tým očekává "jako na jehlách, jak to dopadne". New Horizons míjí planetku o průměru asi 30 kilometrů ve vzdálenosti 3500 kilometrů od jejího povrchu. Riziko spočívá v tom, že by aparát mohl při průletu narazit do kousků ledu nebo kamení. Při jeho rychlosti 14 kilometrů za vteřinu by se mohly přístroje poškodit už při srážce s částicemi o velikosti zrnka rýže.

NASA vysílá na své stránce www.nasa.gov/nasalive simulaci přeletu sondy doprovázenou skladbou, již pro tuto příležitost zkomponoval kytarista skupiny Queen Brian May, který má doktorát z astrofyziky.

První signál ze sondy by měl k Zemi dorazit v 15:45 SEČ a na 17:30 SEČ je ohlášena tisková konference. Ve středu pak má NASA na briefingu ohlásit vědecké poznatky o Ultima Thule.

Související

Planetka Ultima Thule

Vědci změnili názor: Planetka Ultima Thule jako sněhulák nevypadá

Vědci, kteří studují vzdálenou planetku Ultima Thule, změnili názor na její tvar. Stalo se tak po prozkoumání dalších fotografií pořízených sondou New Horizons, které dorazily na Zemi. Původně experti přirovnávali planetku ke sněhulákovi, nyní se ale zdá, že je spíše plochá. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.
Země, pohled z Měsíce

Lety do vesmíru jsou nebezpečný sen? Zaznělo překvapivé varování

Mise, jakými jsou průlet sondy NASA okol planetky Ultima Thule a čínské přistání na odvrácené straně Měsíce, představují více než vítězství technologie, konstatuje editorial serveru The Guardian. Renomovaný deník v něm deklaruje, že některé věci jsou natolik mimořádné, aby je šlo plně pochopit.

Více souvisejících

sonda New Horizons vesmir NASA

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy