Konec žárovky. Po 130 letech

Praha - Až přijdete příští úterý do obchodu, na klasickou žárovku výkonnějšího typu tam narazíte jen s velkým štěstím a za pár dní nebo týdnů už vůbec ne. Píše o tom ve čtvrtečním vydání deník MF DNES.

Od 1. září už obchodníci v EU nesmějí objednávat staré žárovky s mléčným a matným sklem a jakékoli žárovky od příkonu vyšším než 80 Wattů. Smějí pouze doprodat zásoby, které jim zůstaly. Každý další rok zmizí z trhu další typ žárovek. Jejich definitivní konec pak přinese rok 2012, uvádí list.

Zákaz prosadila Evropská komise. Česko ho nemohlo nijak ovlivnit. I když měla Česká republika připomínky, byla přehlasována. "Nařízení má hlavně ekologický smysl," řekl MF DNES Matyáš Vitík z tiskového odboru ministerstva průmyslu.

Výrobce úsporných žárovek, firma Philips, spočítala, že pokud by úsporná žárovka úplně nahradila tu klasickou, ročně by se ušetřilo na světě 23 milionů tun emisí oxidu uhličitého, takže by to výrazně pomohlo v boji proti globálnímu oteplování. Ušetřil by se ročně výkon pěti set elektráren. Už před Evropskou unií omezila na začátku letošního roku prodej starých žárovek Austrálie, píše MF DNES.

Související

LED diody

Varování lékařů: Studené LED osvětlení škodí lidem i prostředí

Washington - Mnoho měst přechází z klasického pouličního osvětlení na energeticky úspornější LED osvětlení. Přechod k nové technologii přináší celou řadu výhod. LED osvětlení má ohromný potenciál pokud je použito správně. Pokud ne, přináší paradoxně velice závažné problémy, jako jsou poruchy spánku nebo poškození sítnice. Bílá LED světla také výrazně ovlivňují životní prostředí. Na tom se shodla Americká lékařská asociace (AMA), která přijala odborné doporučení, jak technologii používat.
Regulace žárovek úspory nepřináší, naopak hodně stojí

Regulace žárovek úspory nepřináší, naopak hodně stojí

Praha - Vládní regulace spotřeby a energetické účinnosti automobilů, žárovek a elektrospotřebičů v USA a Evropě spotřebitelům žádné úspory nepřinášejí a celkové náklady takových norem jsou mnohem vyšší než přínosy. Uvedli to ve své studii dva američtí ekonomové Ted Gayer a W. Kip Viscusi. Úřady podle nich naprostou většinu úspor odvozují od nepodloženého předpokladu "iracionálního spotřebitele". Ve skutečnosti jsou ale iracionální a krátkozrací sami regulátoři, protože ignorují řadu ostatních aspektů produktů a vnucují lidem vlastní jednostranné preference.

Více souvisejících

zářivky žárovky

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy