Průlom v chápání fyziky? Vědci zpomalili světlo ve vakuu

Manila – Ačkoliv se na mnoha věcech fyzici neshodnou, rychlost světla ve vakuu patří ke klíčovým konstantám a značně ovlivňuje další zkoumání a výpočty. Ačkoliv by to mělo znamenat, že se světlo z bodu A do bodu B ve vakuu dostane vždy za stejný čas, vědci nyní přišli se způsobem, jak toto přece jen pozměnit. Více informací uvedl server Science Alert.

Vědci objevili způsob, jak světlo při cestě mezi dvěma body ve vakuu zpomalit, aniž by se jej nějak dotýkali. Jak server podotýká, díky tomu by mělo být možné, aby se světelný paprsek z bodu A do bodu B dostal za delší čas, což by mohlo najít uplatnění v technologii optických počítačů nebo telekomunikačních systémů.

Ačkoliv by se z popisu výsledků experimentu mohlo soudit, že se vědcům podařilo snížit rychlost světla, ta ve skutečnosti stále zůstává konstantou. Změnila se pouze jeho dráha – vědci totiž docílili toho, aby se světlo při pohybu kroutilo.

Server podotýká, že ačkoliv je možné světlo zpomalit například při pohybu v jiném prostředí, jako je třeba voda, to neumožňuje zároveň spolehlivě přenášet informace, jak se tomu již nyní běžně děje v optických kabelech.

Vědci z Národního institutu fyziky Filipínské univerzity využili speciálních Laguerre-Gaussových paprsků světla, které mají kruhový moment hybnosti, což zjednodušeně řečeno znamená, že se světlo při pohybu kroutí do tvaru vývrtky.

Tým v rámci pokusu dokázal ovlivnit tento moment hybnosti a přesně určit, o kolik se následně světlo zpomalí. Server podotýká, že podobné pokusy naznačují, že konstantní rychlost světla ve vakuu je spíše maximální hranicí pro tuto rychlost.

Související

Ilustrační foto

Svět stojí na prahu přelomového objevu. Vědci asi objevili dosud neznámou sílu

Vědci z laboratoře poblíž Chicaga se domnívají, že při svých experimentech objevili důkazy existence páté základní fyzikální interakce, neboli síly. Narazili na ně při zkoumání vlastností mionů, tedy částic menších než atomy, které jsou podle fyziků jedním ze základních stavebních kamenů veškeré hmoty ve vesmíru, napsal server BBC.

Více souvisejících

fyzika Světlo Vědci

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy