Vědci zjistili, co jedl naposledy ledový muž Ötzi

Vídeň/Bolzano (Itálie) - Posledním jídlem ledového muže Ötziho, jehož mumie byla objevena počátkem 90. let v tyrolských Alpách, byl nejspíš kus sušeného tyrolského špeku.

Naznačují to výsledky nejnovějších analýz obsahu jeho žaludku, informovala dnes agentura APA.

To, že Ötzi naposledy jedl maso kozorožce, je již známo dávno. "Sušené syrové maso si zachovává svoje vlákna, tak, jako jsme to teď objevili v Ötziho žaludku; procesem vaření nebo grilování se tato struktura ztrácí," sdělil nyní odborník na mumie Albert Zink z evropské akademie EURAC v Bolzanu.

Syrové maso by se podle něj rovněž mnohem rychleji zkazilo. Ötziho luk navíc nebyl dokončený a připravený k lovu. Protože byl ledový muž nalezen na italské straně Alp v Jižním Tyrolsku, vycházejí vědci z toho, že se jedná o špek z této oblasti.

Související

Švýcarsko

Překvapivá studie: Alpy před 6000 lety měly zřejmě méně ledovců než dnes

Alpy měly před 6000 lety pravděpodobně výrazně méně ledovců než dnes. Uvádí to studie vědců z benátské univerzity Ca´Foscari, univerzity v Bernu a rakouské akademie věd, napsala agentura ANSA. Podle autorů studie ledovce pokrývaly během celého holocénu pouze alpské vrcholy v nadmořské výšce 4000 metrů a více.
ilustrační foto

Co jste možná nevěděli o Ötzim, nejstarší dochované mumii v Evropě

„Ledový muž“ Ötzi byl nalezen v roce 1991 dvojicí turistů v Alpách. Jeho mumie je vůbec nejstarším takto dochovaným pozůstatkem evropského člověka, a proto se mu dostalo velké vědecké pozornosti. Odborníci díky nálezu těla zjistili mnoho zajímavých informací o životě naších předků v době měděné. Zde je několik z nich.

Více souvisejících

Ötzi (mumie ledového muže z Rakouska) Maso

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy