Pokud jste fanoušky smažených brambůrek, možná jste se právě dočkali úžasného rozšíření pro váš jídelníček. Skupina vědců z Dánska navrhla nový způsob, jak zpracovávat medúzy. Podle vědců by to mělo nejen pomoci s hladem v některých regionech, ale také v boji proti přemnožení těchto mořských potvůrek.
Dánští vědci přišli s novým způsobem úpravy medúz, když vylepšili prastaré techniky z Číny. Nová křupavá pochoutka by měla pomoci s bojem proti přemnožování medúz v některých regionech a zároveň obohatit lidský jídelníček.
V Číně se medúzy řádu Rhizostomae jedí už déle, než 1700 let. Najdete je v salátech a polévkách mnoha zemí na jihovýchodě Asie. Na západě se tato praxe nikdy moc neuchytila. Nyní přišli výzkumníci s novým způsobem, jak mořského tvora ke konzumaci upravovat. A doufají, že nový produkt bude plnit žaludky nejen v asijských zemích.
Vzhledem k rostoucí populaci planety a urgentní potřebě rozšiřovat lidské obzory co se týká jídla, je zřejmě důležité dánský tým vyslechnout. Medúza se obvykle servíruje čerstvá. Ještě zaživa bývá ponořená do speciální směsky soli a draselno-hlinitého síranu. To zní jako nechutná chemikálie, ale je to sloučenina běžně používaná například v prášku do pečiva.
Po měsíci vzniká gumový, žvýkavý produkt, který je tolik oblíbený v Asii. Většina restaurací si přesný postup tvrdě brání jako obchodní tajemství. Dánský tým kolem gastrofyzika Thorborga Pedersena tak musel ze začátku hodně experimentovat.
Experti na potraviny sesbírali velké množství medúz Aurelia aurita podél dánského pobřeží a zkoušeli na nich rozmanité techniky přípravy - od tradičních čínských nalezených v literatuře až po nikdy nevyzkoušené experimenty.
Klíčem byl alkohol
Výsledkem celého pátrání nakonec bylo to, že pokud je medúza ponořena do 96% ethanolu, během pouhých několika dní dokonale vyschne. Po vypaření alkoholu pak vzniká tenká a křupavá dobrota.„Během pár dnů alkohol dokonale nahradí vodu v medúze. Potom se sám vypaří a zanechá je vyschlé na troud,“ vysvětlil vedoucí týmu Pedersen. „Chuť i vzhled mají velký gastronomický potenciál,“ pochlubil se.
Tým věří, že metoda by mohla být úspěšná na komerční úrovni zejména díky efektivitě procesu a také proto, že není potřeba využití žádných chemických látek kromě právě ethanolu. Dalším krokem prý bude snaha nadchnout pro nové jídlo místní občany.
Pokud by se "medúzové chipsy" staly hitem, mohlo by to podle vědců výrazně pomoci s ekologickým problémem. Speciálně medúzy A. aurita, na kterých tým experimentoval, jsou velmi invazivní druh a nabourávají přirozené prostředí kolem dánského pobřeží. Kdy se novinka objeví na pultech obchodů Pedersen zatím neví, ale doufá, že brzy. Máme se tedy na co těšit.
Související
Tisíce růžových medúz zaplavily filipínské pobřeží. Biolog vysvětluje proč
Nejen hadi vás mohou připravit o život. Jedovatí jsou i měkkýši a medúzy
medúzy , Lidé , Asie , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 33 minutami
Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní
před 1 hodinou
Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci
před 1 hodinou
Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod
před 2 hodinami
Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá
před 2 hodinami
Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami
před 3 hodinami
Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA
před 4 hodinami
Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu
před 4 hodinami
Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas
před 4 hodinami
Záplava výrobků "Made in China" už vadí i EU. Von der Leyenová chce jednat s Ťin-pchingem
před 6 hodinami
Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro
včera
Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války
včera
Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby
Aktualizováno včera
Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska
včera
Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců
včera
Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů
včera
EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová
včera
Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1
včera
Mladík se přiznal k napadení europoslance Eckeho. Policie hledá další podezřelé
včera
Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům
Aktualizováno včera
Náhle zemřela herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let
Českou hereckou obec zasáhla během prvního květnového víkendu velmi smutná zpráva. Ve věku 59 let zemřela známá herečka Simona Postlerová. O jejím úmrtí informoval Nadační fond Dvojka srdcem na sociální síti.
Zdroj: Jan Hrabě