Jaké nezdravé jídlo tělu prospívá? Párkrát týdně klidně můžete zhřešit

Praha - Každý z nás má někdy chuť na něco nezdravého. Ano, jsou tací, kteří stravu a svůj zdravotní stav vůbec neřeší. Co když si můžete dopřát něco sladkého a vědět, že vám to neublíží, ba naopak? Víte, že hořká čokoláda tělu prospívá?

Podle výživové poradkyně Jessicy Cordingové je možné párkrát týdně v menší míře klidně zhřešit, a přesto se tělu nic nestane. Naopak se nutriční specialistka opírá i o vědecké studie, které dokazují, že v menší míře člověku prospívá například i hořká čokoláda nebo whisky. 

Jistě, popíjení whisky ve větších dávkách zvyšuje riziko výskytu problému s játry a rakoviny, ale pár skleniček za týden má naopak člověku prospívá. Cordingová si například dopřává čtyři skleničky whisky týdně. "Nápoj jako whisky člověku prospívá, že se necítí deprimovaný, což je klíč ke správnému stravování," uvedla pro britský deník výživová poradkyně. Whisky totiž obsahuje vysoké množství kyseliny elagové, antioxidantu, který pomáhá ničit buňky, které mohou způsobovat onemocnění jako rakovina. 

Podobné je to například i hořké čokolády, která rovněž obsahuje antioxidanty pomáhající v boji s rakovinou - flavanoly. "Já jím čtvereček čokolády každý den. Je to výborné a příjemné. Žádný problém to není," prozradila Cordingová, která uznává, že mnoho lidí věří, že čokoláda je kvůli množství cukru nezdravá. Podle zprávy z roku 2015 pro British Medical Journal však pojídání malé tabulky čokolády denně snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění o jedenáct procent a mrtvice o dvacet tři procent.

Co dalšího výživová poradkyně svým pacientům povoluje? Třeba klasické donuty, sladké koblihy, kterými se mohl utlouct například Homer Simpson. Pokud se totiž lidé zbavují jídel, která mají rádi, jako například koblihy, tak je u nich méně pravděpodobné, že budou dodržovat stanovené zdravé stravování. "Potěšení je důležitý aspekt v oblasti dlouhotrvající léčební kúry," je přesvědčená nutriční specialistka, podle níž je velmi důležité si užívat jídlo a cítit se skvěle.

Klasickým případem je i pivo. Je všeobecně známo, že v malé míře je pivo pro tělo prospěšné díky vitaminu B. Obsahuje například niacin, riboflavin nebo kyselinu listovou. Podle Harvard School of Public Health, zdravotní školy, snižuje umírněné pití riziko srdeční slabosti o 30-35 %. Velkým zásobníkem vitaminů jsou i sladké brambory, které Cordingová podle svých slov jí několikrát týdně, protože jsou dobrým zdrojem draslíku a vlákniny. Obsahují vitaminy A a C, jejichž antioxidanty posilují imunitní systém. Výživová poradkyně doporučuje tyto brambory opéct.

Cordingová doporučuje i červené maso, i když je spojené s přibíráním na váze nebo rizikem výskytu rakoviny tlustého střeva. Obsahuje totiž železo, zinek, proteiny a vitamin B12, který pomáhá udržovat zdravé červené krvinky. Podle studie z roku 2015 publikované v Journal of Nutrition je pro tělo zdravá konzumace červeného mase o 75 gramech denně, konkrétně pro srdce. Výživová poradkyně připomněla, že jde pouze o nalezení rovnováhy a že určité potraviny mohou být klidně zařazeny do zdravého jídelníčku.     

Související

Ilustrační fotografie.

KLDR chce dětem rozdávat sladkosti, ale zaplatit za ně musí lidé

Severní Korea spěchá s výrobou dostatečného množství sladkostí, které chce rozdávat dětem při příležitosti lednových narozenin vůdce Kim Čong-una. Nyní ale stanice Radio Free Asia (RFA) s odvoláním na dva nejmenované severokorejské zdroje uvedla, že za suroviny na výrobu cukrovinek musí v různé formě zaplatit místní obyvatelé, napsal zpravodajský server Business Insider.

Více souvisejících

sladkosti Pivo rakovina obezita, nadváha, hubnutí potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy