Nahnutá historie? Británie se za války dohádala se Sověty, nechybělo mnoho a vše by dnes vypadalo jinak

Winston Churchill čelil v červnu 1941 složité volbě. Napadení Sovětského svazu nacistickým Německem totiž znamenalo, že se Londýn a Moskva staly spojenci. Přestože Churchill zastával velmi tvrdé protikomunistické postoje, 22. června 1941 prohlásil: „Nebezpečí pro Rusko je… nebezpečí pro nás a nebezpečí pro Spojené státy… Rusku poskytneme jakoukoliv pomoc.“ A to i přesto, že Spojené království samo čelilo nedostatku vojenského materiálu.

Pomoc Sovětskému svazu začaly zprostředkovávat konvoje námořních lodí. Ty, které pluly směrem do Archangelsku a do Murmansku, byly označovány jako „PQ“ podle velitele P. Q. Edwardse, který stál u zrodu této myšlenky. Jak uvádí internetové stránky pq17.eclipse.co.uk, první konvoj opustil Spojené království v srpnu 1941. Během následujících deseti měsíců Londýn vypravil dalších 12 konvojů, jež tvořilo 103 lodí. Krom jednoho ztraceného plavidla dosáhly všechny tyto lodě svého cíle.

V květnu 1942 byl vypraven konvoj PQ 16, který na cestě do SSSR ztratil pět lodí. To mohlo působit jako varování. Následující konvoj, PQ 17, se stejně jako předchozí formace shromáždil v přístavu Hvalfjord na Islandu. Jeho ochranu zajišťovala řada torpédoborců, korvet a čtyři křižníky pod velením admirála Louise Hamiltona. Konvoj vyplul směrem do Sovětského svazu 27. června 1942.

První týden plavby byly zaznamenány jen drobné potyčky s německými bombardéry a ponorkami. Nebezpečí ovšem představovala blízkost norského pobřeží, jež měl Berlín pod kontrolou. Obzvláště německá bitevní loď Tirpitz vzbuzovala obavy britské admirality, která se ho v podstatě neustále snažila sledovat. Podle informací Královského letectva opustil Tirpitz společně s dalšími plavidly 2. července norský přístav Trondheim a směřoval směrem ke konvoji PQ 17.

4. července zahájilo německé Luftwaffe silný letecký útok na konvoj PQ 17. Desítky bombardérů Ju 88 a He 111 na formaci zaútočily z několika směrů. Obrana ovšem blížící se letouny včas zpozorovala a Němcům se podařilo zasáhnout pouze několik spojeneckých plavidel. Jeden z velitelů obranných lodí, Jack Broome, si tehdy poznamenal do svého deníku: „… za předpokladu, že nám vystačí střelivo, se PQ 17 může dostat kamkoliv.“

Dostupné zpravodajské informace a neznalost polohy bitevní lodě Tirpitz přesvědčily spojeneckou admiralitu, že se německá Kriegsmarine chystá v noci ze 4. na 5. července k útoku. Admirál Louis Hamilton signalizoval Jacku Broomeu, že německá plavidla jsou jistě již blízko, přestože je nezaznamenala ani spojenecká letadla, ani válečné lodě. Rozkazy z Londýna zněly jasně: „NALÉHAVÉ – Kvůli hrozbě přítomnosti hladinových plavidel je konvoj rozptýlen a takto pokračuje do ruských přístavů. VELMI NALÉHAVÉ – Rozptylte konvoj.“ 

Velitel Jack Broome zprávy okamžitě předal nedůvěřivým posádkám dopravních lodí. Do Archangelsku a Murmansku měly postupovat nezávisle na ostatních plavidlech. Doprovodné obranné lodě rozdělil na dvě skupiny. Slabé a pomalé korvety poslal taktéž směrem do Archangelsku. Torpédoborcům pak nařídil stáhnout se ke křižníkům admirála Louise Hamiltona, se kterými budou společně čelit útoku německých hladinových plavidel.

Následující červencové dny ukázaly, jak hluboce se spojenečtí velitelé mýlili. Rozptýlené dopravní lodě se staly snadným cílem pro německé letectvo a ponorky. Bitevní loď Tirpitz se ke konvoji vůbec nedostala a 5. července pouze krátce vyjela z přístavu. Z 35 lodí, jež opustily islandský přístav Hvalfjord, bylo 23 potopeno. Na jejich palubách se nacházelo přes 3000 automobilů, asi 400 tanků a okolo 200 letadel. Stalin následně obvinil královské námořnictvo ze zbabělosti a opuštění konvoje. Obranný doprovod ovšem sotva mohl bránit jednotlivě plovoucí lodě, jež uposlechly rozkaz rozptýlit konvoj.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka nacisté Winston Churchill

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy