Psychopat a fanatik? Jaký byl následník trůnu František Ferdinand d'Este

Pokud dnes návštěvník prochází chodbami zámku Konopiště, je často ohromen výstavností zdejších komnat a někdy až vyděšen přemírou loveckých trofejí, které jsou v naprosté většině dílem jednoho muže, kterým byl poslední majitel zámku František Ferdinand d’Este. Každý jistě pochopí, kým František Ferdinand d’Este byl, coby následník trůnu, ale málo kdo už pak spatří, kdo to doopravdy byl.

"Musel to být psychopat...". I takové názory je možné slyšet od návštěvníků zámku Konopiště, když prochází Velkou loveckou chodbou jižního křídla. Jeho lovecká vášeň byla jistě výsadní, možná až fanatická, ovšem obrázek posledního konopišťského pána nevykresluje zcela věrohodně.

František Ferdinand d’Este, celým jménem František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria arcivévoda Rakouský-Este, se narodil 18. prosince 1863 v rakouském městě Štýrský Hradec. Jeho otcem byl Karel Ludvík, rakouský arcivévoda a mladší bratr císaře Františka Josefa I., jeho matkou byla Marie Annunciata, dcera bourbonského krále Ferdinanda II. 

Narodil se jako malé, křehké miminko. Jeho matka Marie Annunciata k němu kvůli špatnému zdravotnímu stavu chovala chladný vztah, více upřednostňovala jeho bratra Otu. Kvůli porodům a své nemoci, konkrétně tuberkulóze, zemřela, když bylo Františkovi 8 let. O dva roky později si jeho otec domů přivedl novou manželku, mladičkou osmnáctiletou Marii Terezii, portugalskou princeznu, která více než matkou byla Františkovi Ferdinandovi přítelkyní. Všem dětem, vlastním i nevlastním, věnovala veškerou péči a hluboký vztah. Toto až přátelské propojení a cit bylo důležitou oporou pro Františka Ferdinanda během celého jeho života. Ale přece se mnohé těžkosti a snad i křivdy z jeho dětství na jeho osobnosti podepsaly. Je k tomu nutné přičíst fakt, že coby Habsburk byl vychováván i v určité auře výjimečnosti, což se však týkalo všech členů vládnoucího rodu. 

Dostalo se mu přísné výchovy, jež byla běžná pro habsburské arcivévody s důrazem na historii, formování morálního profilu dítěte a vojenské znalosti. Ve věku 15 let vstoupil do armády. Ta byla jeho velkou vášní, dalo by se říci, že jednou z největších. Tvrdě pro armádu prcoval a snažil se ji modernizovat. V rámci své vojenské vášně se značně vypracoval. Od poručíka 32. pěšího pluku až po vrchního inspektora rakousko-uherských ozbrojených sil. 

Vedle zájmu o historii, ve které se zajímal především o středověké hrady, rostla už od dětství jeho záliba v lovu, která ho později dosti profilovala. Právě lov se už během jeho dospávání stal výsadní zálibou. První trofeje, kterými vyzdobil svůj nový lovecký zámek Konopiště po roce 1887, byly z doby, kdy mu bylo 18 let. Od té doby, až do času smrti v roce 1914, byla vedena přesná evidence jeho úlovků pomocí tzv. střeleckých listů. K jeho zálibě ho jednak vedla celkově lovecká chuť, ale jistě také určité osobností rysy. Ty vyplynuly i z dalších negativních životních zkušeností a zážitků. Během těžkých bojů o jeho lásku a sňatek s milovanou Žofií Chotkovou, i později, kdy byl vystavován neustálým nepříjemnostem a tlakům, poskytoval mu lov jedinečnou možnost tyto komplexy ventilovat. Je pravdou, že lov byl v tehdejších dobách zkrátka zábavou, kterou se bavili všichni příslušníci šlechty. U Františka Ferdinanda však dosahovala již fanatických hranic. I tak je možné si vysvětlit, že od svých 18 do 50 let, tedy za dobu 32 let, dokázal podle evidence ulovit 274 889 kusů zvěře.

Třetí velkou a dobře známou zálibou Františka Ferdinanda bylo sběratelství. Umění měl rád, byť preferoval především umění středověku a nechal se okouzlit i uměleckými kýči. Do svých sbírek shromažďoval snad vše, co mu přišlo pod ruce. Částečně se jednalo o zděděné kolekce, například obrazů či slavné sbírky zbraní a zbroje, které instaloval na Konopišti ve zbrojnici. Nejproslulejší pak byla jeho kolekce svatých Jiříků. Do osobnosti tohoto křesťanského světce se František Ferdinand někdy přímo stylizoval. Pro sbírku sv. Jiříků dokonce na Konopišti vybudoval muzeum, kam kolekci původně čítající necelých 4000 kusů instaloval. Dodnes se jich dochovalo přibližně 1500 kousků.

Méně známou, ovšem též velmi významnou zálibou Františka, bylo zahradničení a zvelebování okolí zámku a kladl na to patřičný důraz. Nešlo ale jen o najímání vyhlášených a zkušených odborníků, ale i osobní angažování. Sám se podílel na zakládání mnoha okrasných záhonů kolem zámku. Dobře věděl, jaké mají rostliny nároky na stanoviště, půdu a vláhu. Značně se podílel i na rozložení Růžové zahrady, přičemž růže měl, stejně jako jeho žena, ve značné oblibě. Svou zálibu v zahradničení, které měl opět jako prostředek odpočinku, uplatňoval i ve sklenících s tropickými rostlinami. Péče o ně vyžadovala značný cit, který František Ferdinand měl, byť jej šetřil právě sem a hlavně pro svoji milovanou ženu a rodinu. Nikoliv lov, ale právě jeho rodina - milovaná Žofie a tři děti - byla jeho největší zálibou a vášní, které se snažil věnovat veškerý svůj volný čas a  i přes různé státnické povinnosti a jeho workoholismus pro něj byla na prvním místě. 

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Rakousko-Uhersko František Ferdinand d´Este (následník rakousko-uherského trůnu)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 20 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy