Americká armáda vytváří nový život. Genetický mutant bude řídit ponorky

Jednou z klíčových vlastností ponorek je schopnost vyhnout se nepřátelské pozornosti. Otázku, jak efektivně detekovat nepřátelská podvodní plavidla, řeší také americká armáda. V budoucnu by jí s tímto problémem mohly pomáhat geneticky upravené organismy.

Vědci v Naval Research Laboratory (NRL), která se věnuje výzkumu a vývoji technologií pro americké námořnictvo, zkoumají, jakým způsobem by se daly vytvořit a geneticky „naprogramovat“ mořské organismy k detekci nepřátelských ponorek. Představa vědců je taková, že by se běžně rozšířené organismy, které v oceánech a mořích žijí, po úpravě daly použít jako jakési detektory.

Mohlo by to fungovat nějak takto. Vybrané mikroorganismy, jako je například velice rozšířená bakterie rodu Marinobacter, by vědci uměle upravili tak, aby dokázaly reagovat na specifické látky. Například na stopy železa, paliva, lidskou DNA nebo jiné substance, které se běžně vyskytují u ponorek. Když by organismy na takovéto látky ve vodě narazily, zareagovaly by. Třeba by u nich došlo k buněčné reakci, která by byla detekovatelná dalšími přístroji.

„Mohli bychom využít schopnost mikrobů ztrácen elektrony. Ty elektrony bychom pak využili třeba ke komunikaci s autonomními drony. Od toho už by byl jen kousek k vyslání elektrického signálu ve chvíli, kdy by bakterie rozpoznala některé z určených molekul ve svém okolí,“ komentovala výzkum Sarah Glavenová z NRL.

Podle ní bude potřeba už jen asi roční výzkum, během kterého získají vědci konkrétní důkazy pro svoji teorii. Podobné chování se již genetikům podařilo simulovat třeba u bakterie E. coli. Ta se však hodí spíše na laboratorní pokusy, pro „lov ponorek“ není podle vědců použitelná. Přesto je to pro výzkumníky dobrá zpráva a ti tak předpokládají úspěch i u dalších mikroorganismů.

Současně probíhá kombinovaný projekt námořnictva, letectva a armády. Tento program s rozpočtem 45 milionů dolarů si klade za cíl využít syntetickou biologii pro vojenské účely. Například vyvinout v terénu použitelné senzory, které by byly součástí uniformy a dokázaly včas upozornit na riziko kontaminace.

Podle admirála Johna Richardsona, náčelníka štábu amerického námořnictva, dnes Spojené státy masivně investují do výzkumu a vývoje syntetické biologie. Důvodem je především strach z Číny, která v tomto oboru začíná pomalu dominovat. „Ustanovili jsme takzvaný Task Force Ocean, díky kterému bychom měli být brzy opět konkurenceschopní,“ doplnil admirál Richardson.

Související

Dreadnought SMS Szent István

Habsburkové jdou ke dnu: Torpéda potopila obří dreadnought SMS Szent István

Mezi předlitavskem (Rakouskem) a Zalitavskem (Uhrami) to i po vyrovnání dost jiskřilo. A když vláda chtěla, aby Zalitavsko financovalo novou flotilu válečných lodí, tak si uhři prosadili, že největší z nich bude postavena na území Zalitavska a z místních zdrojů. A to byl první ze série omylů, které způsobily, že Rakousko-Uherská flotila ve středomoří byla všem pro smích. 
Ponorky, ilustrační foto

Indie buduje flotilu jaderných ponorek. Měl by se svět bát dalšího konfliktu?

Indické námořnictvo chce mít ve svém arzenálu jaderné ponorky a země na jejich vývoj věnuje nemalé finanční prostředky. Prozatím jediná ponorka domácí provenience dokončila v listopadu 2018 svoji první misi. Flotila má sloužit jako prostředek jaderného odstrašení vůči regionálním soupeřům v Islámábádu a Pekingu.

Více souvisejících

Námořnictvo USA (Spojené státy americké) geneticky modifikované organizmy Ponorky

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy