Čeští genetici bodují: Porazili dosud neléčitelnou nemoc očí?

Praha - Čeští vědci z Akademie věd ČR určili genovou mutaci, která způsobuje neléčitelné onemocnění sítnice. Tato častá dědičná nemoc může vést až ke slepotě a vyskytuje se u jednoho ze čtyř tisíc obyvatel. První příznaky se mohou vypozorovat již u desetiletých dětí. O výzkumu řekl ČTK vedoucí výzkumného týmu David Staněk z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Lidé vnímají okolní svět díky světločivným buňkám, tyčinkám a čípkům, které jsou v sítnici oka. Pokud člověk onemocní, tyto buňky postupně odumírají, až nakonec oslepne. Příčiny onemocnění jsou různé. Většinou jde ale o mutace genů. A podle toho, které geny jsou poškozeny, se pak projevuje i samotná nemoc. Takových genů, jejichž mutace jsou spojeny přímo s odumíráním tyčinek a čípků, je známo téměř sedmdesát. Zatím neprobádané byly mutace genu, které ovlivňují zkoumaný protein.

Tento protein funguje jako jakýsi buněčný "krejčí". Mutace způsobí, že tento "krejčí" začne dělat chyby a špatně stříhá geny ve světločivných buňkách sítnice, které pak kvůli jeho "práci" umírají.

Vědci museli vymyslet komplikovaný test, aby odhalili, že mutace zvyšují 'chybovost' tohoto proteinu. Výsledky dosavadního bádání publikovali v mezinárodním odborném časopise Human Mutation.

Před sebou mají ještě další výzkum, který jim pomůže pochopit podstatu onemocnění a pomůže tak pacientům. "Čeká nás teď mnoho práce, abychom správně popsali problémy, které lajdáctví mutovaného proteinu BRR2 působí v buňkách sítnice," konstatoval Staněk. Kdy se bude moct onemocnění začít léčit, si však netroufá odhadnout. Nechce prý v pacientech, kteří touto chorobou trpí, vzbuzovat jakékoliv falešné naděje.

První a nejčastější skupinou jsou refrakční oční vady, což jsou onemocnění postihující části oka, zodpovědné za zrakovou ostrost. Tato onemocnění vznikají při nedokonalostech oční čočky, která je buď kratší nebo delší v předozadním rozměru a nedokonalostech rohovky. Jak vysvětluje Vitalion.cz, dochází k tomu, že paprsky procházející čočkou se nespojují na sítnici, ale za ní, nebo před ní, případně jsou rohovkou lámány chybně a nedochází tak ke koncentraci paprsku do jediného bodu.

Mezi další, závažná oční onemocnění patří slepota. Ta může být způsobena genetickými vlivy (dědičné onemocnění) jako vrozená slepota, nebo vlivy získanými. K tomuto stavu mohou vést mnohá jiná základní onemocnění, z nejčastějších jsou to traumata, nekorigovaná hypertenze a cukrovka (dochází k postižení cév vyživujících sítnici a k jejímu následnému nedokrvení a odumření) a mrtvice (v tomto případě se pak jedná o tzv. korovou slepotu – pokud jsou zasažena zraková centra nutná pro vidění).

Jak pečovat o zrak?

Velmi důležité pro zrak jsou antokyany. Pomáhají oku s regenerací, spojují se s kolagenem a dokážou díky tomu posílit kapiláry v očích, zlepšují průtok krve do sítnice a také pomáhají obnovovat rodopsin, který mimo jiné pomáhá vašemu zraku z přizpůsobením se temnotě. Asi naprosto nejlepším přírodním zdrojem antokyanů je borůvka.

Z vitamínů jsou pro zrak asi nejdůležitější vitamíny E a C. Co se týká známého "céčka," tam asi není nutno vysvětlovat v jakém citronu či jiném kysaném zelí ho můžete najít. Vitamín E zase hledejte v rostlinných olejích (slunečnicovém, sojovém a ořechovém), mandlích, vajíčkách, mrkvi, celozrnné mouce, mléku nebo také v klíčcích pšenice.

Kromě jídla a vitamínů je dobré také si upravit nějaké návyky. Pokud dlouho sedíte před počítačem (ale i u televize či delší dobu čtete knihy, tisk či nějaká lejstra), nezapomeňte co nějaký čas přivřít oči, díky tomu si trošku navlhčíte sítnici a vaše oči vám budou vděčné. Na ostrém sluníčku nezapomínejte na sluneční brýle a to takové, co mají opravdu UV filtr (lepší je koupit v obchodě, kde můžete věřit tomu, co je na nich napsáno, než na nějakém stánku s výrobky neznámého původu, ale s hezkými falešnými značkami).

Nezapomínejte také na pravidelné návštěvy očního lékaře. Je to jeden ze specialistů, kterého lidé bez brýlí navštěvují minimálně a je to chyba. I zde je dobré ho jednou za čas navštívit a nechat si prozkoumat zrak, ale také například nitrooční tlak. Přibližně po čtyřicítce by už takové kontroly měly být každoroční. Pokud máte v rodině různá závažnější onemocnění nebo nedej bože vás osobně postihla, zase je nutno navštívit "očaře," aby zjistil, jestli to nemá vliv i na oči nebo jestli nemáte zvýšené riziko některých očních problémů či nemocí, informuje Prostezdravi.cz.

Související

DNA

Historický zvrat nejen v boji s koronavirem. Profesor oslavuje příchod vakcíny

NÁZOR - Začátkem srpna jsem se zapsal na klinické testy vakcíny proti koronaviru od společností Pfizer a BioNTech, které právě ohlásily její velmi slibné výsledky, přiznává Walter Isaacson v komentáři pro server Washington Post. Profesor historie z Tulane University dodává, že jde o zcela nový typ RNA vakcíny, který dosud nebyl použit.

Více souvisejících

genetika Zdravotnictví nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

včera

včera

včera

Deset lidí je po nehodě turistického autobusu stále v péči nemocnic na Islandu

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy