Soud si došlápne na prezidenta Angoly, dos Santos má vysvětlit funkci pro dceru

Luanda - Angolský prezident José Eduardo dos Santos (73) musí vysvětlit soudu, proč jmenoval svoji dceru do čela státní ropné společnosti Sonangol. Isabel dos Santosová (43) se stala nejvyšší manažerkou firmy letos v červnu. Její otec předtím v dubnu odvolal celé předchozí vedení.

Nejvyšší soud Angoly dal prezidentovi a jeho dceři Isabel osm dní na odpověď. Soud tak přijal petici 12 právníků, kteří zpochybňují zákonnost dosazení prezidentovy nejstarší dcery do funkce. Isabel dos Santosová je podle magazínu Forbes nejbohatší ženou v Africe.

"Je to poprvé, co (tento soud) přezkoumá rozhodnutí prezidenta," uvedl mluvčí stěžujících si právníků.

Dos Santos vládne v Angole od roku 1979 a je tak jedním z nejdéle sloužících afrických vůdců. Původně se hlásil k marxismu, později ale zemi otevřel kapitalismu. Kritici ho obviňují, že do zahraničí přesunul velký osobní majetek z obchodních transakcí s ropou.

Související

Ilustrační foto

V Africe roste obava z šíření nemoci COVID-19, nakažených přibývá

V Africe začínají narůstat obavy z možných dopadů pandemie způsobené koronavirem. Podle agentury AFP kontinent zaznamenal zatím přes 1000 potvrzených případů nákazy. První oběti nemoci COVID-19, kterou koronavirus vyvolává, dnes ohlásila Burkina Faso či ostrov Mauricius. Eritrea a Angola poprvé zaznamenaly nakažené na svém území.

Více souvisejících

Angola

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy