Hrdina z Alexandrie: Policista obětoval vlastní život, aby zachránil křesťany

Káhira – Lidé z celého světa na sociálních sítích opěvují egyptského policistu, který obětoval svůj život, aby zabránil útočníkovi z Alexandrie zaútočit v kostele plném lidí. Sebevražedný atentátník tak byl nucen odpálit se venku. I tak ale zabil 17 lidí, dalších 41 bylo zraněno.

Na internetu koluje fotografie policisty Imada al Rekaibiho, který útočníkovi zabránil odpálit se v kostele. Sám při tom zemřel. Lidé jej opěvují jako hrdinu, informace o jeho činu se šíří především na sociálních sítích.

Hero Police Officer (Major) Imad al-Rekaibi killed while preventing suicide bomber from entering the church in Alexandria - Egypt ?? https://t.co/HvhU37oed0

— Muhanad Seloom (@M_Seloom) 9. dubna 2017

Rekaibi si podle uživatelů zaslouží chválu, protože položil svůj život, aby zachránil velké množství lidí před téměř jistou smrtí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. 

Jenan Moussa, reportér stanice Al Aan policistovu fotku sdílel se slovy: „To je egyptský policista, který zabránil sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela Alexandrii“. Muhaned Seloom, politický analytik z Londýna, který se specializuje na konflikty na Středním východě, retwetoval fotku Rekaibiho a napsal: „Hrdina policista Imad al-Rekaibi byl zabit, když se snažil zabránit sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela v Alexandrii“.

V kostele v Alexandrii byl také koptský patriarcha Tavardos II., který v kostele celebroval slavnostní mši. Podle slov jeho tajemníka však odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku a nezraněn.

Emad alRokeby, Egyptian police officer paid the ultimate sacrifice to prevent suicide-bomber from entering St. Mark’s Church in #Alexandria. pic.twitter.com/wNcs0mzzsJ

— Rudaw English (@RudawEnglish) 9. dubna 2017

Nešlo přitom o jediný útok. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Útoky přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden.

Papež František v dnešním kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu atentáty v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské ortodoxní církvi i celému egyptskému národu. Za oběti i zraněné se modlí, řekl. Útoky odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, generální tajemník této organizace António Guterres, americký prezident Donald Trump a české ministerstvo zahraničí.

Související

Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.
Ilustrační foto

Policisté zabránili masakru v Káhiře, sami zaplatili životem +VIDEO

Při explozi v centru Káhiry zahynuli v pondělí dva policisté a další tři utrpěli zranění, oznámila agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Podle informací egyptských médií bombu nedaleko mešity Al-Azhar v historickém centru egyptské metropole odpálil sebevražedný atentátník. Výbušninu chtěl údajně umístit v káhirských ulicích, když ho ale začali sledovat policisté, odpálil ji hned.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Egyptě Egypt sebevražedný atentát policie Egypt

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy