Krize v Alžírsku graduje: Nové hnutí žádá rezignaci Butefliky, ozvalo se Rusko

Nová alžírská opoziční skupina s názvem Národní koordinace pro změnu, která vzešla z nynější vlny demonstrací, vystoupila s požadavkem na odstoupení prezidenta země Abdal Azíze Butefliky. Vyzvala také armádu, aby se nepletla do politiky. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Buteflika o rezignaci neuvažuje, jeho režimu se naopak dostalo diplomatické podpory ze strany Ruska. Protesty v ulicích pokračují i dnes.

V prohlášení koordinačního orgánu opozice nazvaném Platforma pro změnu z pondělního večera je uveden požadavek, aby dvacet let vládnoucí prezident Buteflika odstoupil před koncem svého mandátu, který vyprší 28. dubna. K okamžité rezignaci opozičníci vyzvali i alžírskou vládu.

Buteflika po týdnech demonstrací minulý týden oznámil, že už nebude kandidovat na post hlavy státu, ale prezidentem zůstane, dokud nebude přijata nová ústava. Zrušil také blížící se prezidentské volby plánované na 18. dubna, což mezi demonstranty vzbudilo obavy, že u moci zůstane na neurčito. Hlava alžírského státu také zopakovala, že rezignovat nehodlá a že v úřadu setrvá až do odložených prezidentských voleb.

God bless us and god bless #Algeria #عربي_قبايلي_شاوي_مزابي_ترقي_أناجزائري pic.twitter.com/WoDood7lvV

— IMELYO Dz (@ImelyoD) 19. března 2019

"Alžírsko v blízké budoucnosti provede harmonické předání moci a otěže převezme mladá generace. (...) To je můj prvořadý cíl, jehož chci dosáhnout před koncem svého života," citovala agentura AFP z Buteflikova prohlášení z minulého týdne.

Opoziční platforma se obrátila také na představitele armády. Vlivné generály vyzvala, aby "působili v rámci ústavy a nezasahovali do vůle lidu". Generálové jsou v Alžírsku tradičně spíše zákulisní hráči, kteří ovšem v kritických okamžicích veřejně zakročí. V roce 1992 armáda zrušila volby, které měla vyhrát islamistická strana Islámská fronta spásy (FIS). Událost byla spouštěčem dlouhé občanské války, v níž přišlo o život podle odhadů až 200.000 lidí. Během demonstrací z posledních týdnů vojenské jednotky dosud zůstaly ve svých kasárnách.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Moskvě u příležitosti jednání se svým alžírským protějškem uvedl, že podporuje iniciativu alžírské vlády zahájit dialog s opozicí. Zároveň vyjádřil obavu, že protesty proti prezidentovi mohou destabilizovat zemi. "Samozřejmě máme ze současného dění v Alžírsku obavy. Vidíme snahy destabilizovat situaci a kategoricky se stavíme proti vměšování do těchto procesů," uvedl podle agentury RIA Novosti šéf ruské diplomacie.

Podle Reuters se alžírským úřadům vždy dařilo manipulovat se slabou a dezorganizovanou opozicí. Více než tři týdny trvající demonstrace, které vyvrcholily v pátek účastí statisíců lidí na protestu v ulicích alžírských měst, však povzbudil předáky opozice, aby se společně postavili do čela hnutí požadujícího reformy v této severoafrické zemi.

Mezi čelnými představiteli Národní koordinace pro změnu jsou právník a aktivista Mustafá Bučači, opoziční lídr Karím Tabú a bývalý ministr financí Alí bin Várí. Murád Zína a Kámil Guemazí zde zastupují zakázanou islamistickou stranou FIS. Vůdkyně jedné z malých politických stran Zúbida Asúlová je dosud jedinou ženou ve vedení této organizace.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy