Před nejvyšším soudem stanul kvůli korupci alžírský expremiér

Bývalý alžírský premiér Ahmad Ujahjá dnes vypovídal před nejvyšším soudem, který je zapojen do vyšetřování korupce ve vedení země. Státní televize oznámila, že po výslechu soud rozhodl umístit šestašedesátiletého expremiéra do vazby. Je vyšetřován mimo jiné kvůli zvýhodňování určitých lidí. Ujahjá odstoupil v březnu kvůli bouřlivým protivládním protestům, které se v Alžírsku konají od února.

Rezignoval kvůli nim v dubnu i bývalý prezident Abdal Azíz Buteflika. Největší slovo má teď v zemi armáda, jejíž velitel Ahmad Káis Sálah vyzval justici, aby objasnila případy všech, kdo jsou obviňováni z korupce.

Alžírská televize oznámila, že Ujahjá bude ve vazbě ve věznici Al-Harráš na předměstí Alžíru. Stal se tak nejvyšším z bývalých politiků, kteří jsou za mřížemi. Dnešní rozhodnutí soudu před věznicí bouřlivě slavily stovky lidí.

Kromě bývalého premiéra dnes nejvyšší soud vyslechl také exministra veřejných prací Abdal Ghaního Zaalána a rovněž on skončil ve vazbě.

Podle alžírských sdělovacích prostředků je Ujahjá vyšetřován v kauzách, jež se týkají také podnikatelů Alího Haddáda a Mahíaddína Tahkúta. První z nich patří k nejbohatším Alžířanům a stojí v čele stavební firmy ETRHB. Druhý vede továrnu na montování automobilů. Oba jsou ve vazbě, Tahkút v ní skončil i se třemi svými příbuznými.

Před soudem v Alžíru v květnu stanuli bývalí vysocí politici i ministři. Byl mezi nimi Ujahjá i další někdejší premiér Abdal Malik Sallál a osm ministrů. Vojenský soudce uvalil vazbu na Buteflikova mladšího bratra Saída a dva bývalé velitele rozvědky kvůli podezření ze spiknutí proti státu. Alžírská prokuratura v úterý oznámila, že svazky 11 z nich předá nejvyššímu soudu. Na své procesy čeká několik prominentních podnikatelů z Buteflikova okolí.

Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují odstoupení všech lidí spojených s minulým režimem, tedy i prozatímního prezidenta Abdal Kádira bin Sálaha a předsedy vlády Núreddína Bedúího. V červenci se měly konat prezidentské volby, ale kvůli nedostatku kandidátů byl termín konání odložen na neurčito.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Korupce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy