Pinochetův plukovník dostal sedm let za smrt novinářů z USA

Santiago de Chile - Někdejší důstojník chilské armády z éry diktátora Augusta Pinocheta byl v pondělí odsouzen na sedm let za podíl na vraždě dvojice amerických novinářů. Na jejich smrti nesly podle dřívějšího verdiktu chilského soudu vinu i tajné služby Spojených států. V souběžně ukončeném hromadném procesu dostaly tresty vězení za akce vedené proti oponentům Pinochetova režimu také desítky bývalých příslušníků chilské tajné služby, informovala agentura EFE.

Plukovník Pedro Espinoza měl podle soudu podíl na zadržení a následné smrti novinářů a levicových aktivistů Charlese Hormana a Franka Teruggiho v září 1973, tedy krátce po Pinochetově převratu, který svrhl levicového prezidenta Salvadora Allendeho.Případ zabití obou Američanů si v Chile získal pozornost až v roce 2000, kdy Joyce Hormanová, vdova po novináři, podala na Pinocheta žalobu. Diktátor, který zemi vládl do roku 1990, zemřel v roce 2006. Soudce již loni konstatoval, že na jejich smrti měl podíl i americký zpravodajec, který Pinochetovy lidi upozornil na "podvratnou činnost" dvojice. Ta mimo jiné zkoumala možná pojítka mezi CIA a chilským vojenským režimem.Smrt dvojice byla námětem snímku režiséra Costy-Gavrase z roku 1982 nazvaného "Missing"(Nezvěstný). Film, který získal Oscara za scénář, byl v Chile za Pinochetolvy vlády zakázán.V souběžně ukončeném hromadném procesu dostalo v pondělí tresty od čtyř do 13 let vězení celkem 78 někdejších agentů Pinochetovy tajné policie za podíl na takzvané Operaci Colombo. Ta měla za úkol odstranit desítky oponentů vojenského režimu.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

August Pinochet (chilský diktátor) Vražda Tajná služba USA

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy