Fujimoriová přiznala porážku v prezidentských volbách v Peru, hlavou státu je ekonom Kuczynski

Lima – Peru už oficiálně má nového prezidenta. Keiko Fujimoriová dnes přiznala porážku, v čele země tak stane ekonom Pedro Pablo Kuczynski.

Druhé kolo voleb, které se konalo 5. června, vyhrál podle volební komise právě Kuczynski, ale tak těsně, že úřady čekaly s oficiálním vyhlášením na rozhodnutí soudů o volebních stížnostech.

Poražená kandidátka dnes výsledky voleb uznala. „Demokraticky přijímáme tyto výsledky volební komise z respektu k peruánskému lidu," prohlásila jedenačtyřicetiletá Fujimoriová.

Dodala, že její strana Fuerza Popular (Lidová síla) bude v následujících pěti letech vládu Kuczynského bedlivě sledovat. Kuczynského strana Peruánci pro změnu (PPK) sice obsadila v Kongresu po dubnových volbách jen 18 křesel z celkových 130, Peru má ale prezidentský systém.

Lidskoprávní organizace před volbami protestovaly proti Fujimoriové, Obavaly se, že by mohla pět zavést autoritářský styl vedení, kterým řídil zemi v letech 1990 až 2000 její otec. Exprezident Alberto Fujimori si nyní ve vězení odpykává trest 25 let vězení za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití 25 lidí v roce 1991 a 1992. Odsouzen byl i za korupci či odposlechy politických oponentů.

Kuczynski, sedmasedmdesátiletý kandidát pravého středu, slíbil voličům reformu ekonomiky po vládě levicového prezidenta Ollanty Humaly, získal ve druhém kole minulou neděli 50,12 procenta hlasů, Fujimoriová dostala 49,88 procenta hlasů. O výsledku duelu v zemi s 31 miliony obyvatel rozhodlo něco málo přes 41.000 hlasů. Tak těsný rozdíl Peru už půl století nepamatuje.

Související

Pedro Pablo Kuczynski

Soud uvalil domácí vazbu na peruánského exprezidenta Kuczynského

Peruánský soud nařídil domácí vazbu pro bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, který čelí obviněním ve velké korupční kauze kolem brazilské stavební společnosti Odebrecht. Prokuratura původně požadovala umístit osmdesátiletého politika do vazební věznice, kvůli jeho chatrnému zdraví však soud rozhodl o mírnějších podmínkách. Informovala o tom peruánská média. Kuczynski, který veškerá obvinění odmítá, o víkendu podstoupil úspěšnou operaci srdce.
Pedro Pablo Kuczynski

Peruánský exprezident Kuczynski bude ve vazbě až tři roky, je namočen v rozsáhlé aféře

Peruánský soud dnes nařídil držet ve vazbě bývalého prezidenta Pedra Pabla Kuczynského až tři roky, než se vyšetří jeho údajné zapojení do korupce a praní špinavých peněz. Informovala o tom dnes agentura AP. Rozhodnutí má zabránit tomu, aby Kuczynski utekl ze země. Kauza se týká jeho vazeb na brazilskou firmu Odebrecht, která uplácela politiky v řadě zemí Latinské Ameriky. Osmdesátiletý Kuczynski veškerá obvinění odmítá.

Více souvisejících

Pedro Pablo Kuczynski Peru Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy