Kolem hrozivých klaunů propukla hysterie. Máme důvod se bát?

New York - Kolem klaunů strašících obyvatele především v USA propuká hysterie, kterou přiživují sociální sítě schopné bleskovou rychlostí rozšířit každou zprávu, skutečnou i smyšlenou. V minulosti se bohužel ukázalo, že strach je na místě.

Letošní vlna zlých klauniád podle dostupných informací začala ve městě Green Bay v americkém státě Wisconsin. Prvního srpna tam svědci viděli klauna, jak si vykračuje ulicemi s černými balónky.

Šestého září ohlásil místní deník ve městě Greensboro, které leží jen kousek od Winston-Salemu, že jeden z místních obyvatel pronásledoval s mačetou "osobu v děsivé klaunské masce, červené kudrnaté paruce, žluté puntíkované košili, modrých klaunských kalhotách a klaunských botách".

V alabamském Flomatonu museli uzavřít školu po výhrůžkách od klauna, které se objevily online. Středoškolák z města Athens v Georgii by zatčen, protože do školy donesl nůž, aby se před klauny mohl bránit.

K tomuto fenoménu se vyjádřil i spisovatel Stephen King, jehož román To z roku 1986 líčí příběh fiktivního města v Maine, jež terorizuje nadpřirozená bytost, která na sebe vzala podobu klauna Pennywise. "Lidi, je na čase tuhle klaunskou hysterii zklidnit," napsal King na twitteru.

Populární kultura - od odvěkého Batmanova protivníka Jokera až po klauna Pennywise v tománu To Stephena Kinga - nám nepochybně naznačuje, že se v případě klaunů máme důvod bát, píše BBC. A také historie nabízí svůj díl reálných zabijáckých klaunů. Tím zdaleka nejhorším byl John Wayne Gacy, jinak známý jako klaun Pogo, a později Zabijácký klaun. Od ledna 1972 do prosince 1978 zavraždil 33 mladých mužů a dospívajících chlapců, z nichž většinu pohřbil pod svým domem.

Ve stejné době přitom Gacy, který byl dvakrát ženatý, vystupoval jako přátelský klaun Pogo, jenž se staral o zábavu na oslavách, přehlídkách, v dětských nemocnicích - a také při sbírání finančních prostředků pro americkou Demokratickou stranu po celém státě Illinois.

Neexistují ovšem důkazy, že by tento bývalý manažer restaurace rychlého občerstvení páchal vraždy oblečený do klaunského kostýmu. Jeho život ukončila smrtící injekce.

O více než desetiletí později se ale objevil skutečný klaun-zabiják. Marlene Warrenovou zastřelil klaun, který k jejímu domu na Floridě přišel s květinami a dvěma balónky. Když Warrenová otevřela dveře, klaun ji zastřelil, a pak ujel v autě bez poznávací značky. Na jednom z balónků, které po sobě na místě činu zanechal, byl nápis: "Jsi nejlepší." I po více než 25 letech zůstává tento zločin nevyřešený.

A totéž platí pro dalšího klauna-zabijáka, který se zapsal do historie. Francisco Rafael Arellano Félix si 18. října 2013 užíval oslavu svých narozenin, které měl mít za šest dní, když ho v mexickém Baja California zastřelil klaun v růžové paruce s kulatým, červeným nosem. Oběť, kterou si vybral, nebyla nijak obyčejná. Muž (64) zastřelený přímo před očima rodiny a přátel, politiků i slavných sportovců, měl svého času pod kontrolou obchod s drogami z Mexika do USA.

Související

Hana Hüblová Rozhovor

S dětmi i rodiči tráví nejtěžší chvíle v životě. Zdravotní klauni budí úsměv u vážně nemocných

ROZHOVOR - Zdravotní klauni doprovází děti při jejich léčebném procesu. Zbaví je strachu, rozveselí je a stanou se jejich kamarády v nepříjemném a chladném prostředí nemocnice. Zdravotní klaun musí být empatický a umět rychle reagovat na situaci i reakce dětí. Ke každému dítěti je potřeba najít vhodný přístup, jak ho ukonejšit a odvést jeho pozornost od nepříjemných zákroků i zážitků. Ve své práci se Zdravotní klauni setkávají s velkým množstvím bolesti i sklíčenosti. Aby to zvládli, musí se odpoutat od své postavy a tuto práci střídat s jinými věcmi. Dozvěděli jsme to od Zdravotního klauna Hany Hüblové, která poskytla rozhovor pro EuroZprávy.cz.
Ilustrační foto

Politika je cirkus? Jeden z nejlepších bavičů světa se urazil, média jsou prý nechutná

Média by měla přestat označovat politiky za klauny a chaotické dění na politické scéně za cirkus. Urážejí tím totiž představitele povolání, které vyžaduje disciplínu a týmovou práci, a tudíž zasluhuje uznání. Takto se proti přirovnáním, která často používají britská média ohradil přední britský cirkusový bavič David Konyot. Prohlásil, že skuteční cirkusáci by vyjednávání kolem brexitu zvládli lépe než politici.

Více souvisejících

Klauni USA (Spojené státy americké) Útoky strašidelných klaunů

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy