Zkáza města v Kolumbii: Počet mrtvých děsivě roste, ulice jsou zaplavené bahnem a odpadky

Bogotá - Sesuv půdy v kolumbijském městě Mocoa si v noci z pátku na sobotu místního času podle nové bilance vyžádal přes 200 obětí a mnoho dalších se pohřešuje. Ve městě je poškozeno 17 čtvrtí, živly zničily 25 obytných domů. Ulice jsou zaplavené bahnem, všude jsou odpadky.

Zatímco ředitel záchranářů Červeného kříže César Urueña uvedl jako poslední bilanci 206 obětí na životech, 202 zraněných a 220 pohřešovaných, armádní komuniké podle agentury Reuters hovoří o 254 mrtvých, čtyř stovkách raněných a dvou stovkách nezvěstných.

Sesuvy vyvolaly silné deště, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa. Ředitel Urueña podle agentury AFP charakterizoval situaci jako "katastrofu velkého rozsahu", která postihla na 300 rodin.

"Mé srdce a srdce všech Kolumbijců jsou s rodinami obětí a lidmi postiženými touto tragédií," uvedl prezident kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, který dorazil do oblasti po neštěstí a v regionu vyhlásil stav nouze. Podle agentury Reuters se do záchranných prací zapojilo přes 1100 vojáků a policistů. Práci záchranářů ztěžuje špatné počasí i poškozené silnice a mosty.

"Má tchýně se taky pohřešovala, ale našli jsme ji živou dva kilometry odtud. Byla zraněná na hlavě, ale při vědomí," řekl Mario Usale (42), pátrající v troskách po tchánovi. "Těla byla všude okolo," vylíčil další svědek.

Eduardo Vargas (29) řekl, že usnul spolu s ženou a sedmiměsíčním potomkem, než jej probudilo bušení sousedů na dveře. Rychle popadl rodinu a uprchli na kopec, zatímco lidé křičeli v panice. "Nebyl čas na nic," řekl agentuře AP. Vargas, jeho rodina a dva tucty dalších uprchlíků mohli jen sledovat zkázu svých domovů, než jim vojáci pomohli sestoupit. Z domova jim nic nezbylo. "Bohudíky jsme naživu," dodal.

Podle starosty města je Mocoa "zcela odříznutá" od světa, bez elektřiny a vody. Zničen je i starostův dům. "Bahno sahá až po střechu," konstatoval José Antonio Castro v rozhlase.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Kolumbie Sesuv půdy katastrofy Juan Manuel Santos Povodně

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

Důvody, proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most

Na otázku proč je pro Ukrajinu tak těžké úplně zničit Kerčský most odpovídal na serveru Sky News vojenský analytik a bývalý bojový pilot RAF Sean Bell.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy