Kandidát na senátora USA se topí ve skandálech. Další žena podala peprné svědectví

Washington - Republikánský kandidát do amerického senátu Roy Moore čelí novému obvinění z nevhodného sexuálního chování. Jako první politika obvinila Leigh Corfmanová. V pondělí podala svědectví i Beverly Nelsonová.

Corfmanová deníku The Washington Post řekla, že když jí bylo 14 let, tak se seznámila s Moorem, který v té době pracoval jako asistent okresního žalobce. Uvedla, že ji pozval k sobě domů, kde ji během první návštěvy líbal a během druhé vysvlékl do spodního prádla a osahával, což se jí nelíbilo, proto ho přinutila přestat a odvézt ji domů.

Moore v neděli na setkání se svými příznivci řekl, že obvinění od Corfmanové je falešné a účelové, neboť bylo zveřejněno až nyní, ačkoli on ve veřejném životě působí desítky let. Také prohlásil, že deník The Washington Post zažaluje.

Nelsonová v pondělí před novináři v New Yorku uvedla, že od 15 let si jako studentka střední školy v alabamském Gadsdenu přivydělávala jako servírka v podniku, který Moore pravidelně navštěvoval. Již tehdy se jí prý snažil různými narážkami lichotit, na což ona ale nereagovala, neboť nestála o přítele, který by byl dvakrát starší než ona.

Krátce po šestnáctých narozeninách Moore nabídl Nelsonové odvoz domů, neboť její tehdejší přítel měl zpoždění. Dívka toho využila. Moore ji ale neodvezl domů, jen přejel za budovu restaurace, kde auto zevnitř zamkl a Nelsonovou začal osahávat.

"Snažila jsme se vymanit a křičela jsem, aby přestal, ale on mi sevřel krk a pokusil se mi hlavu přitáhnout k jeho rozkroku," popsala novinářům události v autě s tím, že se jí Nelson také pokoušel stáhnout tričko. "Myslela jsem si, že mě znásilní," řekla. Nakonec ale přestal.

"Podíval se na mě a řekl: 'Jsi dítě. Já jsem žalobce okresu Etiwah. Pokud o tomhle někomu řekneš, nikdo ti neuvěří.' Pak konečně otevřel dveře auta a já buď vypadla, nebo mě vystrčil," dodala.

Uvedla také, že se bála o své zkušenosti okamžitě promluvit, neboť měla strach, že by se Moore pomstil její rodině. Ještě ten den ale podala v restauraci výpověď. Své sestře o události řekla po dvou letech a před čtyřmi roky se svěřila i matce. Manželovi vše řekla ještě před svatbou.

Nelsonová rovněž prohlásila, že si až do nynějška myslela, že byla jedinou Mooreovou obětí, proto mlčela. Povzbudily ji až čtyři výpovědi žen, které o Mooreovi promluvily. "Jejich odvaha mi pomohla překonat strach," řekla.

Moore nové obvinění označil za naprostou lež a politický úskok. "Nikdy jsem neudělal to, o čem mluvila," řekl v pondělí večer na rychle svolané tiskové konferenci, na které ho svou přítomností podpořila manželka Kayla.

K odstoupení mezitím Moorea vyzvala řada republikánských činitelů. Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell uvedl, že věří ženám, které kandidáta na senátorský post obvinily. Vlivný arizonský senátor John McCain prohlásil, že Moore by se v žádném případě neměl stát členem Kongresu. McCainův arizonský kolega Jeff Flake k tomu uvedl, že kdyby volil v Alabamě, tak by dal raději hlas Mooreovu demokratickému sokovi Doughu Jonesovi.

Související

Donald Trump

Trump střílí do vlastních řad, zkritizoval republikánského kolegu

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru varoval republikány před zničujícími následky toho, pokud se neúspěšný alabamský konzervativní kandidát do Senátu USA Roy Moore rozhodne v roce 2020 o kongresové křeslo opět ucházet. Moorea přitom Trump v roce 2017 v doplňovacích volbách podpořil navzdory obvinění, že v minulosti sexuálně zneužil několik dívek. Moore všechna obvinění odmítl a nyní agentuře AP řekl, že zvažuje senátní kandidaturu pro volby v roce 2020.

Více souvisejících

Roy Moore (politik USA) Sexuální obtěžování USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy