Obchodník u soudu zavařil Erdoganovi. Prý věděl o porušování sankcí proti Íránu

New York/Ankara - Před soudem v USA stanul turecko-íránský obchodník Reza Zarrab. Prezident Recep Tayyip Erdogan podle jeho výpovědi věděl, že Turecko navzdory americkým sankcím obchoduje s Íránem, a z tehdejší pozice premiéra to schválil.

Ostře sledované soudní jednání, které ještě více pošramotilo vztahy mezi USA a Tureckem, začalo tento týden v New Yorku právě výslechem Zarraba, který byl zatčen loni v Miami. K činům se přiznal a přistoupil na dohodu, protože mu hrozilo až 70 let vězení.

Erdogan prý do schématu praní peněz, jež stálo na státní bance Halkbank, nechal zapojit ještě další dva peněžní ústavy, a sice VakifBank a Ziraat. Tehdejší ministr hospodářství Zafer Çaglayan "mi řekl, že premiér (Erdogan) schválil, aby se do této činnosti zapojily Ziraat a VakifBank", vypověděl obchodník.

Erdogan podle tureckých médií už před zveřejněním Zarrabovy výpovědi uvedl, že Turecko americké sankce proti Íránu neporušilo. Erdoganova vláda kauzu označuje za "spiknutí proti Turecku". Proti výpovědi se v oficiálním prohlášení dnes ohradila také VakifBank.

Zarrab před soudem osvětlil pohyb miliard eur. Počátky plánu sahají do začátku roku 2012 a na sklonku roku následujícího rozpoutalo v Turecku korupční skandál. Ten vedl sice k demisi několika ministrů a k zatčení 16 lidí, následné čistky v řadách policie a justice ale skandál udusily. Turecká vláda později věc označila za spiknutí a za pokus o svržení vlády, z něhož obvinila hnutí duchovního Fethullaha Gülena.

Turecko poslalo na účet v ústavu Halkbank peníze za íránskou ropu, Zarrab následně za peníze nakoupil zlato, které pak propašoval do Dubaje, kde je prodal. Peníze z prodeje pak skončily v Teheránu. Později - v roce 2013 - peníze legalizoval prostřednictvím falešných objednávek potravin, řekl před soudem obchodník.

Systém, který na pokyn tehdejšího ministra Çaglayana vytvořila Halkbank, prý nejprve pral peníze za prodej íránské ropy a zemního plynu Turecku, ale později i dalším zemím. Zarrab v této souvislosti zmínil Indii a Itálii. Turecko-íránský obchodník se podobný plán pokusil vytvořit i v Číně, ale když tamní banky zjistily, že je do věci zapojen Írán, z plánů sešlo.

Turecké úřady podle večerní informace agentury AFP se rozhodly obstavit veškerý Zarrabův majetek v zemi, zabavili také majetek jeho rodiny.

Související

Více souvisejících

Reza Zarrab (obchodník) Recep Tayyip Erdogan Turecko USA (Spojené státy americké) Írán soudy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 37 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy