Kolumbijská vláda po víkendových útocích zmrazila jednání s povstalci

Bogota - Kolumbijská vláda zastavila mírové rozhovory s povstaleckou skupinou Vojsko národního osvobození (ELN). Stalo se tak po několika útocích na severu Kolumbie, ke kterým došlo o víkendu a ke kterým se přihlásila odnož ELN. Boje si vyžádaly sedm mrtvých policistů a pět desítek zraněných.

Informoval o tom dnes kolumbijský deník El Comercio. ELN je poslední gerilovou skupinou v Kolumbii. Největší povstalecká skupina v zemi, která si říkala Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), uzavřela předloni s vládou mírovou dohodu.

„Rozhodl jsem se zrušit další kolo rozhovorů, které bylo plánováno na příští dny, dokud ze strany ELN neuvidím shodu mezi slovy a činy," oznámil dnes kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Dodal, že „jeho trpělivost a trpělivost kolumbijského lidu má své hranice".

Už dříve během dne na svém twitterovém účtu Santos napsal, že se sešel s hlavním vyjednávačem vlády pro mírové rozhovory Gustavem Bellem a že s ním analyzuje situaci kolem ELN.

Kolumbijský ministr obrany Luis Carlos Villegas dnes ráno oznámil, že za víkendovými útoky na policejní stanice stojí skupina ELN nazvaná Městská válečná fronta. Ta se už v neděli v prohlášení, zveřejněném na sociálních sítích, k útokům přihlásila. Dva útoky se odehrály ve městě Barranquilla a zemřelo při nich pět policistů, třetí útok provedli ozbrojenci v asi sto kilometrů vzdáleném města Santa Rosa na severu země.

Povstalci z ultralevicové organizace ELN, která vznikla v roce 1964, začali s vládou jednat o míru loni v únoru v ekvádorském Quitu. I poté ale pokračovali povstalci, jejichž počet se odhaduje asi na 2500, v násilí a unášení lidí s cílem vymáhat výkupné. Loni v září, krátce před návštěvou papeže Františka, se povstalci s vládou dohodli na příměří od 1. října nejméně do letošního 12. ledna.

Krátce před vypršením příměří ale prezident mírová jednání přerušil kvůli několika útokům povstalců na vládní bezpečnostní složky. Jednání měla být obnovena tento týden ve středu.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Kolumbie ELN (kolumbijští povstalci) Juan Manuel Santos

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy