ROZHOVOR | Hrozí v Česku krveprolití? Musíme se připravit, jedna poučka vám může zachránit krk, vysvětluje pro EZ Šándor

ROZHOVOR - Podle bezpečnostního experta Andora Šándora by se měla ve školách opět zavést branná výchova, která by děti připravila na případný útok šílence se zbraní v ruce, který by řádil ve škole. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz případným napadeným také poradil nejjednodušší poučku, kterou lze v případě útoku použít.

V souvislosti s útokem v USA, kde útočník zastřelil na floridské škole 17 studentů, jsme se zeptali bezpečnostního experta a brigádního generála v záloze Andora Šándora na to, jak se v podobných případech mají napadení chovat a jestli je potřeba, aby byla v českých školách opět zavedena branná výchova. 

Nejedná se o první střelbu ve škole na americkém území. Jak moc je těžké si pro studenty opatřit zbraň?

Ještě nevíme, jakým způsobem si útočník zbraň opatřil. Jestli to bylo od někoho z rodiny, jestli byla legálně držená, nebo nelegálně, to nevíme. V americké ústavě je právo držení zbraně, byť se FBI a podobně musí k nákupu vyjadřovat, ale obecně získat zbraň v USA je snadnější než v České republice.

Jaké jsou bezpečnostní opatření ve školách? Neměla by být přísnější?

Jsem přesvědčený, že bezpečnostní opatření ve většině amerických škol, i v těch, ve kterých někdy proběhly nějaké útoky, jsou daleko větší než u nás. Mají kampusy obehnané ploty a přísnější podmínky pro vstup, ale jak je vidět, tak se to dá překonat. Několikrát se útočníkům podařilo dostat se dovnitř a zabít ve většině případů dost lidí.

Jak myslíte, že zareaguje česká policie?

Pokud vím, tak česká policie dělala předtím nějaké karty měkkých cílů, tzn., že se snažila dopředu vědět, jak ten objekt vypadá i uvnitř, pokud by došlo k nějakému útoku a měla jednodušší zásah, do toho zahrnula školy. Lze kvitovat, že se probudili poslanci jako paní ministryně Karla Šlechtová, která prohlásila, že je potřeba učit děti brannou výchovu a také způsob, jak by se děti měly při teroristickém útoku šíleného střelce chovat. Je evidentní, že u nás je tato situace méně problematická, ale ve Žďáru nad Sázavou jsme měli dívku, co ubodala mladíka.

Problém je, že české školy jsou různě zajištěny technickými zařízeními. Nejhorší je, že nikdo z ředitelů škol ani pedagogů neřekne jak se chovat. Oni sami na to nepřijdou, protože nejsou bezpečnostní odborníci. Zkrátka to neví. Od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy toho také nelze čekat, protože to také není orgán, který se věnuje bezpečnosti. Stát zaspal, o tom není vůbec pochyb. Byť se dá říct, že obdobné případy jako v USA nemůžeme očekávat, ale ty jednotlivé případy tady prostě jsou a budou. Je potřeba se na to připravit. Je to dluh, který však není u policie, protože ta figuruje až při zásahu. To je státu, který by měl jasně říct a připravit lidi, kteří tuto krizovou situaci budou řešit, jak se mají zachovat.

Jak by se měli studenti v případě obdobného útoku zachovat?

Na to platí jedna základní poučka: Uteč, schovej se, braň se. To je jediné, co oni mohou udělat. Takto končí 13 % případů v USA, kdy napadení sami přemůžou útočníka. Jinými slovy, je-li vás ve třídě pětadvacet a je před vámi chlap se dvěma pistolemi, v každé může mít osmnáct nábojů, tak máte jistotu, že vás dostane všechny. Pak to záleží na třech čtyřech odvážlivcích, nejspíše klucích, kteří se na něj vrhnou. Pravdou je, že to pro ně znamená možnou smrt, ale přežijí to ti ostatní. V případě, že se nic neudělá, tak to nemusí přežít nikdo. Toto ale nikdo nikomu nemůže nařídit. Třídní nemůže říct žákům, že vypadají silně, tak ať zkusí útočníka přemoci. To je spontánní otázka.

Pak je důležité, aby žáci ve třídě zabarikádovali. Bohužel z požárnického hlediska, které nezpochybňuji, je nutné, aby se dveře otevíraly ven. To samozřejmě ve školách i v úřadech ztěžuje možnost se zabarikádovat. Když se ale dveře zamknou a zabarikádují se například lavicemi, což lze udělat velmi rychle, tak ti napadení mají velkou šanci to přežít, protože útočník jde a zkouší, kde je otevřeno. Kde je zavřeno, tak to obejde. Většina takových útoků končí do pěti minut od začátku, protože útočník nemívá příliš mnoho nábojů. Často to končí sebevraždou útočníka. Pokud dochází k zásahu speciální jednotky, tak si musí napadení uvědomit, že policie si bude myslet, že mezi nimi může být někdo z pachatelů. Musí se připravit na to, že se policie nemusí k nim chovat mile. Měli by mít ruce nahoře, poslouchat.

Důležitá věc, kterou školy vůbec nevědí, je kdy evakuovat a kdy neevakuovat. Může se stát, že útočník způsobí nějakou akci jenom proto, aby studenty nebo napadené dostal z relativně bezpečného objektu ven, protože tam jsou pro něj snadnější terče.

Jste tedy pro to, aby se v českých školách zavedla branná výchova, kde by s studenti učili, jak se v takového situaci chovat?

Jsem si tím jistý. Je však potřeba, aby to bylo vyučováno příjemným způsobem a aby to neotravovalo. Studenti musí pochopit, že je to pro jejich dobro. Učitelé to musí umět učit. Je také důležité učit je poskytnutí první pomoci. Vždycky to bylo důležité. Za druhé světové války 40 % raněných ruských vojáků přežilo jen díky tomu, že si uměli poskytnout první pomoc jeden druhému. To je obrovské číslo. Toto není žádná buzerace ani pitomosti. Je třeba říkat dětem a studentům praktické věci tak, aby věděli a chápali, že je to opravdu k jejich prospěchu.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Policie ČR USA (Spojené státy americké) zbraně Andor Šándor (bezpečnostní specialista) Střelba v USA Školství

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy