Zuckerberg souhlasí, že bude vypovídat v Kongresu

Washington - Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se po opakovaných výzvách rozhodl, že bude vypovídat před členy amerického Kongresu. Podle CNNMoney už je nyní tlak zákonodárců, médií i veřejnosti tak silný, že cokoli jiného než vystoupení Zuckerberga by bylo těžce přijatelné.

S odvoláním na zdroje v kalifornské společnosti to dnes uvedl web CNNMoney. Facebook aktuálně čelí obviněním z nedostatečného zabezpečení dat uživatelů v důsledku zpráv o činnosti poradenské firmy Cambridge Analytica.

Před kongresmany by měl Zuckerberg vystoupit v horizontu několika týdnů. Společnost nyní sestavuje plán jeho výpovědi. Zuckerbergova ochota svědčit podle týchž zdrojů vytvoří tlak na šéfy Google Sundara Pichaie a Twitteru Jacka Dorseyho, aby učinili totéž. Předseda právního výboru amerického Senátu Chuck Grassley oficiálně všechny tři výkonné ředitele pozval na slyšení o otázce soukromí dat 10. dubna.

Na výzvu britských poslanců, kteří od něj rovněž žádali vysvětlení současné kauzy, ale dnes šéf facebooku zareagoval odmítavě. V Londýně budou parlamentu odpovídat dva jiní zástupci firmy.

Kvůli postupech při ochraně soukromí začala v pondělí vyšetřovat facebook americká Federální komise pro obchod (FTC). Skandál vyvolaný zjištěními o Cambridge Analytica podle CNNMoney zvýrazňuje problém "zabudovaný do DNA" facebooku.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook) Cambridge Analytica Facebook Kongres USA

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 25 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

před 58 minutami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy