Údery na Sýrii? Příliš omezené, než aby Asada zastrašily, píše server

Washington – Zhruba den po spojeneckých úderech na vojenské cíle v Sýrii začínají experti a bezpečnostní analytici bilancovat na téma, co vlastně ony útoky přinesly. Nad jejich smyslem a případným efektem se zamýšlí i americký server zaměřující se na bezpečnostní problematiku.

Cílem sobotních útoků bylo, podle vyjádření představitelů USA, Francie a Velké Británie, odradit Bašára Asada od dalšího použití chemických zbraní. Autoři ze serveru Defense One jsou ale v tomto ohledu skeptičtí. Podle nich takto omezený útok zacílený pouze na sklady chemických látek, laboratoře a velitelská stanoviště nebude mít kýžený efekt.

Podle autorů by případné budoucí použití smrtících chemikálií znemožnily například útoky na syrská vojenská letiště. Právě absolutní převaha ve vzduchu umožňuje Asadovým silám bombardovat povstalecké i civilní cíle. I útok v Dúmě, kvůli němuž západní spojenci provedli sobotní útoky, byl dle očitých svědků proveden za pomoci vrtulníků.

Server dále uvádí, že provedené nálety nedokáží v Bašáru Asadovi vzbudit pocit, že se mu budoucí použití plynových útoků nevyplatí, protože případná odplata ze strany západu by na něj měla zdrcující dopad. Z vyjádření západních představitelů je dle autorů jasné, že cílili jednoznačně na zařízení spojená s vývojem chemikálií, čili je dost pravděpodobné, že podobně by reakce vypadala i při dalším případném použití jedovatých zbraní ze strany Asadova režimu.

Syrský prezident se tak nemusí obávat například pozemní invaze nebo leteckých úderů, jež by byly tak masivní, že by mohly ohrozit jeho blížící se vítězství ve vleklé občanské válce. Omezenost úderů je dle serveru také v rozporu se silnými prohlášeními, jimiž na adresu Sýrie v poslední době nešetřil americký prezident Trump.

To ale na druhou stranu nevidíme u Trumpa poprvé. Hra se silnými slovy je jedním ze základních pilířů jeho politické sebeprezentace. Konec konců slova, jež byla silnější než činy jsme v poslední době slýchali i od ruských představitelů, jež slibovali masivní odpověď na případný útok západních zemí, aby posléze jejich reakce byla ryze diplomatická. 

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Donald Trump Syrská krize Americká armáda (U.S. ARMY) Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

Polární záři mohou vidět i lidé z Česka, upozornili meteorologové

Z ČR může být dnes večer možné pozorovat polární záři, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek na sociální síti X. Podmínky budou dobré, v noci má být totiž jasno.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy