Sen všech hledačů pokladů: U Kolumbie nalezena galeona s pohádkovým pokladem

Bogota - Hledači pokladů s USA a Británie a kolumbijské námořnictvo oznámilo, že se jim podařilo nalézt španělskou galeonu z 18. století. Na její palubě by se měl nacházet poklad nedozírní ceny, informuje The Independent.

Američtí vědci našli na dně Karibského moře španělskou galeonou, která potopila před více než 300 lety. Na palubě by měla mít poklad v hodnotě 12,6 miliardy liber (asi 370 miliard Kč).Galeona San Jose je považovaná za svatý grál hledačů pokladů, byla nalezena již před třemi lety u pobřeží Kolumbie, ale výzkumníci celou záležitost zveřejnili teprve nyní.

Loď se potopila v červnu 1708 po boji s britskými loděmi během Války o španělské dědictví. Na galeoně se 62 děly našlo smrt 600 mužů posádky. Galeona má mít na palubě podle odborníků "největší poklad v historii". Cena smaragdů, zlata a 11 milionů stříbrných mincí je zatím vyčíslena na 12,6 miliardy liber, ale podle všeho může být i vyšší.

San Jose byla prozkoumána pomocí ponorky firmy Woodes Hole Oceanographic Institution (WHOI). Ta se specializuje na hledání vraků s poklady. Kolumbijská vláda již v roce 2015 oznámila, že byla San Jose nalezena, ale další podrobnosti byly zveřejněny až tento týden, „Udržovali jsme na popud kolumbijské vlády vše v tajnosti," tvrdí Rob Munier, viceprezident WHOI.

WHOI byla vyzvaná, aby se připojila k výzkumu vraku, protože má zkušenosti s podobnými operacemi. V roce 2011 pomohla její dálkově ovládaná ponorka Remus 6000, najít vrak letadla Air France 447, která v roce 2009 havaroval několik stovek kilometrů od pobřeží Brazílie.

San Jose byla nalezena v hloubce 600 metrů. První sonarové snímky pořídil Remus 6000 už v listopadu 2015. Ponorka se přiblížila k vraku na devět metrů a pořídilo mnoho fotografií, včetně rytin delfínů na dělech galeony. Podle nich historici určili, že se skutečně jedná o legendární loď s pokladem.

"Vrak byl částečně pokryt sedimenty, ale s kamerami speciálně vyvinutými pro tyto mise jsme byli schopni vidět v troskách detaily v tak dobré kvalitě, že jsme byli schopni loď identifikovat," prohlásil inženýr WHOI a šéf expedice Mike Purcell.

UNESCO již minulý měsíc požádala, aby vrak nebyl vyrabován kvůli komerčním účelům. Kolumbie se zatím dalšímu osudu lodi nevyjádřila.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Kolumbie Poklad vraky lodí

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy