Nejnovější letadlová loď USA je plovoucí katastrofa, jedna porucha za druhou

Washington - Americká letadlová loď USS Gerald R. Ford se musela vrátit do přístavu krátce po vyplutí z přístavu, poté co došlo k poruše pohonného systému. Nejmodernější a nejdražší loď US NAVY musely potupně do přístavu dotáhnout remorkéry. A není to jediný problém, se kterým se americká chlouba potýká, upozorňuje National Interest .

Podle amerického námořnictva se jedná o mechanickou poruchu v zařízení, které převádí páru od jaderného reaktoru k turbínám pohánějícím loď. K jejímu odstranění bude potřeba pobyt v docích.

Není to poprvé, co se musela loď kvůli pohonné jednotce vracet do přístavu. To se stalo vloni v dubnu. Pohonná jednotka, jak se zdá je, Achillovou patou celé lodi. Ještě před spuštěním musela být celá přestavěna a upravena, aby vyhovovala alespoň základním požadavkům amerického námořnictva.

USS Gerald R. Ford je první lodí nové třídy letadlových lodí. Jedná se o supermoderní konstrukci a první letadlovou loď USA, která byla po 50 letech vyvinuta. Ve službě by měla nahradit třídu Nimitz.  Do 30. let 21. století by mělo být celkem postaveno 10 lodí třídy Gerald R. Ford.

Loď je vybavena dvěma jadernými reaktory, díky kterým bude mít teoreticky neomezený operační dosah. Vedle moderního a velmi problémového pohonného systému, je loď vybavena i futuristickým elektromagnetickým katapultem (EMALS).

Ten na palubě nahradil tradiční parní katapult. I s EMALS jsou vak problémy. Je totiž poruchový a nespolehlivý. Stejně tak jako brzdící systémy na podobném principu, které nahradily tradiční hák a síť, které zastavují letadlo na tradičních letadlových lodích. Ještě větší problémy jsou s navigačním radarem, který bude muset být vyměněn.

Loď dosud stála neuvěřitelných 13 miliard dolarů a již nyní je jasné že to není konečná cena. Druhá loď třídy, USS John F. Kennedy, by měla být hotova v roce 2020. Letos pak byla zahájena stavba třetí jednotky –  USS Enterprise.  Na palubě by každá měla nést až 60 letadel.

Související

Dreadnought SMS Szent István

Habsburkové jdou ke dnu: Torpéda potopila obří dreadnought SMS Szent István

Mezi předlitavskem (Rakouskem) a Zalitavskem (Uhrami) to i po vyrovnání dost jiskřilo. A když vláda chtěla, aby Zalitavsko financovalo novou flotilu válečných lodí, tak si uhři prosadili, že největší z nich bude postavena na území Zalitavska a z místních zdrojů. A to byl první ze série omylů, které způsobily, že Rakousko-Uherská flotila ve středomoří byla všem pro smích. 
Ponorky, ilustrační foto

Indie buduje flotilu jaderných ponorek. Měl by se svět bát dalšího konfliktu?

Indické námořnictvo chce mít ve svém arzenálu jaderné ponorky a země na jejich vývoj věnuje nemalé finanční prostředky. Prozatím jediná ponorka domácí provenience dokončila v listopadu 2018 svoji první misi. Flotila má sloužit jako prostředek jaderného odstrašení vůči regionálním soupeřům v Islámábádu a Pekingu.

Více souvisejících

Námořnictvo Americká armáda (U.S. Navy) USA (Spojené státy americké) USS Gerald R. Ford

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 9 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy