Vymyslel si napadení? Kauza herce Smolletta otřásá Amerikou, pustil se do něj Trump

Americký černošský herec Jussie Smollett (36), který čelí obvinění, že proti sobě zinscenoval rasistický útok příznivců republikánského prezidenta Donalda Trumpa, nadále trvá na své nevině. Jeho právní zástupci kritizují policii a úřady za to, že v jeho případě nerespektují presumpci neviny. Smolletta, kterého kvůli činu zadržela policie, ve čtvrtek místního času (v noci na dnešek SEČ) propustil soud po složení kauce. Tu soud stanovil na 100.000 dolarů (2,3 milionu korun).

Herec, který je po otci židovského původu, na policii vypověděl, že na něj dvojice mužů před jedním z hotelů v Chicagu křičela rasistické a homofobní nadávky, dala mu provaz kolem krku a polila ho neznámou chemikálií. Uvedl také, že útočníci byli běloši a hlásili se k Trumpovi.

Prokuratura tvrdí, že se herec si za 3500 dolarů najal dva černošské bratry, aby lednový útok zinscenovali. Případ ale vyvolával řadu pochybností a policie po prověření kamerového systému, který má Chicago jeden z nejrozsáhlejších v USA, dvojici vypátrala.

After last night’s flurry of allegations it seems even more imperative to wait for the official results of the police investigation into the #Smollett incident. Leaks, speculation, & twitter sleuthing can’t be the way we deal with hate crime allegations. This is just too serious.

— Sherrilyn Ifill (@Sifill_LDF) 17. února 2019

Bratři Abimbola a Olabinjo Osundairovi, jak je identifikoval portál TMZ, policii sdělili, že Smollett byl nespokojen s platem a útokem chtěl dodat nový impulz své filmové kariéře. AP uvedla, že za jeden díl aktuální řady seriálu Empire dostává 100.000 dolarů (2,3 milionu korun). Nyní se podle médií může s hereckou budoucností rozloučit.

Bratry znal podle TMZ Smollett z posilovny a s jeden z nich, Olabinjo, si dokonce zahrál jako komparzista v seriálu se Smollettem. "Nejsme rasisté, nejsme homofobové a nejsme proti Trumpovi. Narodili jsme se a vyrostli v Chicagu, jsme američtí občané," citoval bratry portál TMZ.

Smollettův právní tým nadále trvá, že herec je osobnost mimořádného charakteru a morálních zásad a že se útok skutečně stal. Tvrdí také, že vyšetřovatelé a také město by se měli Smollettovi omluvit.

Smollett nyní čelí tvrdé kritice, a to i od svých hereckých kolegů. Prezident Trump, za jehož příznivce herec útočníky označil, na twitteru napsal, že Smollet urazil desítky milionů lidí.

.@JussieSmollett - what about MAGA and the tens of millions of people you insulted with your racist and dangerous comments!? #MAGA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 21. února 2019

Někdejší republikánský guvernér Arkansasu Mike Huckabee poznamenal, že herec z politiků a celebrit, kteří mu po útoku vyjádřili podporu, udělal hlupáky.

Za Smolletta, když útok oznámil, se postavila mimo jiné oscarová herečka Viola Davisová, režisérka Ava DuVernayová, scénáristka Shonda Rhimesová nebo herečka Kerry Washingtonová.

Herce podpořila i televizní společnost Fox, která za produkcí seriálu Empire stojí, nebo někteří demokratičtí uchazeči o prezidentské křeslo. Senátorka za stát Kalifornie Kamala Harrisová, která je tvrdou kritičkou Trumpa, v lednu Smollettovi popřála brzké zotavení a označila ho za jednu z nejjemnějších lidských duší, které zná. Útok pak odsoudila jako pokus o lynč. Nyní ale uvedla, že je hercovým činem zklamána.

Kristen Gillibrandová, která se rovněž uchází o prezidentskou nominaci demokratů, věří, že tento incident nezkomplikuje životy obětí nenávistných činů. "Nevím, co se stalo. Brzy se to ale dozvíme," dodala.

Smollett je znám především rolí gaye Jamala v seriálu Empire televize Fox, kterou hraje od roku 2015. V dětství vystoupil například v komedii Všude dobře, doma nejlíp nebo ve snímku Šampióni

Související

Jussie Smollett

Herec Smollett bude platit? Chicago ho zažalovalo za zbytečné vyšetřování "útoku"

Americké město Chicago zažalovalo herce Jussieho Smolletta, který odmítl proplatit náklady za zbytečné vyšetřování svého případu. Šestatřicetiletý homosexuální herec tmavé pleti, který je po otci židovského původu, proti sobě podle vyšetřovatelů v Chicagu zinscenoval rasistický útok, do jehož objasnění město vložilo značné prostředky. Prokuratura původně obvinění vznesená proti Smollettovi stáhla, což vyvolalo kritiku z řad policie i města.
Jussie Smollett

Herec Smollett tahal všechny za nos? Napadení si vymyslel, hrozí mu vězení

Americká prokuratura obvinila herce Jussieho Smolletta, že lhal o svém napadení dvěma muži, jehož se údajně stal obětí koncem ledna. Herec se nyní v Chicagu přihlásil policii, která ho zadržela, informují místní média. Smollettovi, který je znám především ze seriálu Empire, hrozí až tři roky vězení. O motivu Smollettova chování se policie nezmínila.

Více souvisejících

Jussie Smollett napadení USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy