Herec Smollett bude platit? Chicago ho zažalovalo za zbytečné vyšetřování "útoku"

Americké město Chicago zažalovalo herce Jussieho Smolletta, který odmítl proplatit náklady za zbytečné vyšetřování svého případu. Šestatřicetiletý homosexuální herec tmavé pleti, který je po otci židovského původu, proti sobě podle vyšetřovatelů v Chicagu zinscenoval rasistický útok, do jehož objasnění město vložilo značné prostředky. Prokuratura původně obvinění vznesená proti Smollettovi stáhla, což vyvolalo kritiku z řad policie i města.

Celková částka, o kterou Chicago Smolletta žaluje, stanovena nebyla, mohla by ale přesáhnout 400.000 dolarů (devět milionů Kč).

Chicago se odmítlo s rozhodnutím prokuratury smířit a rozhodlo se po hercovi vymáhat peníze za policejní přesčasy a další náklady související s vyšetřováním. Celkem žádalo 130.000 dolarů, které ale Smollett do určeného termínu nezaplatil. Město proto nyní podalo žalobu.

#Chicago makes it official, suing #JussieSmollett: “The Law Dept. has filed a civil complaint against Mr. #Smollett in the Circuit Court of Cook County that pursues the full measure of damages allowed under the false statements ordinance...(1/2)

— Rafer Weigel (@RaferWeigel) 11. dubna 2019

V žalobě město žádá porotu, aby určila částku, kterou by měl Smollett zaplatit. Podle městské vyhlášky to může být až trojnásobek celkové škody, tedy zhruba 390.000 dolarů. Vedle toho město chce, aby Smollett zaplatil tisíc dolarů za každé nepravdivé prohlášení, které před policií učinil, a uhradil všechny náklady na právníky a soudní při.

Hercovi právníci se prozatím k žalobě podle CNN nevyjádřili, ale k původní žádosti města o proplacení policejních přesčasů uvedli, že Smollett se nenechá zastrašit.

Vyšetřovatelé zjistili, že Smollett si k zinscenovanému útoku najal dva černošské bratry. Na policii přitom tvrdil, že násilníci byli běloši hlásící se k republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Zmínění bratři vypověděli, že herec byl nespokojen s platem a útokem chtěl dodat nový impulz své filmové kariéře.

Na konci března prokuratura překvapivě obvinění stáhla, což vysvětlila Smollettovými dobrovolnickými aktivitami a také tím, že se rozhodl kauci ve výši 10.000 dolarů (228.260 korun) věnovat Chicagu. Prokuratura nicméně nadále stejně jako policie tvrdí, že herec si útok vymyslel. Smollett naopak hovoří o očištění svého jména a trvá na tom, že vždy hovořil pravdu.

Smollett je znám především rolí gaye Jamala v seriálu Empire televize Fox, kterou hraje od roku 2015. V dětství vystoupil například v komedii Všude dobře, doma nejlíp nebo ve snímku Šampióni.

Související

Jussie Smollett

Vymyslel si napadení? Kauza herce Smolletta otřásá Amerikou, pustil se do něj Trump

Americký černošský herec Jussie Smollett (36), který čelí obvinění, že proti sobě zinscenoval rasistický útok příznivců republikánského prezidenta Donalda Trumpa, nadále trvá na své nevině. Jeho právní zástupci kritizují policii a úřady za to, že v jeho případě nerespektují presumpci neviny. Smolletta, kterého kvůli činu zadržela policie, ve čtvrtek místního času (v noci na dnešek SEČ) propustil soud po složení kauce. Tu soud stanovil na 100.000 dolarů (2,3 milionu korun).
Jussie Smollett

Herec Smollett tahal všechny za nos? Napadení si vymyslel, hrozí mu vězení

Americká prokuratura obvinila herce Jussieho Smolletta, že lhal o svém napadení dvěma muži, jehož se údajně stal obětí koncem ledna. Herec se nyní v Chicagu přihlásil policii, která ho zadržela, informují místní média. Smollettovi, který je znám především ze seriálu Empire, hrozí až tři roky vězení. O motivu Smollettova chování se policie nezmínila.

Více souvisejících

Jussie Smollett chicago USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy