Úspěch globalizace je mýtus, tvrdí renomovaný historik. Hrozí další studená válka?

Niall Ferguson v rozhovoru pro Zeit.de uvedl, že pohádka o úspěchu globalizaci je svým způsobem mýtus. Britský historik, který dlouhou dobu působil na prestižní Harvardově univerzitě, patří mezi nejvlivnější intelektuály dneška.

Na dotaz redaktora Zeit.de, jestli vnímá New York jako centrum světového řádu vybudovaného pro roce 1945, historik odpověděl poněkud skepticky.

"Mnoho lidé by skutečně takto popsali světovou situaci. Podle mého názoru však riskujeme, že jsme minulost překryli pohádkovým příběhem."

Samotná pohádka podle historika spočívá v nepřípustně zjednodušené zkratce o pohodovém vývoji lidské společnosti od roku 1945, který zcela náhle ukončil děsivý nástup populistů v roce 2016, a ti měli zničit z ničeho nic starý dobrý světový řád. Jenže podle Fergusona mezinárodní situaci neurčoval žádný dokonalý "světový řád", ale studená válka. Málokdo si uvědomuje, že studená válka znamenala paralýzu OSN, jelikož Sovětský svaz v 70. a 80. letech blokoval Radu bezpečnosti OSN a své právo veta následně využívaly hojně i USA. Je jasné, že v takové situaci světová organizace jen těžko mohla plnit své mírové poslání, na druhou stranu nefunkčnost OSN není žádným tajemstvím.

Mnohem větší vliv měly ekonomicky orientované organizace jako Mezinárodní měnový fond a především Evropská unie. "Tyto instituce byly stejně tak součástí tohoto mezinárodního řádu jako OSN, ale jejich působení mělo nejspíš mnohem větší reálný dopad," zhodnotil historik  mezinárodní dějiny 2. poloviny 20. století.

Bez větší integrace však Evropská unie v budoucnosti nebude úspěšná. Měnovou unii nutně musí doplnit unie rozpočtová, ale v současnosti podle Fergusona politici o takovouto unii neusilují. Nedostatečná integrace hrozí tím, že finanční problémy některých zemí, jako například Itálie, se budou ostatními státy Evropské unie rychle šířit, ovšem zabránit jím bude problém. Dalším uhelným kamenem evropského společenství bude nejspíš migrace. 

Není pochyb o tom, že nynější migrační vlny jsou způsobeny procesem globalizace. Ovšem na celosvětovém propojování podle historika vydělalo jen procento nejbohatších a následně asijské země jako je Čína. Dělníci v Evropě a v Americe vnímají globalizaci negativně, jelikož jim způsobuje především konkurenci na pracovním trhu.

Éra globalizace je podle něj u konce a nahradí ji studená válka mezi USA  a Čínou, která bude válkou technologickou, což však byla i studená válka mezi USA  a Sovětským svazem. Komplikací je však technologické propojení států a ještě více se obává o zranitelnost demokratických USA dezinformacemi a extremismem. „Již teď je jasné, jak snadno zranitelná je americká demokracie falešnými zprávami a extrémními názory. Přepadá mě hrůza při představě, co se stane, až bude AI tak daleko, že falešné a pravdivé zprávy už nepůjde od sebe rozlišit,“ uzavřel rozhovor historik.

Související

Michail Gorbačov Komentář

Projev, který ukončil studenou válku? Od vystoupení Gorbačova v OSN uplynulo 35 let

Historické události a procesy s oblibou rámujeme jasnými začátky a konci, přestože je to z odborného pohledu mnohdy nešťastné. Nejinak tomu je se studenou válkou. Přestože se historici dodnes neshodnou, jak přesně vymezit období, kdy lze tímto termínem soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem i jejich spojenci a satelity nazývat, můžeme se setkat s názorem, že na jejím začátku stál známý projev Winstona Churchilla přednesený v březnu 1946 ve Fultonu. Přistoupíme-li na tuto zjednodušující symboliku, na konec studené války můžeme dosadit jiný projev, konkrétně ten, který 7. prosince 1988 na zasedání Valného shromáždění OSN přednesl sovětský vůdce Michail Gorbačov. 
Tomáš Řepa Rozhovor

Nový světový řád je nevyhnutelný. Je to historicky přirozený proces, plyne z rozhovoru s Tomášem Řepou pro EZ

Vojenský expert z brněnské Univerzity obrany Tomáš Řepa poskytl serveru EuroZprávy.cz rozsáhlý rozhovor o proměně světového řádu, rostoucí síle Čínské lidové republiky, a ochabující moci Ruské federace. Poskytl i několik myšlenek o tom, jak se má Západ k rozdělujícímu se světu postavit. „Životní úroveň například v západní Evropě je stále i ve světovém srovnání bezprecedentně vysoko a pokud se povede strukturu ekonomiky změnit a zavádět nové technologie, nemusíme nutně čelit nějakým katastrofickým scénářům, občanským válkám a podobně,“ popisuje. 

Více souvisejících

studená válka USA (Spojené státy americké) Niall Ferguson (historik) globalizace migrace

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy