Bolívijský prezident šokoval: Ať nový papež zlegalizuje koku!

Vídeň - Bolivijský prezident Evo Morales doporučil budoucímu papeži, aby vyzkoušel kokové víno. Známý bojovník za mezinárodní legalizaci této plodiny tak učinil během mezinárodní konference OSN o drogách ve Vídni.

Prohlásil přitom, že ve Vatikánu bylo v minulosti kokové víno oceňovaným nápojem. Nový papež by mohl do Vatikánu přinést nové pořádky. A oblíbit si rostlinu typickou pro země plné oddaných katolíků.

Budoucí hlavě katolické církve prezident vzkázal, že v Bolívii je koka zcela běžnou součástí nápojů a pokrmů. Připomněl dávný úspěch jednoho z producentů kokového vína. Francouzký chemik a experimentátor Angelo Mariani získal za své víno s příměsí koky v 19. století ocenění od papeže Lva XIII. "Opravdu doufám, že nový papež, který bude znám brzy, bude také užívat víno jako Mariani," řekl Morales.

OSN zařadila koku na seznam ilegálních drog v roce 1961. Sama o sobě není přitom koka návyková, nebezpečná je až konzumace kokainu, na nějž se část produkce koky používá. Na výrobu jednoho gramu kokainu je potřeba až půl kila kokových listů.

Mezi nejstarší způsoby užití koky (kokainovník pravý) patří žvýkání kokových listů s páleným vápnem nebo rostlinným popelem. Coqueros (indiáni žvýkající koku) nosili listy ve vlněných nebo kožených vacích a vápno v malých tykvích. V současné době žvýká koku asi 15 milionů lidí, převážně se jedná o latinskoamerické domorodce. Ti však koku nepoužívají jako drogu, nýbrž jako potravu.

V některých oblastech pěstování, např. v Bolívii, se koka legálně prodává porcovaná ve varných sáčcích. Tento čaj je bez vedlejších nebo intoxikačních účinků kokainu, zmenšuje hlavně bolesti hlavy a žaludku, zvyšuje fyzické i duševní síly člověka.

V tradiční medicíně se koka používá například proti bolestem hlavy (potírání spánků rozdrcenými listy), na uklidnění žaludku (smíchaná s medem) či k léčbě cukrovky.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 
Jeanine Áňezová

Ex-prezidentka Ánězová si ve vězení pořezala zápěstí

Bývalá bolivijská prezidentka Jeanine Áňezová si dnes ve vězení pořezala zápěstí. Její advokátka Norka Cuellarová to sdělila místním médiím a čin označila za volání o pomoc, uvedla agentura Reuters. Policie předtím hovořila o pokusu o sebevraždu.

Více souvisejících

Bolívie papež Drogy

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy