Kožený se sápe po 22 milionech dolarů, Češi zakročili

New York - Nejvyšší soud amerického státu New York minulý týden z procedurálních důvodů zamítl nárok Harvardského průmyslového holdingu (HPH) na peníze Viktora Koženého získané z prodeje luxusní americké chaty. Oznámil to bahamský server Tribune 242. Podle likvidátora harvardských fondů ale Kožený nemůže s 22 miliony dolarů (440 miliony korun) disponovat kvůli podanému odvolání. Rozhodnutí tak ještě není pravomocné.

HPH se u newyorského soudu domáhal výnosu z prodeje luxusní horské chaty v Aspenu ve státě Colorado, kterou prostřednictvím společnosti Landlocked Shipping Company vlastnila Koženého matka. Americká justice nechala peníze zadržet kvůli podezření, že se Kožený dopustil podvodu a korupce při pokusu o privatizaci ropy v Ázerbájdžánu. HPH chtěl získanými prostředky aspoň částečně pokrýt ztráty poškozených akcionářů.

Podle Tribune 242 ale newyorský soud žádosti harvardských fondů o vydání peněz nevyhověl. Dočasný příkaz blokující Koženému přístup k penězům navíc stáhl, a otevřel mu tak cestu ke 22 milionům dolarů.

Rozhodnutí soudu ale není pravomocné, protože česká strana se odvolala. "Kožený s penězi nemůže nakládat, protože jsme podali odvolání, které bylo přijato," řekl dnes ČTK likvidátor HPH Zdeněk Častorál.

Američané loni na konci března definitivně neuspěli se žádostí o vydání Koženého z Baham. Mimo jiné to znamenalo, že by tamní soud musel uvolnit zadržené peníze. Spojené státy proto informovaly české úřady, že mohou na peníze vznést nárok. Prostředků se pak začal domáhat likvidátor Častorál zastupující poškozené akcionáře Koženého privatizačních fondů.

Zakladatel harvardských investičních fondů Viktor Kožený čelí v Česku exekuci. Rozhodl o tom koncem května tuzemský soud. S navýšením o úroky bude vymáhaná částka ještě o stamiliony vyšší, uvedl týdeník Euro. Platnost exekuce je omezená na území České republiky.

"Soudní exekutor obdržel rozhodnutí soudu před několika dny. Nyní probíhá rozsáhlé a pečlivé zjišťování majetku uprchlého podnikatele," řekla týdeníku Euro mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Exekuce se rozbíhá na popud likvidátora Harvardského průmyslového holdingu, který zdědil majetek po bývalých privatizačních fondech. Jeho akcie stále vlastní desítky tisíc lidí, jejichž nárok má být z exekuce vyplacen.

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800.000 držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků.

Ve druhé vlně získala harvardská společnost 292 milionů investičních bodů, čímž se zařadila na třetí místo v úspěšnosti správců. Někdejší emigrant získal moc nad velkou částí české ekonomiky, a když republiku v roce 1994 opouštěl, počítal se jeho majetek v miliardách korun.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly.

(Zdroj: Lidovky.cz)

Související

Více souvisejících

Viktor Kožený soudy USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy