Proč musel JFK zemřít? Chtěl snad vědět víc o UFO...

Dallas/Praha - Fakta a zajímavosti o atentátu, při němž byl před 50 lety 22. listopadu zabit americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

Při návštěvě Texasu byl v Dallasu na náměstí Dealey Plaza v pátek 22. listopadu 1963 ve 12:30 místního času prezident Kennedy v otevřené limuzíně Lincoln zasažen třemi střelami do krku a hlavy. Jedna z kulek vážně zranila v témže voze texaského guvernéra Johna Connallyho (přežil), nezraněny zůstaly jeho manželka Nellie i první dáma USA Jacqueline. Ta hned po střelbě vylezla na zadní část vozu a na sedadlo se vrátila se slovy: "Mám v ruce jeho mozek!" a "Zabili mi manžela!".

Podle některých svědků a některých výkladů amatérského videa Abrahama Zaprudera, který atentát náhodou natočil, nešly všechny tři kulky z jednoho směru (z šestého patra nedalekého Texaského skladu školních učebnic), tedy zezadu, ale též zprava.

Asi ve 12:33 opustil budovu skladu učebnic předním vchodem Lee Harvey Oswald (24), zřejmě atentátník. Ve 13:15 na ulici zastřelil policistu a ve 13:50 byl zatčen. Dva dny nato ho při převozu do jiné věznice, v přímém televizním přenosu, zastřelil majitel nočního klubu v Dallasu Jack Ruby.

I Oswaldův motiv zůstane zřejmě navždy neobjasněn. Podle konspiračních teorií byl najatým vrahem, podle jiných byl psychopat, jenž se chtěl zviditelnit "velkým činem". Tvrdil, že je marxista (v letech 1960-1962 pobýval v Sovětském svazu), obdivoval kubánského vůdce Fidela Castra, ale údajně kontaktoval i proticastrovskou opozici.

Jiné teorie připisují atentát CIA, s níž měl Kennedy špatné vztahy, neboť nesouhlasil s programem odstraňování vůdců některých levicových režimů. Podle jiných šlo o komplot zbrojního průmyslu a ministerstva obrany kvůli obavám, že se Kennedy přestane angažovat ve Vietnamu.

JFK požádal o tajná akta o mimozemšťanech

Odhalený dopis napsaný Johnem F. Kennedym šéfovi CIA ukazuje, že prezident požadoval, aby mu byly ukázány vysoce důvěrné dokumenty o UFO, 10 dní před atentátem na něj, píše server osud.cz.

Tato tajná zpráva představuje jeden ze dvou dopisů napsaných JFK, ve kterých 12 listopadu 1963 požadoval informace o paranormálních jevech, kterou CIA poprvé zveřejnila.

Autor William Lester řekl, že CIA mu dokumenty uvolnila na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, poté, co vznesl požadavek, když prováděl průzkum pro svoji novou knihu „Oslavy svobody: JFK a nová hranice".

Zájem prezidenta o UFO krátce před jeho smrtí pravděpodobně podpoří konspirační teorie ohledně atentátu na něj, uvedly AOL News.

Výzkumníci mimozemšťanů prohlásili, že poslední dokumenty, uvolněné CIA panu Lesterovi, přidávají na váze tvrzení, že prezident mohl být zastřelen, aby se mu zabránilo odhalit pravdu o UFO.

Ve druhé zprávě, zaslané správci NASA, prezident vyjadřuje přání spolupracovat s bývalým Sovětským svazem v rámci společných aktivit ve vesmíru.

„Jednou z jeho starostí bylo, že spousta těchto UFO byla pozorována nad Sovětským svazem, a měl velké obavy, že Sověti mohli tato UFO zaměnit za americkou agresi, protože by se domnívali, že jde o nějakou naši technologii," řekl pan Lester AOL News.

„Myslím, že to je jeden z důvodů, proč chtěl tyto informace dostat do rukou a vzít je z jurisdikce NASA, aby je mohl sdělit sovětům. „Podívejte, to nejsme my, my to neděláme, neprovokujeme."

Související

John Fitzgerald Kennedy Rozhovor

60 let od atentátu na Kennedyho zůstává jeho pozadí nadále záhadou, míní historik

Uplynulo 60 let od chvíle, kdy série výstřelů ukončila život amerického prezidenta Johna Kennedyho. Atentát, k němuž došlo 22. listopadu 1963 ve městě Dallas, je americkými historiky i publicisty sice pečlivě zmapován, přesto se stále nepodařilo zcela objasnit, kdo jej zosnoval, což nahrává nejrůznějším konspiračním teoriím, uvádí ředitel Historického ústavu Slovenské akademie věd Slavomír Michálek. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč kořeny Kennedyho násilné smrti patrně vyrůstaly z tehdejší politické situace ve Spojených státech a z jakého důvodu hodnotí Kennedyho prezidentství jako úspěšné, navzdory tomu, že bylo relativně krátké.  
Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 

Více souvisejících

John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) mimozemšťané / ufo

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 3 hodinami

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 3 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Česká role v jaderné bezpečnosti Ukrajiny je velká. Ruská hybridní hrozba se týká i tuzemských elektráren

Český prezident Petr Pavel dorazil na mírový summit do Bürgenstocku společně se šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danou Drábovou. EuroZprávy.cz tak SÚJB oslovily s několika dotazy. Z odpovědí Lenky Babické z oddělení strategie vyplynulo, že Česká republika hraje velice důležitou roli ve světové jaderné bezpečnosti. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy