K útoku v Christchurch vůbec nedošlo? Internetem se šíří nebezpečné zprávy, objevily se i v Česku

V souvislosti s teroristickým útokem pravicového extremisty Brentona Tarranta ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch, se nejen na sociálních sítích, ale i v některých alternativních médiích objevily zprávy, že celá střelba vlastně byla jen nahraná. Podle některých konspiračních teorií se střelba na muslimy vůbec nekonala a že se někdo snaží lidmi manipulovat. Hoaxy o události se přitom šíří i v Česku.

Na fakt, že se v online prostoru ihned po útoku objevily různé konspirační teorie tvrdící, že útoky na mešity byly jen nahrané, upozorňují novozélandská i australská média.

Deník New Zealand Herald cituje Josepha Uscinskiho, profesora z univerzity v Miami, který studoval podobné informace šířící se po masových střelbách ve Spojených státech. I v těchto případech se totiž pravidelně objevují tvrzení, že masakry byly sehrány placenými „krizovými aktéry" . Akademik čtenářům radí, aby se spoléhali na seriózní prameny.

„Používám jednoduché pravidlo - poslouchám autority, které sbírají data a následně je zpřístupňují ke kontrole. Takže obecně poslouchám lidi, kteří jsou vyškoleni ke shromažďování důkazů a analýze důkazů," popisuje. „Problémem jsou sociální média a skutečnost, že lidé věří tomu, čemu chtějí věřit,“ vysvětluje expert.

Po útoku se začaly tyto teorie šířit na sociálních sítích, především na twitteru, pod hastagem „false flag“, tedy česky „operace pod falešnou vlajkou“. Obecně se tak označuje tajná operace vedená vládou, korporací nebo jinou organizací, která je navržena, aby se jevila tak, že je provedena někým jiným.

White power? Or illuminati? #NewZealandShooting was a #falseflag event designed to change gun policies in New Zealand...and it worked the first time. pic.twitter.com/jWWHjQN0mP

— Rob & Flat _ (@robandflat) 17. března 2019

Jak podotýká novozélandský deník, ihned po střelbě se začaly šířit dvě zprávy. První zahrnovala „dobrého chlápka s pistolí“, který útočníka zahnal. Především v USA tato zpráva podpořila myšlenku širšího vlastnictví zbraní. Druhá pak hovořila o tom, že mešita byla používána jako sklad zbraní a že tedy toto místo bylo legitimním vojenským cílem.

V prvním případě šlo o lež. Příběh o „dobrém chlápkovi se zbraní“ byl založen na informaci o  hrdinských činech Abdula Azize, který útočníka zahnal máváním pistole. Podle samotného muže ovšem nešlo o jeho zbraň, ale o zbraň, kterou sám pachatel při útěku vyhodil z auta. Aziz ji jen sebral ze země. A druhá zpráva byla také ihned vyvrácena – v mešitě žádné zbraně nebyly. I přesto se zprávy dál mezi lidmi šíří.

Dezinformace o střelbě souvisí s i ím, že se video u útoku objevilo živě na internetu. Technologické společnosti kvůli tomu čelily kritice, následně ale bylo ze všech platform smazáno. Právě toto mazání ovšem mnozí konspirátoři označují za cenzuru a snahu utajit fakta. Například i český konspirační server Aeronet tvrdí, že „snaha o utajení tohoto videa pouze potvrzuje, že zachycuje velmi nepovedenou práci scénáristů, protože záběry obsahují neuvěřitelné chyby a nesmysly“.

Server zveřejnil také celou řadu videí, které údajně dokazují, že celý útok byl nahraný. Podobná videa a fotografie se šíří i prostřednictvím sociálních sítí. Na svém profilu jeden ze snímků sdílel například oblastní koordinátor SPD Petr Fober. „Jeden mrtvý muslim na Novém Zélandu píše sms. Že by soudruzi udělali chybu. Celý útok může být i blamáž a scénárista se jmenuje Soros,“ uvedl. Následně ovšem Forber příspěvek smazal.

Právě tato fotka patří ke snímkům, které se v souvislosti s útokem v Christchurch šíří po celém světě. Podle dalších snímků a komentářů na sobě údajné oběti měly místo krve jen barvu, protože plechovky s barvou se na některých záběrech prý také objevily. Konspirátoři se pak snaží prostřednictvím sociálních sítí lidi přesvědčit, že z nich někdo dělá „tupé ovce“.

@HighImpactFlix The New Zealand Shooting Looks Like A Staged False Flag Event. The Dead Do Not Text. pic.twitter.com/msjZf9Fff0

— Charles Magus (@magusc69) 17. března 2019

Tématem falešných zpráv souvisejících s útokem se zabývá i The Sydney Morning Herald. Ten se odkazuje na Kate Starbirdovou, profesorku z University of Washington, která studuje to, jak se sdílejí informace v dobách krize. Ta identifikovala tři typy falešných zpráv souvisejících s „operací pod falešnou vlajkou“ po násilných událostech.

První typ je prostý – zpráva tvrdí, že se událost ve skutečnosti nestala. Druhý typ souvisí s možným finančním ziskem. V podstatě to znamená, že pozornost je směřována ke konkrétním webovým stránkám obsahujícím reklamu.

Třetí typ souvisí s šířením dezinformací tak, aby mohli její tvůrci a šiřitelé prosazovat svou politickou agendu, podkopávat vládní autoritu a média. „Někdy je těžké rozlišovat mezi jedním a druhým typem. A existují i takové zprávy, které mohou mít dvě nebo více těchto motivací," vysvětluje Starbirdová.

Související

Více souvisejících

teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019) Brenton Tarrant (útočník z Christchurch) hoax Boj proti dezinformacím a fake news sociální sítě

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 2 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy