Rok 2014 bude bouřlivý a nestálý, nadvládu převezme kůň

Peking/Praha - Nezávislost, sebejistotu, vášeň a zároveň nestálost a náladovost charakterizuje v čínské mytologii kůň, s nímž je spojován nadcházející čínský nový rok. Letos podle lunárního kalendáře připadá na 31. ledna, kdy kůň převezme pomyslné žezlo od hada a jeho nástup bouřlivě oslaví více než půldruhá miliarda obyvatel východní a jihovýchodní Asie.

Vláda koně, který je sedmým znamením v čínském horoskopu, potrvá až do 18. února 2015, kdy ho vystřídá jemná a obětavá koza. Ke každému znamení patří v čínském kalendáři také konkrétní prvek. V roce 2014 bude ke koni patřit dřevo a živel ohně.

Kůň symbolizuje především rychlost, vášeň, dravost a sílu. Podle astrologů by měl nadcházející rok být dynamický a plný výzev, přinese úspěch při prohlubování mezilidských vztahů i v oblasti finančních investic a na poli vědy.

Dařit by se mělo především těm, kteří jsou ochotni riskovat a činit odvážná rozhodnutí. Pro koně je charakteristická ale i jeho nestálost a náladovost, díky níž má občas problémy s úspěšným dosažením vytčených cílů.

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu. 

Lidé narození ve znamení koně jsou populární a přitažliví pro opačné pohlaví. Zrozenci v tomto znamení (1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002) touží po lásce, jsou inteligentní, kreativní, okouzlující a mají specifický smysl pro humor. Dokážou být ale také egoističtí a netrpěliví. Nejlepší partnery údajně naleznou v lidech narozených ve znamení ovce, tygra nebo psa, naopak si příliš nerozumí s protějšky zrozenými ve znamení krysy.

Téměř pravidelně je v zemích východní Asie v roce koně zaznamenána takzvaná demografická anomálie. Pokles porodnosti způsobuje všeobecné přesvědčení, že děti narozené v tomto znamení jsou velice vitální a ctižádostivé silné osobnosti. Panuje tedy obava, aby narozený potomek nebylo děvčátko, protože by v dospělosti mohlo přerůst svým manželům přes hlavu a ničit jejich ambice. Děvčata narozená v roce koně prý proto nenajdou manžela.

Mezi osobnosti narozenými v roce koně nalezneme například Clinta Eastwooda, Johna Travoltu, Harrisona Forda, Jimmiho Hendrixe či Seana Conneryho. Ženy narozené v tomto znamení jsou prý velmi reprezentativní, nesmírně hrdé a velmi silné osobnosti. Patří mezi ně mimo jiné Aretha Franklinová, Barbara Streisandová, Oprah Winfreyová či Cindy Crawfordová.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Rok 2014 dle evropských astrologů?

Především na počátku roku nás nesmí odradit, když se nám budou věci jevit poněkud nejisté a možná zmatené. Samozřejmě se nám nemusí některé situace zamlouvat a nemusíme se vším souhlasit, chce to trpělivost.

Dne 16. července 2014 přejde Jupiter ze znamení Raka do znamení Lva. O Jupiter patří mezi dobroděje, má ohnivý a expanzivní naturel, který přechodem do ohnivého Lva získá na další energii. Proto lze očekávat jeho nabídku k tomu, abychom ukázali naše schopnosti a vše, co umíme, druhým lidem. Právě s jeho vlivem se ukáže, na jaké je každý z nás vibrační úrovni duchovního rozvoje.

U jedinců, doposud zaměřených spíše na hmotu a světský úspěch, rozvine tato energie ctižádost, která se bude zaměřovat na vlastní úspěch ve společenské pozemské hierarchii. Naopak u cíleně duchovně se rozvíjejících jedinců zvýší zdravou sebedůvěru na cestě za poznáním a bude pro ně jednodušší pomoc bližnímu svému.

Naší pozornosti by neměl uniknout ani přechod Marse do znamení Štíra dne 26.7.2014. To je nepochybné posílení možnosti naší introspekce, neboť Mars ve znamení Štíra vládne, a tak dokáže rozvinout náš zájem o skryté hlubiny naší duše. Současně podpoří zájem o sexuální energii a zkušenosti, proto si dejme pozor, abychom neskočili na vějičku připoutání naší duše k nevědomým požitkům tak, jak o nich krásně vypovídá tarotová karta Ďábel. Sex je krásný, ovšem ještě krásnější je, pokud ho prožíváme ve vědomé Jednotě s tím pravým člověkem. Na tomto místě také nemůžu zapomenout na varování před žárlivostí a touhou partnera vlastnit, což může Mars ve Štíru také přivodit.

Čeští občané budou dále většinou podporovat politické strany a kroky, které míří na podporu sociálně slabších vrstev a jistot. Problematická bude situace mezi jednotlivými menšinami a prohlubovat se bude rozdíl mezi majetkově bohatými a ostatními lidmi. Lidé by se měli naučit větší odpovědnosti za sebe sama a nespoléhat se na to, že se vše nějak vyřeší. Navíc bychom si měli být vědomi toho, že důležitý je vnitřní svět, který se projevuje i všude a ve všem kolem nás a nikoliv to, zda máme o jedno nebo dvě auta v garáží více či méně, uvedl server medunka.pvsp.cz.

Související

M51 - Whirlpool Galaxy deep field, autorem je Libor Richter z Tuchořic.

Dechberoucí krásná česká astrofotografie je M51 - Whirlpool Galaxy deep field

Snímek ze soutěže Česká astrofotografie měsíce, která je pořádána pod záštitou České astronomické společnosti, nás zavede do části oblohy, kde nám výhled do hlubokého vesmíru neruší na hvězdy bohaté oblasti roviny naší vlastní Galaxie. Budeme hledět do souhvězdí Honicích psů, na krásnou spirální galaxii M51, kterou nám tentokrát přinesl astrofotograf Libor Richter.
Rudolf II.

Strašidelný úkaz na obloze. Co se stalo za vlády Rudolfa II.?

Je zajímavou shodou okolností, že unikátnímu a extrémnímu jevu (výbuchu supernovy) došlo zrovna za dob asi nejpozoruhodnějšího panovníka v našich dějinách. Díky vášni Rudolfa II. pro astrologii, se tak podařilo popsat specifický astronomický úkaz. Přestože v rudolfínských časech panovala celé řada pověr, práce astrologů na pražském královském dvoře neměla daleko k moderní vědě.

Více souvisejících

astrologie Čína Lidé

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 25 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

před 33 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy