Kvůli bojům uprchlo ze syrského Afrínu asi 5000 lidí, uvádí OSN

Ankara/Damašek - Kvůli bojům už ze syrské oblasti Afrín uprchlo zhruba 5000 lidí. Oznámila to dnes OSN, která se opírá o místní zdroje. Afrín leží na severu provincie Halab (Aleppo) a podle OSN lidé prchají do částí Halabu ovládaných syrskou vládou.

O příhraniční území, které ovládají Kurdové, od víkendu bojuje turecká armáda. OSN ve své zprávě konstatuje, že je připravena dodat pomoc 50.000 občanům Afrínu a v případě, že budou prchat další lidé, má zásoby ještě pro 30.000 osob.

Příhraniční území mají pod kontrolou Kurdové. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že boje od víkendu nepřežilo přes 20 civilistů a také stejný počet kurdských obránců.

USA a Rusko, které mají v Sýrii své vojáky, vyzvaly Turecko k umírněnosti. Ankara dnes oznámila, že se její armáda snaží vyhnout se střetu s ruskou, syrskou nebo americkou armádou. Jde prý o operaci, která má zajistit Turecku bezpečnost. Oblast Afrínu je v rukou kurdských jednotek YPG, které řadí Turecko k teroristům.

Podle agentury Reuters počítá Ankara s tím, že ofenziva bude rychlá, ale mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dnes řekl, že jde o operaci s otevřeným koncem. Skončí prý, až se do Sýrie v pořádku vrátí 3,5 milionu syrských uprchlíků, kteří teď žijí v Turecku. Syřané uprchli před boji v občanské válce, která v Sýrii začala v roce 2011 a kterou nepřežilo už přes 300.000 lidí.

Cílem Turecka podle Edrogana není zničit YPG pouze v Afrínu, ale i v Manbidži, který leží východně od Afrínu a kde většinu obyvatel tvoří Arabové. "Teroristé v Manbidži bez přestání provokují palbou. Když je nezastaví USA, pak to budeme my. Nechceme se střetnout s Rusy, syrskou vládou ani s USA, toto je bitva s teroristickou organizací," oznámil dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Ministr Çavuşoglu dnes řekl svému americkému protějšku Rexi Tillersonovi, že Spojené státy musejí přestat poskytovat podporu YPG. Ve středu má o situaci hovořit Erdogan s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

V Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, ale v oblasti Manbidže je jich asi 2000. Spojené státy podle Reuters nechtějí, aby Turecko vytlačilo z této části Sýrie arabsko-kurdskou koalici SDF, kterou Spojené státy podporovaly v boji proti islámským extremistům.

Související

Muslimská žena

Syrské opoziční síly nutí sekulární obyvatele Afrinu přijmout islamistická pravidla. Je to předzvěst etnického čistění, bojí se Kurdové

Afrin - Syrské město Afrin bylo pevností kurdských milicí známých pod zkratkou YPG (jejich plný název je Lidové obranné jednotky) před tím, než Afrin napadli Turci v lednu 2018. Změna vedení je nepříjemná pro sekulární Kurdy, protože se objevují tendence je přinutit přijmout islamistická pravidla. Bojí se, že to je jen předzvěst genocidy.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron se vložil do turecko-kurdské války v Sýrii, Ankara ho poslala k šípku

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF). Ankara návrh nekompromisně odmítla.

Více souvisejících

Afrin (Sýrie) Sýrie Turecká armáda Turecko OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy