15.000 civilistů v Afrínu bylo nuceno opustit své domovy, varuje OSN

Damašek - V severosyrské oblasti Afrín, kde 20. ledna proti kurdským milicím zahájila ofenzivu turecká armáda, bylo nuceno opustit své domovy asi 15 tisíc lidí. Ve zbytku provincie Halab (Aleppo) bylo vysídleno dalších asi 1000 lidí a bezpečnost zhruba 300.000 lidí v Afrínu zůstává ohrožena.

V projevu k Radě bezpečnosti OSN to dnes řekla čelní představitelka OSN v oblasti humanitárních záležitostí Ursula Muellerová. Místní kurdská správa v Afrínu podle níomezuje pohyb civilistů a brání jim v útěku z oblasti. V sousední severozápadní provincii Idlib bylo od 15. prosince vysídleno více než 270.000 osob, uvedla.

Turecký ministr obrany Nurettin Canikli dnes v projevu k tureckému parlamentu řekl, že během operace v Afrínu přišlo o život pět tureckých vojáků a 24 jejich povstaleckých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA). Turecká armáda nicméně podle Canikliho nemá v Afrínu na svědomí život ani jednoho civilisty.

Ministr odmítl obvinění kurdských aktivistů, že Turecko při operaci použilo mezinárodně zakázané zbraně, jako je například napalm či chemické a biologické zbraně. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje, dnes s odkazem na místní zdroje uvedla, že v provincii Halab byli při bombovém útoku na turecký vojenský konvoj, který měl eskortu povstalců spřízněných s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida, zabiti dva turečtí vojáci. Turecká armáda útok nepotvrdila.

Ankara dál trvá na tom, že operace v Afrínu je namířena proti "teroristům" ze syrské kurdské milice YPG a nikoliv proti civilistům, historickým, náboženským či kulturním strukturám, ani není jejím cílem zničit významné památky. V pondělí SOHR informovala, že při tureckém bombardování Afrínu byl poničen starověký chrám, který postavili Aramejci.

V současné chvíli v Sýrii podle odhadů OSN asi 13,1 milionů civilistů potřebuje ochranu a humanitární pomoc a asi 6,1 milionu z nich bylo nuceno opustit své domovy. Syrská vláda podle Muellerové v obklíčených oblastech ovládaných povstalci, jako je například východní Ghúta na okraji Damašku, brání v dodávání humanitární pomoci. V této oblasti v prvních deseti dnech roku podle ní bylo zabito nejméně 81 civilistů, včetně 25 žen a 30 dětí. 

Související

Muslimská žena

Syrské opoziční síly nutí sekulární obyvatele Afrinu přijmout islamistická pravidla. Je to předzvěst etnického čistění, bojí se Kurdové

Afrin - Syrské město Afrin bylo pevností kurdských milicí známých pod zkratkou YPG (jejich plný název je Lidové obranné jednotky) před tím, než Afrin napadli Turci v lednu 2018. Změna vedení je nepříjemná pro sekulární Kurdy, protože se objevují tendence je přinutit přijmout islamistická pravidla. Bojí se, že to je jen předzvěst genocidy.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron se vložil do turecko-kurdské války v Sýrii, Ankara ho poslala k šípku

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF). Ankara návrh nekompromisně odmítla.

Více souvisejících

Afrin (Sýrie) Sýrie OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy