Turecká armáda obléhá město Afrín. Brzy vstoupí do centra, oznámil Erdogan

Ankara - Turecká armáda obklíčila severosyrské město Afrín a brzy hodlá vstoupit do jeho centra. Turecko v oblasti bojuje od 20. ledna proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristy napojené na tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK).

"Turecká armáda brzy hodlá vstoupit do centra Afrínu," řekl dnes v televizním projevu vysílaném z Ankary turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ve čtvrtek turecká armáda a její spojenci obsadili severosyrské město Džindírs. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) v turecké ofenzivě v oblasti Afrín zahynulo od ledna 199 civilistů včetně 32 dětí. Turecko tvrdí, že se vojsko civilním cílům vyhýbá a útočí jen na pozice YPG.

Situace v Afrínu přiměla kurdsko-arabskou koalici, která má své oddíly na východě Sýrie a bojuje proti radikálům z Islámského státu (IS), přesunout 1700 svých bojovníků právě do Afrínu na pomoc YPG. USA, jež vedou mezinárodní koalici v bojích proti Islámskému státu, přiznaly, že turecká ofenziva na severu Turecka zpomalila operace proti IS.

Související

Muslimská žena

Syrské opoziční síly nutí sekulární obyvatele Afrinu přijmout islamistická pravidla. Je to předzvěst etnického čistění, bojí se Kurdové

Afrin - Syrské město Afrin bylo pevností kurdských milicí známých pod zkratkou YPG (jejich plný název je Lidové obranné jednotky) před tím, než Afrin napadli Turci v lednu 2018. Změna vedení je nepříjemná pro sekulární Kurdy, protože se objevují tendence je přinutit přijmout islamistická pravidla. Bojí se, že to je jen předzvěst genocidy.
Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron se vložil do turecko-kurdské války v Sýrii, Ankara ho poslala k šípku

Paříž/Ankara - Francouzský prezident Emmanuel Macron se ve čtvrtek setkal v Paříži s delegací syrských Kurdů. Posléze vydal Elysejský palác prohlášení, podle kterého se Francie nabídla jako zprostředkovatel rozhovorů mezi Tureckem a arabsko-kurdskou koalicí Syrských demokratických sil (SDF). Ankara návrh nekompromisně odmítla.

Více souvisejících

Afrin (Sýrie) Erdogan Bilal Turecká armáda Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy