Tikající bomba. Na Blízkém východě hrozí vypuknutí násilnějšího Arabského jara

Káhira/ Tunis/ Teherán/ Rijál/Ammán - Arabské jaro, které započalo roku 2010, otřáslo celým Blízkým východem. Série revolucí, která stála místo některé dlouhodobé vládce, je často hodnocena jako událost, která spíše přispěla k destabilizaci Blízkého východu, než že by pomohla k větší demokratičnosti regionu. Arabské jaro se nicméně může opět opakovat a tentokráte může mnohem více násilné a ničivé.

Egyptská poslankyně Dina Abdel Azizová minulý týden vzbudila pozornost svým návrhem, aby egyptským studentům, kteří přijdou hlasovat k prezidentským volbám, byly přidány „extra kredity“. Podle serveru The Media Line tato kuriózní poznámka svědčí o hlubokém problému, kterým čelí celý Blízký východ – nezájmu mladých o volby.

Podle Arab Youth Survey 2017 je více než 28 procent obyvatel Středního východu ve věku 15 až 29 let, což je téměř 110 milionů lidí. Celkově je asi 60% arabského světa mladších 25 let, což z něj činí jeden z nejmladších regionů na světě s průměrným věkem 22 let. Pro srovnání, průměrný věk ve světě je 28 let.

V porovnání s mladými lidmi jinde ve světě však mladí na Blízkém východě se vyznačují vysokým stupněm nezájmu o politiku. Pouze 0,3% všech poslanců na Blízkém východě je mladších 30 let, což svědčí jak o neochotě mládeže chodit na vládní pozice, tak zároveň o nedostatku důvěry v mládež ze strany voličů i politických stran.

Dr. Mohammed Al-Arabiat, prezident jordánské organizace Generations For Peace, která se pokouší o propojení mladých s komunitami, je na mladé na Blízkém východě pohlíženo jako na problém, který potřebuje řešení. Podle Al-Arabiata je potřeba „změna paradigmatu“ podle kterého se přestane na mladé dívat jako na čísla a namísto se začnou považovat za lidi schopné změnit blízkovýchodní společnosti ekonomicky i sociálně.

Kari Dienerová, programová ředitelka z humanitární organizace Mercy Corps, si myslí, že existuje nesoulad mezi ochotou mladých být aktivních v politice a příležitostmi, které mají. Mladí podle ní věří, že nemají potřebné dovednosti ani nutnou důvěru k politické participaci. Tato domněnka na jednu stranu reflektuje jejich vlastní nedůvěru a malou sebeúctu, na druhou stranu vychází ze širšího náhledu, který zastává společnost a kterého si jsou mladí vědomi.

Podle studie nazvané „Stav blízkovýchodní mládeže“, kterou uskutečnila Georgetown University v Kataru, ti členové arabské mládeže, kteří si udržují informovanost o politických událostech, jsou téměř třikrát častěji zapojeni do veřejného života než ti, kteří nemají zájem o dění ve vládě nebo o něm nejsou informováni.

Na nezájmu mladých velkou má velký podíl jejich rodina. Ali Haddad, zástupce Jordánského inovačního fóra pro mládež, tvrdí, že mládež je součástí systému, ve kterém není podporána myšlenka politické participace a kde si lidé myslí, že účast ve stranách nepovede k žádné změně. Rodiče těchto mladých nevyrostli v demokratickém systému a s ním spojených procesů a změn se bojí – a odrazují od něj i mladé, tvrdí Haddad.

Tikající bomba

Ti však mohou vzít osud do vlastních rukou a znovu zopakovat Arabské jaro a to možná i s větší razancí. Sever Financial Times upozorňuje na „časovanou bombu“, kterou tvoří ohromující nezaměstnanost blízkovýchodní mládeže. 30% mladých ve věku 15-24 let jsou nezaměstnaní. Zvláště pro muže, kteří mají implicitně danou povinnost být živiteli rodiny, to představuje velký problém. Až 5%% mladých mužů ve věku 25-29 je bez manželek, protože nedokáže ekonomicky se postarat o své partnerky a i případné děti.

Ekonomické problémy v těchto zemích jsou dány mnoha faktory. Zvláště je to slabý privátní sektor a naopak až přílišně silný veřejný sektor. Autoritářské režimy aplikovaly socialistické principy, které jim měly zajistit přízeň mas, nicméně tím neúměrně zadlužily své země. Stáhnutí státu nevedlo k většímu zapojení a zlepšení privátního sektoru. „Zahraniční investice se nezhmotnily a domácí investice se dostaly do velmi bezpečných oblastí, kde se nevytvářejí dobré práce, například v oblasti nemovitostí,“ poukazuje Ragui Assaad, egyptský profesor plánování a veřejných záležitostí z Minnesotské university.

Analytický server Stratfor upozorňuje na další lokální faktory. Maroko, Alžírsku či Tunisku chybějí vysoce hodnotné přírodní zdroje, s jejichž pomocí by mohlo dojít k stimulaci ekonomiky, navíc mají jen omezený přístup na evropské trhy. Egypt přírodní zdroje má, z jeho HDP si ale výrazně ukrajuje silná armáda. V Egyptě dochází též k odlivu mozků od privátních společností směrem k veřejnému sektoru, kde však hlavním kritériem je loajalita. S odlivem mozků se též potýká Írán, kde inteligence odchází do zahraničí. Co se týče bohatých států v Perském zálivu, ty nedokáží přinutit mladé jít do privátních služeb a stále musí spoléhat na přeplácený a v dlouhodobém horizontu neudržitelný státní sektor.

Související

Ilustrační foto

NÁZOR: Ceny jídla trhají historické rekordy. Ekonom varuje před dalším vývojem

Globální ceny potravin vystřelily v září 2021 meziročně o téměř 33 %, upozorňuje Alastair Smith v komentáři pro server The Conversation. Ekonom z Univerzity ve Warwicku dodává, že podle Indexu ceny potravin sestavovaném Organizací pro výživu a zemědělství OSN (FAO) cena globální potravin stoupla jen od července o 3 % a dostala se na nejvyšší úroveň od roku 2011.
Demonstrace v Egyptě. Ilustrační foto

MONITOR: Arabský svět před výbuchem? Region čelí dlouho neřešeným výzvám

Uplynulý týden ukázal, že arabské režimy tvrdě potlačují projevy nesouhlasu, ale již mnohem méně se zajímají o jejich příčiny, konstatuje editorial serveru The Guardian. Prestižní britský deník očekává, že to vytvoří v nadcházejících letech problémy, jelikož právě arabské země se budou těžko vzpamatovávat z koronavirové pandemie.

Více souvisejících

arabské jaro Egypt Tunisko Muslimové Demonstrace

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy