Bombardéry, bojové lodě, desítky stíhaček. Západ zaútočil na Sýrii velmi tvrdě

Damašek - USA, Británie a Francie v noci na dnešek vyslaly přes stovku raket na vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně. Zasáhly také několik vojenských základen v Sýrii. Zasažena byla dle Pentagonu trojice vývojových a skladovacích center.

Podle Pentagonu bylo zasaženo vědecké výzkumné středisko v Damašku vyvíjející chemické a biologické zbraně. Rakety byly zacíleny rovněž na skladiště chemických zbraní západně od Homsu a velící centrum, kde se skladuje vybavení k chemickým útokům. To se nachází také nedaleko Homsu.

První exploze se podle médií ozvaly okolo 3:00 SELČ, tedy ve chvíli, kdy americký prezident Donald Trump světu oznamoval, že nařídil úder v odvetě za chemický útok u města Dúmá.

Při úderech byla nasazeny desítky spojeneckých letadel, rakety byly odpalovány rovněž z lodí ve Středozemním moři. Washington podle zdroje televize CNN vyslal do akce bombardéry B-1B, které jsou schopny zasáhnout střelami JASSM cíle vzdálené až 370 kilometrů, nemusely se tedy vystavovat riziku zasažení syrskou protivzdušnou obranou. Použita byla rovněž nejméně jedna vojenská loď vybavená střelami Tomahawk s doletem až 2500 kilometrů.

Francie zapojila do akce stíhačky Mirage a Rafale a čtyři vojenské lodě. Británie vyslala ze základny Akrotiri na Kypru čtveřici letadel Tornado, které vyslaly naváděné střely Storm Shadow s doletem téměř 500 kilometrů, rovněž proto nemusely vstoupit do syrského vzdušného prostoru.

Syrská média uvedla, že protivzdušné obraně syrské armády se podařilo sestřelit celkem 13 raket. Spojenci uvádějí, že jejich cílem bylo zasáhnout místa s co nejmenším rizikem civilních obětí. Podle syrské státní televize byly při útoku u Homsu zraněni tři civilisté.

Britský ministr obrany Gavin Williamson rozhlasové stanici LBC řekl, že raketový útok už skončil a že měl významný dopad na to, co bude Sýrie v budoucnu schopna podnikat. Údery popsal jako "vysoce úspěšné" a vyzval Rusko, aby využilo svého vlivu na Damašek a pokusilo se přispět k ukončení konfliktu.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) bombardér B-1B Americká armáda (U.S. AIR FORCE) Gavin Williamson Armáda Francie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy